mostiček – proteza
V zgornji čeljusti mi manjkajo 2,3 in 4 desno zgoraj. Dosedaj sem imela že 10 let delno protezo, sedaj pa bi rada to nadomestila z mostičkom. Prosim vas za mnenje, ali bi šlo z mostičkom brez, da dam izdelati implantant na 4 zobu, kakor mi predlaga zobozdravnik. Omenim naj še, da imam obe 1 in 5 zob že sedaj oblečen v porcelansko krono (zobje so še vitlni in samo obrušeni), sedaj bi pa to rada enolično zamenjala.
Hvala lepa!
Pozdravljeni,
mostička z nosilci na enici in 5 se ne sme delati, ker je to statično nesprejemljivo. Izjema je lahko le v določenih situacijah, če bi se delal totalni most zgoraj, da se vključijo vsi zobje v most, ki so prisotni, vendar je to možno res le izjemoma, kadar to dopuščajo okoliščine (stanje in število zob nosilcev, stanje v spodnji čeljusti, osdotnost bruksizma….)
Če želite fiksni nadomestek, se dvema implantatoma verjetno ne boste mogli izogniti.
LP Andreja
Pozdravljeni,
nisem prepričana, da sedaj vem, kateri zobje bi bili lahko nosilci. Poleg tega pa ne poznam stanja teh zob – najbolje bi bilo, da mi pripnete digitalno sliko ortopan (če je nimate, pokličite na rentgen, kjer ste se nazadnje slikali, da vam jo pošljejo; če je slika starejša kot 2-3 leta, pa je tako ali tako priporočljivo, da si naredite novo).
Po pregledu ortopana vam bom lahko odgovorila z delno točnostjo. Za natančen odgovor, je potrebno upoštevati več dejavnikov, ki pa jih presodimo le s kliničnim pregledom.
LP Andreja