Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Moteno delovanje ščitnice po porodu

Moteno delovanje ščitnice po porodu

Pozdravljeni.

Leta 2014 sem zaradi postavljene diagnoze hipotiroza – Hashimotov tioroditis začela jemati Eutirox 50mg. V tem času sem zanosila in ob jemanju tablet je bilo stanje normalno (hormon ves čas nosečnosti v mejah normale). Šest tednov po porodu sem imela pregled, vrednost TSH je bila 5,28, nadaljevala sem s tableti 50mg na dan.
Po dveh mesecih sem imela zopet pregled, vrednost TSH pa je bila 0,041 (kar je kazalo na predoziranje). Osebni zdravnik mi je svetoval prenehanje jemanja tablet in po enem mesecu je kontrola krvi pokazala vrednost TSH 79,50. Takoj sem začela jemati tablete, zopet 50mg vsak dan, naslednja kontrola po enem mesecu je pokazala TSH 50,20, osebni zdravnik mi je svetoval naj odmerek še povečam na vsak dan 50mg in 2x tedensko 75 mg, pri naslednji kontroli TSH 23,9, zopet sem morala povečati tablete na vsak dan 50mg in 3x tedensko 75mg, ob tej terapiji je stanje danes TSH 12,04, in zopet moram povečati jemanje tablete na 75mg vsak dan.

Naj omenim, da ves čas otroka dojim (sedaj le še 2xdnevno).

Zanima me ali so po porodu taki skoki vrednosti TSH normalni. Vem, da se sedaj stanje normalizira (upam, da zopet pridem nazaj na normalne vrednosti), ampak vseeno sem malce zaskrbljena. Stara sem 38 let, imam pa željo po še enem otroku, vendar vem, da dokler se mi ščitnica ne poštima, bo težko.

Pa še to: Svetovali so mi, da ko dam kri, da ne vzamem tablete. Ali je tako pravilno?

Hvala za vaše mnenje in lepo vas pozdravljam.

Spoštovani!

Glede na navedeno boste potrebovali Euthyrox 75 ug vsak dan. Na dan odvzema krvi za določitev TSH vzemite Euthyrox kot vsak drug dan.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close