Motnje spanja
Pozdravljeni!
Nikoli nisem imela nikakršnih težav s spanjem. Imam hčerkico staro pet mesecev, ki je kar pridna in niti nima nekih težav s spanjem … sicer čez dan ne spi skoraj nič, še vedno se veliko časa doji, vmes zadrema, a ko jo poskusim odložiti, se večinoma zbudi. Tako da čez dan nimam možnosti, da bi z njo kaj zadremala. Zvečer zaspi okoli 21h in spi do približno 5h. Takrat jo začnem dojiti, doji se kakšno uro in ne more več zaspati. Jaz hodim spat z njo, včasih kakšne pol ure kasneje. Zaspim takoj. Problem nastane ponoči, ko moram iti na stranišče. Spim torej kakšne štiri ure v kosu. Od takrat naprej ne morem več zatisniti očesa. Premetavam se v postelji več ur, vse dokler se hčerka ne zbudi. Ko jo potem dojim, bi se okoli 6h najraje sesedla od zaspanosti. Če jo po dojenju vzame mož in grem jaz se za dve uri spat, brez problema zaspim.
Posledično sem čez dan zelo utrujena, kar se mi pozna tudi v odnosu s hčerko … morala bi npr. delati gibalne vaje z njo, pa ne morem niti stati, kaj šele izvajati vaj. Imam občutek, da se mi je bioritem popolnoma sesul, postaja me strah iti zvečer v posteljo, ker vem, kaj me čaka ponoči. Vedno bolj sem utrujena in vedno bolj nervozna čez dan, kar se pozna tudi v odnosu z možem, ki je sicer precej razumevajoč.
Kaj mi svetujete, da bi ponoči lahko spet zaspala?
V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam.
Pozdravljeni!
Možnih razlogov, da ne morete zaspati je lahko več. Bi lahko bilo kaj takega, kar vas obremenjuje? Morda lahko gre tudi za hormonsko spremembo (nosečnost, rojstvo, dojenje ipd.), kar se ponavadi sčasoma uravnovesi.
Kaj bi vam konkretno lahko pomagalo pri lajšanju težav s spanjem? Je kaj takega kar vam pomaga? Npr. večerno umirjanje, pitje zeliščnih čajev za spanje, brez hranjenja v večernih urah itd.?
Seveda je pomembno, da lahko poskrbite zase, drugače boste težko poskrbeli za svojega otroka (npr. gibalne vaje, čustvena opora itd.). V tem mora vskočiti vaš mož, ki vam naj nudi podporo, ki jo potrebujete.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj