Motnje hranjenja
Pozdravljeni,
stara sem 16 let, visoka 170 cm in imam 54 kg. V kratkem času sem zgubila veliko teže, zgubila sem menstruacijo in izpadajo mi lasje. Zanima me pri približno katera je moja varna teža da dobim menstruacijo nazaj in mi nehajo izpadati lasje? Začela sem tudi več jesti (imam 5 obrokov na dan) ampak se po nobenem obroku ne počutim sita, zato me zanima kaj narediti glede tega? Sem pa po vsakem obroku napihnjena (tudi po kozarcu vode), zanima če lahko naredim kaj glede tega?
Hvala za vaš odgovor.
Draga Laura,
hm, zveni ko matematično vprašanje, ampak ne morem čisto točno doreči tvoje minimalno zdrave teže kar tako – odvisna je od tvoje mišične mase, siceršnje konstitucije, kolikšna je bila pred anoreksijo – lahko rečem le nekje med 64 in 74. pa še to vprašanje, če bo menstruacija kar takoj prišla, ko dosežeš spodnji rob te teže, ker telo rabi nekaj časa, da si opomore, lahko pa se tudi pokažejo kake okvare v delovanju katerega vitalnega organa ali tistega, ki “!sodeluje” pri menstruaciji.
Huh, tale večji apetit je večna tema pri anoreksiji – vedno se pojavi, začasno, takrat, ko azčneš več jesti v smislu normalnih obrokov. Telo je bilo tolko časa podhranjeno, da se oglasi potem z ogromnim apetitom – mogoče ker ne verjame takoj, da ga boš res začela sproti hraniti. Čez čas se umiri apetit. Tudi odvisno, kakšne obroke imaš – ni dovolj le številka in količina vse hrane, ampak razmerja med različnimi hranili.
Napihnjenost – mogoče telo rabi, da se adaptira na spremenjene obroke, mogoče ne smeš piti med obroki (in vsaj pol ure pred/po), mogoče rabiš dodajat več kuhane hrane (ki je lažje prebavljiva), ali določene začimbe (poglej na net). POskusi in piši, kaj pomaga, če ne pa ti mogoče še kdo kaj pove iz lastnih izkušenj ali druge perspektive:)
Srečno in upam, da imaš tudi psihološko podporo, da se nisi lotila le dodajanja pri obrokih.