Motnje vida pri najstnici
Pozdravljeni.
Hčerka stara 15 let ima občasne motnje v vidu. Pojavljajo se občasno (cca. 1x mesečno) ne glede na dejavnost, tudi med poukom. Pojavi se istočasno na obeh očesih. Zgleda kot temna oz. motna lisa v spodnjem delu očesa (kot bi bila v vodi). Potuje iz ene strani do druge in tako tudi izgine. Traja od 5 do 10 min. Kjer je ta lisa, vidi motno. Glavobolov nima.
Bila je na pregledu pri okulistu. Z očesi je vse v redu, le pri preiskavi vidnega polja je opazila zmanjšano senzibilnost v spodnjem delu obeh očes, bolj v desnem očesu. Na izvidu, je to polje obarvano z rumeno barvo, če vam ta podatek kaj pove.
Okulist je bil zelo redkobeseden in nas je poslal k nevrologu (pod zelo hitro) na nadaljne preiskave.
Vse skupaj me zelo skrbi, predvsem zaradi pomanjkljive razlage okulista. Kljub mojim vprašanjem nisem izvedela nič, zgolj to, da je z očmi vse ok.
Zelo hvaležna bom vašega mnenja.
Spoštovana,po vašem opisu bi sklepal, da je okulist posumil na vzroke opisanih sprememb v dogajanju nekje na vidni poti v možgane in izključil vzrok zaradi vidnih ekvivalentov migrene. Seveda pojdite hitro na pregled k nevrologu, ki bo odredil še dodatne preiskave in slikanja, da se bo našlo vzrok opisanih znakov in način zdravljenja.
Lep pozdrav, dr. Gorazd Kolar
Spoštovana, bilo bi neodgovorno, če bi razglabljal kaj bi lahko bilo. Res je potrebno opraviti preiskave, ki sem jih predlagal in nato podajati odgovor.Upam, da so res le migrenski ekvivalenti, ki niso nevarni in bodo tudi za gotovo izginili. Lep pozdrav, dr. Gorazd Kolar