Najdi forum

Mostiček se maje

Pozdravljeni,
pred enim mesecem sem dobila mostiček (samoplačniško, porcelan) od osmice do štirice spodaj levo, od tega je pritrjen na osmici in petici. Oba zoba sta me, ko ju je zob. obrusil, bolela, zato mi je potegnil iz njiju živce … naj omenim, da me je v ustih tudi po posegu bolelo, tako da imam verjetno le tako občutljive dlesni. Ne vem.
Prvo pritrjevanje mostička je bilo neuspešno. Po nekaj urah, ko sem poskušala jesti, se je cement odkrušil in mostiček mi je izpadel.
Drugo pritrjevanje še vedno drži, vendar nisem zadovoljna, ker čutim majanje, zoba – sploh petka – pa je občutljiva tudi na mrzlo/vroče, obenem pa čutim na petki tudi pritisk, majanje in se bojim, da mi bo ta pritisk zob sčasoma izruval.
Po mnenju zob. pred dvema tednoma je to majanje normalno, ker da so bile dlesni okrog brušenih zob vnete … uporabljam gengigel za utrjevanje dlesni, ki niso zdaj nič več vnete, mostiček pa se še vedno rahlo maje (tudi na osmici), moj strah pa je iz dneva v dan večji. Mostiček skrbno čistim, vsakič ko spodaj v praznem prostoru čistim s tisto posebno ščetko, se mi zdi, da čutim potem še večji pritisk v petici, kot da bi res počasi ruvala ven ta zob. Strah me je, da mi petka ne izpade, saj bom potem brez zob do trojke, in ne vem, kaj mi bo storiti.
Poleg tega sem kar drago plačala za to storitev in me zanima, kakšne pravice imam in kako lahko zob. sploh preveri, da so moji občutki pravilni in strahovi glede majanja petke (in osmice) upravičeni (slikanje?) ter mi pomaga?
Se majanje po enem mesecu zdi tudi vam običajno?
Za vsakršen nasvet in pomoč se vam najlepše zahvaljujem.
Hvala.
T.

Spoštovana Prestrašena_drugič,

pri izdelavi vašega mostička je kar nekaj stvari, ki se meni ne zdijo povsem običajne. Namreč, zob moramo obrusiti tako, da ga poskušamo ohraniti živega. Lahko se zgodi, da je potrebno odstraniti živec, ampak pri obeh obrušenih zobeh pa to ni ravno pogosto.
Po cementiranju mostička le-ta prav tako ne sme kar odpasti. Če so bili zobje majavi že pred posegom, potem zobozdravnik mostička sploh ne bi smel pričeti izdelovati, dokler se stanje ne umiri.
Vsekakor sem mnenja, da imate pravico zahtevati, da se stanje, ki je nastalo po izdelavi protetičnega izdelka, odpravi in sicer na stroške zobozdravnika (tudi če bo potrebno izdelati nov mostiček).

New Report

Close