Najdi forum

Pozdravljeni!

Sem 25 letna punca in že celo življenje imam težave s hrano. Lahko bi rekla, da imam do hrane odvisniški odnos. Težavo sem sama poskusala ze nestetokrat resiti, a neuspesno. Potrebovala bi pomoč, a na internetu ne najdem nikogar, ki bi mi lahko pri tem strokovno pomagal. Ali kdo ve za kaksnega strokovnjaka, ki pomaga pri resevanju motenj hranjenja? Vem da je uspeh odvisen pd mene same, pa vendar bi rada svojo odvisnost razresila s pomocjo strokovnjaka.

Lp

zivjo!

sem 19 letna punca, sama imam anoreksijo in me zanima kako poteka zdravljenje na EMH v Ljubljani, saj me moja psihologinja in psihiatrinja probavata prepričati da se prijavim na čakalno listo. Morda kdo ve kaj sledi po tem klicu ko se prijaviš? Moraš tja hoditi na preglede in tehtanja? Zanima me tudi (če seveda hoče to kdo deliti) kakšen ste imeli ITM ko so vas hospitalizirali, saj se mi zdi kot da jaz nisem dovolj slabo. Želela bi čimveč podatkov, kako je z izhodi,…

hvala za vnaprej!

zanima me tudi ce je imela kater izkusnjo z NG cevko in pod katerimi pogoji ste jo dobili? in kako je kaj z delanjem faksa med hospitalizacijo?

Pozdravljena,

mislim, da je v Sloveniji že kar nekaj naslovov za psihosocialno pomoč, tako da morebiti se kaj najde že med napisanim tukaj – glej tema Naslovi za pomoč ali nekaj podobnega, ali pa če napišeš, odkod si, pa ti mogoče lahko navedem kak naslov ali ti lažje kdo pomaga iz svoje izkušnje, če vemo, za kateri konec Slovenije gre.

Vsekakor je pomoč pomembna, saj sicer se zadeva stopnjuje in “vleče dolga leta”. Vse dobro na poti okrevanja,

Krofice, pozdravljeni!

Glede na opisano bi vam svetoval obisk pri psihoterapevtu/tki, saj je odvisnost od hrane zgolj ena od odvisnosti, ki pa ima podobne korenine kot ostale odvisnosti.

S psihoanalitičnega vidika je lahko zasvojenost s hrano posledica nerešenih čustvenih težav ali travm, zaradi katerih se človek zanaša na hrano kot obliko čustvene tolažbe ali samopomiritve. Poleg tega lahko do čustvene navezanosti na hrano privedejo tudi izkušnje iz zgodnjega otroštva, na primer nagrajevanje s hrano za dobro vedenje ali odrekanje hrane za kazen. Seveda so tudi druge možnosti. Pomembno je, da lahko v psihoterapiji najdete podporo in skupaj s psihoterapevtom ali psihoterapevtko čustveno razrešujete travme, potlačene spomine, notranje konflikte ipd.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Metulj209, pozdravljeni!

Ne morem podeliti iz svojih izkušenj, kolikor sem posredno slišal je zdravljenje v enem delu usmerjeno tudi v pridobivanje teže, tehtanje ipd. Ker gre pri anoreksiji predvsem za nerazrešene psihološke vzroke, je smiselno, da si poiščete pomoč tudi v poglobljeni psihoterapiji (npr. psihoanalitični). Priporočljivo je, da hodite na obravnave večkrat tedensko.

Vam večinoma nisem odgovoril na vaša vprašanja. Morda se javi še kdo od bralcev, ki vam bo lahko podelil svojo izkušnjo.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close