Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Mostiček, porcelanasti zobje in brušenje

Mostiček, porcelanasti zobje in brušenje

Z zobozdravnikom sva se dogovorila, da narediva mostiček zgoraj in rešiva mojo večletno odsotnost pri zobozdravnikih.

MOstiček naj bi prvotno pokrival tri zobe, nato pa se je bilo potrebno odločiti za puljenje še enga in sedaj naj bi bil ta mostiček pokrival štirico, petico, nato pa premostil šestico in sedmico ter se končal na osmici.

Na štirici in petici sta bila zacementirana zatiča, osmica pa je zdrava in jo bo potrebno brusiti.

Ob zadnjem obisku, ko sva se z zdravnikom pogovarjala o brušenju osmice, pa mi je prdlagal, da bi obenem sedaj obrusila še trojko in tudi na njej naredila porcelansto prevleko. Razlog za to je predvsem zaradi tega, ker je trojka (ki je sicer zdrava in imam manjš zalivko zadaj – na mestu pritiska spodnje trojke v zgornjo) nekaj temnejša od enk in dvojk.

Gre torej bolj kot kaj drugega za estetsko vprašanje.

Ker že kar nekaj let živim s takimi temnimi zobmi, nisem prepričan ali naj “žrtvujem” trojko in se odločim za porcelanasto prevleko.
Zdravnik mi pravi, da je potem potrebno ob ksnejši odločitvi za kaj takega mostiček narediti na novo in naj vezati še trojko.

Muči me ali bo do temnejši zobje od trojke naprej res tako temni (prej so bili praktično črni, ker sem imela amalgamske zalivke. Mi pa zdravnik pravi, da se bom tako bolj od srca smejal.

Predvsem me skrbi trajnost saj sem sem prebral kar nekaj objav o občutljivosti na čiščenie in pa tudi na obrabo ostalih zob.

Res bi rad slišal še kakšn mnenje. Hvala

Spoštovani Sandi,

moje mnenje je, da se od srca lahko smejete tudi brez porcelanskega mostička, res pa je, da se ne morete smejati “na vsa usta” (tako bolj po filmsko).
Podočniki (trojke) so vedno drugačne barve kot ostali zobje in naj bi taki bili tudi v novih protetičnih nadomestkih, tako da brušenje zaradi barve res ni smiselno. Če je to edini razlog, potem se mi postavlja vprašanje, kaj se bo v tem primeru zgodilo s podočnikom na drugi strani, ki je prav tako nekoliko drugačne barve od svojih sosedov. Prav tako ne vem zakaj čez čas ne bi bila možna izdelava prevleke samo na podočniku – statično bo nov mostič povsem ustrezen (za premostitev šestitce, bodo obrušeni kar 4 zobje).
Če bodo porcelanske prevleke narejene pravilno in ne bodo v nepravilnem kontaktu z zobmi v spodnji čeljusti, potem ne bi smelo priti do obrab antagonistov. Prav tako na obrabo zob samo čiščenje ne vpliva – dobra higiena le zelo koristi, ker ni možno vnetje in posledični odmik dlesni od prevlek.

New Report

Close