Najdi forum

motivacija

Spoštovani,

čeprav sem si že določila dan prenehanja kajenja, me je vedno bolj strah, ko se ta dan približuje in kar naenkrat mi zmanjkuje motivacije. Mislim, da je težava v tem, da se pri kajenju poudarja, kako kot nekadilec bolj zdravo živiš in si bolj fit itd in tu meni zmanjka motivacije, saj sem telesno (po 15 letih kajenja!) v veliko boljši formi kot večina prijateljev nekadilcev (redno se na primer udeležujem maratonov in brez večjih težav pretečem 21 km) in tudi sicer zelo zdravo jem in sem telesno aktivna. In potem si mislim – saj morda pa vse to izniči posledice kajenja. Poleg tega se zelo bojim povečanja telesne teže, pa ne iz zdravstvenega, ampak iz psihološkega vidika in mi priporočila v smislu – po prenehanju kajenja se začnite več gibati in se ne boste toliko zredili – ne pomagajo, saj se gibam že zdaj maksimalno, kolikor mi dopušča čas in se več ne bom mogla (imam dva otroka, službo…). Tu je torej moj problem motivacije.
Druga težava pa je, da sem nagnjena k tesnobnosti (pred leti sem se zaradi tega tudi zdravila) in se zelo bojim, da bi se mi ponovila anksiozna stanja izpred let in pa, ko berem vse stranske učinke Champixa (ki ga že jemljem), me je tudi kar groza. V vaši knjigi sem prebrala, da je tudi možnost epileptičnega napada in to me že zdaj navdaja s tesnobo in razmišljam, da bi vse skupaj kar pustila.

No,res sem bila dolga, ampak zelo rada bi zbrala dovolj poguma in motivacije, da bi se končno znebila zasvojenosti in vesela sem, da je na voljo forum, kjer ste v veliko pomoč.

Hvala za mnenje. Lep pozdrav.

Prav lepo pozdravljena!
Razumem Vaše stiske in strahove. Predvsem se ne bojte napisati vse, kar Vas teži. Poskušal bom (s pomočjo tistih izkušenih na forumu, ki jim je že uspelo) odgovoriti na čim več Vaših vprašanj.
Najprej moram povedati, da nevarnost epileptičnega napada ne velja za Campix ampak za Zyban, ki je drugačno zdravilo z drugačnim načinom delovanja.
Razumem Vaše dileme glede zdravega načina življenja. Zelo dobro je, da se že ukvarjate s telesno aktivnostjo. V tem primeru bo prehod v zdrav način življenja toliko boljši. Res je, da boste za to, da se boste bolje počutili, potrebovali nekoliko dlje časa. Naj bo Vaša motivacija to, da si boste po prenehanju kajenja lahko rekli, da niste več odvisni od neke snovi (nikotina) in da ste zato bolj svoboden človek in zaradi tega močnejši.
Glede telesne teže je tako, da je dobro poleg telesne aktivnosti urediti tudi pravi način prehranjevanja in potem je nevarnost za povečanje bistveno manjša. Pravilen način prehranjevanja pa tudi sodi v zdrav način življenja.
Kar se tiče tesnobnosti in strahu je to lahko težava. Če bi se Vam to poslabšalo, Vam vsekakor svetujem, da stopite do svojega zdravnika in po potrebi tudi prenehate za nekaj časa z zdravljenjem.
Vsekakor pa mislim, da že to da, ste se odločili prenehati, ogromno pomeni in je Vaš velik in pogumen korak. Zato se potrudite in vsi na tem forumu držimo pesti za Vas.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

New Report

Close