Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrična in fetalna kardiologija Motnja srčnega ritma pri novorojenčku

Motnja srčnega ritma pri novorojenčku

Spoštovani,

10 dni star novorojenček je bil sprejet na KOITO zaradi motenj srčnega delovanja/ritma do te mere, da je ogrožala njegovo življenje.

Dojenček je po prvem tednu odpusta iz porodnišnice lepo napredoval, spal in pridobival na teži, za njegov jok starša skoraj nisva vedela. Kljub temu pa smo opazili, da otroček hitreje diha, sope, kakorkoli že hlasta za zrakom. Kupčke je podiral normalno, vendar je po skoraj vsakem hranjenju imel težave z kolcanjem.

8. noč doma je otroček začel neutolažljivo jokati, zavračati dojenje, flaško, naprezal se je v bolečinah. Pospešen srčni utrip in dihanje. S tolažbo nekako preživimo noč in zjutraj pokličemo patronažna sestro. Njen hiter odziv zjutraj je po vsej verjetnosti otročka rešil, saj ga z mamico takoj odpeljeva k pediatru. Tu se prične grozljivka. Pediatra otročku izmeri saturacijo, vrata se nama pred mamico zaprejo. Reševalci, oživljanje, odhod v jeseniško bolnišnico, kjer se borijo za njegovo življenje. Vsa sva iz sebe, pred nama se dogajajo črne slike zdravnikov in sester, ki se na vso moč trudijo otročku rešiti življenje. Ne vedo kaj se dogaja, čakajo na interventno vozilo iz Ljubljane. Naposled izveva, da je govora o motnjah delovanja njegovega srčka.

Če preskočim. Najin otroček pristane na KOITO, kjer še danes po 3 dnevih ne vedo kaj vzrok njegovim motnjam ritma, ki ga ogroža. Uz srca normalen brez posebnosti, prejema zdravila za uravnavanje ritma, sedaj je že veliko bolje, funkcija srca se mu popravlja po besedah tamkajšnjega kardiologa. Več pa z mamico ne veva, samo to da lepo skrbijo zanj, da je stabilen vendar z občasnimi epizodami hitrejšega ritma.

Obračava se na Vas s kakršnokoli možno razlago in obeti za otrokovo življenje.

Lep pozdrav

Spoštovani,

Razumem vašo stisko in zaskrbljenost, vendar vam v tem trenutku ne morem datinobenega odgovora.

Opis motnja ritma je predsplošen, dogajanje za tem, tako vzročno kot prognostično pa zelo različno.

Moj edini nasvet je, če česar koli ne razumete, vprašajte lečečega intenzivista in lečečega kardiologa. Prepričan sem, da vam bodo kolegi dali razlago, ki vas bo pomirila.

Držim pesti!

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close