Najdi forum

Pozdravljeni!

Zaradi manjkajočih dveh oziroma enega zoba (šestici in sedmica) zgoraj sem se odločila za mostička. V ponedeljek mi jih je zobozdravnik namestil (še nista fiksirana), jaz sem pa popolnoma razočarana. Na enem delu mostička sem na grizni površini opazila, da je porcelan tako stanjšan, da se vidi kovina, huje je pa to, da mi na levi strani mostiček nekako ne “paše”. Občutek imam, da je prevelik (zobozdravnik mi je povedal., da je nekoliko dvignil ugriz, zaradi obrabe prvih zob – upam, da je pravilen izraz). Pri hranjenju imam velike probleme – občutek da mostiček cmoka oz. kot da mi ga hoče potegniti dol, še posebej pri kruhu ali trdemu sadju. Ko jem na desni strani, imam občutek, da na levi z zobmi tolčem skupaj. Na desni strani pa me pri umivanju zob in ob vročem in hladnem zaskeli zob, na katerega je mostiček nasajen.

Prosim za odgovor, ali je stanjšanost porcelana lahko razlog za hitrejše uničenje mostička, ali se da mostiček (porcelan) popravljati tako, da se sama kvaliteta mostička ne poslabša zaradi tega in kaj pomeni, da me skeli zob pod mostičkom (sama se bojim, da mostiček obrušenega zoba ne prekriva v celoti). Povejte mi še, koliko lahko “težim”, ker so občutki subjektivni, ne želim pa izpasti tečnoba. Prav tako pa ne želim plačati mercedesa, dobiti pa fička (saj veste, zadeva je draga)

Hvala, Darja

Spoštovana Darja,

dokler vam mostiček ne ustreza popolnoma, imate vso pravico, da “težite”.
Če ste se odločili za porcelansko prevleko (verjetno tudi zaradi estetike), potem mora biti ta narejena tako kot je prav. Zobozdravnik mora že z brušenjem zagotoviti dovolj prostora, da zobotehnik lahko izdela prevleko. Če tehnik meni, da ima premalo prostora, mora na to opozoriti zobozdravnika. Po vašem opisu sodeč, ni bilo dovolj prosotra za pravilno debelino vseh nanosov in je sedaj porcelan maksimalno stanjšan. Obstaja velika verjetnost, da se bo krušil, ker na grizni površini delujejo velike sile. Porcelan se sicer do neke mere da popravljati, bolje pa je, da se izdela nova prevleka.
Glede na to, da mostička še nista dokončno cementirana, vam svetujem, da vztrajate pri izdelavi nove prevleke. Mostiček, ki vam je previsok, mora zobozdravnik prilagoditi. Če je griz dvignjen samo v tem predelu, potem bo kmalu prišlo do poškodb obzobnih tkiv. Če pa je griz dvignjen v celi čeljusti, teh občutkov ne bi smeli imeti.
Ostale težave (skelenje, nestablnost mostička,..) gre zaenkrat pripisati začasnemu cementu.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close