Mostički in higiena
Imam eno bolj teoretično vprašanje: ker mi manjka en zob (petica desno zgoraj) in se bo treba najbrž odločiti za kak nadomestek, in ker bi najbrž bil primeren mostiček, me zanima, kako je tovrsten nadomestek pravzaprav pritrjen na dlesni – ali ne obstaja tu možnost kopičenja oblog, bakterij… med tem umetnim zobom in dlesnijo pod njim? Ali pa se tak umeten zob vsadi v dlesen? Če se namreč samo “nastavi” na dlesen, me skrbi zgoraj omenjen problem. Pa tudi – ali je možno temeljito čiščenje medzobnih prostorov na obeh straneh okrog mostička?
Se opravičujem za navidez banalno vprašanje, vendar žal še ne vem kaj dosti o tem.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Mojca
Spoštovana Mojca,
tudi za čiščenje prostorov pod mostički obstajajo pripomočki, ki so zelo enostavni za uporabo.
Če vam bodo vstavili inplantat, potem bo čiščenje enako kot doslej, ker bo zob samostojen in boste lahko nemoteno uporabljali zobno nitko.
V primeru mostička, ki poveže dva sosednja zoba, pa je uporaba nitke nekoliko bolj težavna. Tu pride v poštev uporaba interdentalnih krtačk ( po obliki spominjajo na krtače za čiščenje steklenic ) – imajo držalo, s ščetinastim delom pa lepo pridete pod mostiček in lahko temeljito očistite tudi medzobne prostore.
Načeloma pa morajo biti vmesni členi narejeni tako, da je nabiranje zobnih oblog čim manjše in da ni prevelikega zastajanja ostankov hrane.
Lepo pozdravljeni!