Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Motnje ob ponovnem jemanju KT

Motnje ob ponovnem jemanju KT

Pozdravljeni!

Kakšnih 6 let sem jemala KT Minulet, nato pa 2 leti Yarino. Ker se mi je zdelo, da imajo počasi name negativen vpliv (suhost nožnice, razpoloženje, ni spolne sle…)sem jih za kakšne pol leta prenehala jemati. Poznalo se je takoj na spolni sli, vlažnosti, razpoloženju, nobenih vmesnih izcedkov ni bilo več itd. V tem času sem imela tudi nereden ciklus na cca. 45 dni. Zaradi same zaščite, predvidenega ciklusa, boljše kože, manjšega izpadanja las sem jih ponovno začela jemati(3.dan M Yarino) in sedaj jih jemljem kakšnih 10 dni. V tem času sem zelo nejevoljna, brez energije, depresivna, zamorjena, pojavila se mi je mozoljavost in imam konstantne krvave izcedke ter v spodnjem delu trebuha podobne bolečine kot preden dobim M. Ne spomnim se, da bi tudi pred leti ob začetku jemanja imela takšne težave, niti kasneje. Zanima me, če bodo težave izginile in ali je možno, da imajo po tolikih letih jemanja name takšen učinek. Ali naj ji zamenjam za kakšne druge? Katere?

Hvala lepa!

Po prekinitvi začnemo KT uporabljati 1.dan mensesa, zato je včasih opazen krvav izcedek, ki je lahko prisoten nekaj mesecev. Ostali občutki so tudi lahko na začetku jemanja, in se bodo verjetno sšasoma skupaj z izcedkom umirili. V nasprotnem primeru bosta z vašim ginekologom poiskala drugo za vas primernejšo kombinacijo hormonov.
Srečno!

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Prej ob istih tabletih nisem imela takšnih težav.
Prav zaradi izcedkov sem jih pričela jemati šele 3.dan menstruacije in ne 1.

Zanima me, če je laho kaj narobe, če bi jih prenehala jemati že po 14 dneh? Dobila bi prebojno krvavitev to vem. Ali je sicer vseeno?

Zanima me še kakšen je najboljši način za prestavitev M poleg KT, če imaš neredno in ne veš kdaj jo lahko pričakuješ?

Ne glede na vrsto zabletk je po prekinitvi mogoče vse zgoraj opisano.S tem ko ste po svoje pričela jemati tabletke niste prav nič zmanjšala možnosti izcedkov, ste pa povečala možnost, da tabletka ni učinkovita in je prišlo do ovulacije.
S predčasnim prenehanjem jemanja pride seveda do neredne krvavitve zaradi padca hormonov, nadaljevati pa morate s kako drugo vrsto kontracepcije – vsaj kondom, če ni zaželjena nosečnost.
Pri nerednih ciklusih je vseeno najbolj zanesljivo prestaviti menses s KT ker je po njih ta predvidljiv in podaljšanje uporabe tabletk enostavno.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Glavni razlog, da sem spet pričela s KT je bil ravno v tem, da bom imela predvidljivo M oziroma, da je ne bom imela ravno na dopustu! Sedaj imam pa itak odkar sem jih pričela ponovno jemati vsakodnevne krvavitve – toliko močne, da potrebujem mini vložek – in mi glede morja to nič ne pomaga.

Kaj naj naredim? Ali naj jih kar preneham jemati po 17 dneh jemanja, da dobim M in je zagotovo ne bom imela na dopustu ali kaj?

Naredite lahko kakor želite.
Kar opažate je le izcedek, ki je posebno pogost v prvem ciklusu, ko na novo jemljete tabletke. Ne gre za menstruacijo! Ta pride v pavzi in bo seveda postala spet predvidljiva.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

New Report

Close