Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Motnja v presnovi mascob

Motnja v presnovi mascob

Pozdravljeni

Ze vec kot 25 let se zdravim zaradi povisanih trigliceridov ( prebolela ze 2 pankreatitisa) in sedaj tudi rahlo povisanemu holesterolu. Stara sem 47 let.
Letos so mi na pregledu preverili tudi vrednosti Apoliprotein B, ki znasa 1,40; S – Lipoprotein, ki znasata 151 in 662. Vsi so zelo povisani. Ze vec kot 10 let imam trigliceride okoli 2,6; jemljem Katalip in holesterol imam 4,4. Zdravnik (dr. Fras) mi je sedaj predpisal Sorvasta, pred tem sem imela Atoris.
Zanima me, zakaj so te vrednosti tako visoke, kako lahko to znizam? Prebrala sem si kaj se mi lahko zgodi, pa vas vseeno prosim, da mi malo poveste o tem. Moja osebna zdravnica je zal zd nekaj mesecev odsotna, njena nadomestna, pa mi je na kratko rekla, da tega ne ve.

Hvala vam!

Spoštovana

Trigliceridi so vrsta maščobe (lipida), ki jo najdemo v krvi.

Ko jeste, vaše telo pretvori vse kalorije, ki jih ne potrebuje takoj, v trigliceride. Trigliceridi so shranjeni v vaših maščobnih celicah. Kasneje hormoni sproščajo trigliceride za energijo med obroki.

Če redno uživate več kalorij, kot jih porabite, zlasti iz hrane z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, imate morda visoke trigliceride (hipertrigliceridemijo).

Poleg zdravil na zmanjševanje trigliceridov lahko vpliva tudi naš življenjski slog.

Prizadevajte si za vsaj 30 minut telesne dejavnosti večino ali vse dni v tednu. Redna vadba lahko zniža trigliceride in poveča “dober” holesterol. V vsakodnevna opravila poskusite vključiti več telesne dejavnosti – na primer v službi se povzpnite po stopnicah ali se med odmori sprehodite.

Izogibajte se sladkorju in rafiniranim ogljikovim hidratom. Preprosti ogljikovi hidrati, kot so sladkor in živila iz bele moke ali fruktoze, lahko povečajo trigliceride.

Če imate blago do zmerno hipertrigliceridemijo, se osredotočite na zmanjšanje kalorij. Dodatne kalorije se pretvorijo v trigliceride in shranijo kot maščoba. Zmanjšanje vnosa kalorij bo zmanjšalo trigliceride.

Izberite bolj zdrave maščobe. Zamenjajte nasičene maščobe v mesu z bolj zdravimi maščobami v rastlinah, kot sta olivno in repično olje. Namesto rdečega mesa poskusite ribe z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin – kot sta skuša ali losos. Izogibajte se transmaščobam ali hranil s hidrogeniranimi olji (margarina ipd.) ali maščobami.

Omejite količino popitega alkohola. Alkohol vsebuje veliko kalorij in sladkorja ter še posebej močno vpliva na trigliceride. Če imate hudo hipertrigliceridemijo, se izogibajte pitju alkohola.

Vprašajte vašega zdravnika če vam lahko napiše beli recept za zdravilo Omacor ali pa ga sami naročite preko spleta, ki vsebuje zelo velike koncentracije zdravih omega 3 kislin, posebej EPA in DHA, ki zelo ugodno vplivajo na zmanjševanje trigliceridov.

LP

New Report

Close