Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje moteno del. šč. pri otroku

moteno del. šč. pri otroku

Najprej pohvale Primožu, da je uvedel tale forum!!!

Zdaj pa vprašanje.

Moja hčerka je zbolela pri šestih letih. Imela je močne simptome prevelikega delovanja ščitnice. Mi nismo imeli pojma kaj bi to bilo, skrbelo nas je hitro bitje srca. Na srečo je kardiolog takoj posumil zakaj gre in je bila čez dva dni že v bolnici in s terapijo.

Nato smo hodili na preglede na pediatrijo v mb. bolnici. Vendar je tam zdravnica takorekoč že v pokoju in smo pri prvem recidivu (ko je bila že brez terapije) na hitro odšli k dr. Vebletu. Rekel je, da načeloma ne zdravi otrok, vendar če želimo lahko hodimo k njemu. Z njegovim pristopom smo bili zelo zadovoljni (odvzem krvi teden dni pred pregledom in pregled z izvidi v rokah, vedno uz ščitnice in poglobljena razlaga).

Nato je hčera štirinajst dni po tretjem izbruhu pretiranega delovanja dobila rotavirus in je bila tako uboga, da smo jo morali dat na peditarijo, da so jo rehidrirali in postavili na noge. Tam so nas prestrašili, da absolutno samo v Ljubljano na Vrazov trg in nikamor drugam, da je dr. Veble za odrasle,…

Zdaj že dve leti hodimo v Ljubljano. Moj pomislek je sledeč, tam je skoraj vedno drug zdravnik, mislim, da smo srečali že vse endokrinologe pediatre, noben razen Dr. Nataše Uršič Bratina si ni zapomnol našega otroka, uz. enkrat na leto (čeprav stoji v ordinaciji) in na brzino pregled. Izvidi post festum in čakanje na sporočilo o terapiji včasih tudi zelo dolgo (enkrat kar nekaj tednov pri čemer je bilo potrebno dozo krepko spremenit, to me je res spravilo na palmo).

Da skrajšam, ali so res edini zveličavni zdravniki v Lj. in ali je med endokrinologom za odrasle in otroke res taka razlika (punči je stara 9 let). Meni ste zdi bolj važno, da zdravnik spozna otroka in se z njim individualno ukvarja, se mu posveti,… Morda se motim.

Hvala za odgovor strokovnjaka.

Najbolj bistveno – diagnoza: Hyperthyrosis, Hashimoto thyroditis

katrca

Spoštovani!

Menim, da res ni velike razlika med endokrinologom in pediatrom endokrinologom. Večji problem vidim v tem, da se je vaši hčerki, če sem seveda razumel prav, bolezen ponovila že trikrat. Niste sicer navedli ali trenutno prejema zdravila. ki zmanjšujejo tvorbo hormonov v ščitnici ( Athyrazol, Propiltiouracil). Vsekakor bo verjetno potrebno razmišljati o zdravljenju, ki dokončno odpravi preveliko delovanje ščitnice. Trenutno sta to operativna odstranitev ščitnice, ali zdravljenje z radijodom.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Iskrena hvala za Vaš odgovor.

Zaenkrat še ni bilo govora o dokončnem zdravljenju v bližnji prihodosti. Enkrat je Dr. Uršič Bratina omenila, da bo to morda nekoč potrebno z eno od možnosti, ki jih omenjate. Zaenkrat jemlje naša punča Athyrazol in Euthyrox konstantno vendar včasih celo, včasih pol tablete na dan, odvisno od izvidov.

Če mi ne bi bilo nerodno pred zdravnikom, da se selimo sem in tja, bi z veseljem šla nazaj k dr. Vebletu. Če nič drugega ta mali prihranimo vožnje, pa še zdravnik ji je bil izjemno všeč (zaradi česar se še najbolj tepem po glavi)

Lep pozdrav!

katrca
Chat

New Report

Close