moteno odvajanje urina
Pozdravljeni,
star sem 21 let in pred tremi dnevi so se mi začele pojavljati težave pri odvajanju vode. Čeprav me tišči, moram kar nekaj časa čakati, da urin sploh priteče, pa še to teče v presledkih včasih samo po kapljicah. Pogosto imam občutek da mehur ni dokončno izpraznjen in zato hodim na stranišče vsakih 30 minut (vsakič izločim le majhno količino urina).
Predvsem me zanima kaj bi lahko povzročilo to “nenadno (težava se je razvila v zgolj treh dneh)” motnjo v izločanju urina in ali lahko sam kaj storim, da stanje vsaj deloma izboljšam? Na spletu sem sicer našel informacije, da je največkrat razlog za tovrstne težave povečana prostata (kar se mi zdi v mojem primeru nenavadno zaradi moje starosti).
Sicer sem se že naročil na pregled pri osebni zdravnici, vendar šele za naslednji konec tedna zaradi njene odsotnosti. Ker bom verjetno napoten k urologu, za katerega so ponavadi kar dolge čakalne dobe, me resno zanima ali obstaja kaj kar lahko storim, da do takrat vsaj deloma izboljšam trenutno stanje?
Hvala za vaš odgovor že vnaprej in lep pozdrav!
Spoštovani!
Marsikaj je lahko vzrok opisani težavi, najpogosteje pa je kakšno vnetje. Mogoče je, da boste prejeli kakšen antibiotik ali pa tudi brez njega, da bodo težave preprosto izzvenele. Če vas bodo napotili naprej, bi vsekakor predlagal tudi pregled pri dermatovenerologu, da se izključi morebitna spolno prenosljiva bolezen, ki lahko povzroči vnetje sečnice – uretritis.
Pri vaših letih vzrok vaših težav v 99.9999% ni povečana prostata (teoretično je sicer tudi ta možnost, vendar je bila v praksi v Sloveniji samo enkrat v zanjih 20 letih).
Če je težava res prisotna in ni samo občutek ter ni okužba, se je treba vprašati, da ni živčnega vzroka – motnja v koordinaciji mišice zapiralke in mehurja…
Kaj lahko sami storite pred pregledom pri urologu – opravite analizo urina, obiščete dermatovenerologa, opravite UZ trebuha z meritvijo zastojnega urina ter poskusite s preparati brusnic, za kratek čas urološki čaj, dosti tekočine… Če se bi pa stanje zelo poslabšalo, vas pa lahko osebni ali dežurni splošni zdravnik napoti k urologu tudi “po hitrem postopku”.
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovaje – Center UROL
Spoštovani Lani v mesecu juniju sem opravil pregled pri urologu zaradi bolečin v modih in v glavici penisa ( občutek bolečine in kot da je glava penisa na trenutke v ognju ). Poleg pregleda prostate ( tipanje – ugotovljena mala povečanost in občutljivost – prostatitis – jemal sem pancef 400 20 dni in omnic occas ) so mi pregledali urin ki je bil b.p ter vzeli bris iz sečnice ter pregledali ejakulat. Ugotovljena je bila okužba z CHLAMYDIO. Urolog me je napotil k dermatovenerologu. Problem pa je bil ker do sedaj nisem uspel priti do njega zaradi enoletne odsotnosti — zato nisem bil zdravljen za to bakterijo — naslednji teden sem naročen za pregled . Zanima me sledeče: skoz se mi pojavlja bolečina ob uriniraju in včasih je prisoten občutek kot da bi imel ogenj v glavici penisa – ta znak je bolj redek. Drugače je curek in uriniranje nemoteno, sem tudi sladkorni bolnik tipa 2 ( 2x glukovans 2,5 ). Je to še vedno posledica nezdravljenja bakterije , mislim ta bolečina??? Je možnost da bi se bakterija sama pozdravila brez terapije v tem času?? Hvala za odgovor
Spoštovani!
Glede klamidije mi je nerazumljivo, da niste obiskali dermatovenerologa v področni ustanovi, če ga ravno v vašem kraju ni bilo. Namreč glede spolno prenosljivih bolezni ni čakalnih dob, bolniki so pregledani brez napotnice, samo z osebno izkaznico, v posebnih terminih večkrat tedensko, tako da je trditev, da nekdo ni bil zdravljen zaradi ugotovljene spolne bolezni v Sloveniji zato, ker ni bilo dermatologa, prav neverjetna in – oprostite – kaže bolj na nezavedanje situacije s strani bolnika kot pa na resen problem s strani odsotnega dermatovenerologa. Res pa je, da ni venerologa v vsaki vasi – se je pač potrebno pripeljati v MB, LJ. Pa seveda, načeloma če urolog najde klamidijo, predpiše zdravljenje, seveda pa bolnika napoti naprej zaradi ugotavljanja morebitnih drugih pridruženih spolno prenosljivih bolezni.
Pancef ni prvi izbor za zdravljenje klamidije. Seveda je lahko organizem sam ozdravil infekcijo (po nekaterih virih je nekje 20% je možnosti za to), okužba s klamidijo je pri moških v 50% tudi asimptomatska – se pravi da ne daje simptomov. Zakaj jo potem zdraviti – da zmanjšamo možnost, da napreduje v kronično obliko in povzroči hujše zaplete ter da preprečimo prenos bolezni da druge. Kaj napraviti po enem letu od ugotovitve – to se bo odločil zdravnik, ki ga boste obiskali. Najverjetneje bo ponovil testiranje in vam hkrati predpisal zdravljenje – npr. antibiotik Sumamed in/ali Tavanic.
Vaše težave so lahko bolj kot s klamidijo povezane s sladkorno boleznijo in kroničnim vnetjem sečnice. Kaj lahko napravite? Vsekakor je najprej smiselno pozdraviti tisto, kar lahko – vse okužbe, ki jih lahko ugotovimo. Kako bo naprej, pa bo pokazal čas…
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje – Center UROL