Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Mostiček iz cirkonija

Mostiček iz cirkonija

Pozdravljeni!

Prejšnji mesec izruvana 6-ka od spodaj. Do sedaj to prvi in edini izruvan zob.
Sedaj pa moje vprašanje, kako naprej. Ideja o implantantu mi nekako ni blizu, ker mi to deluje kot tujek v telesu.

Ostane verjetno samo mostiček. V prid temu govori tudi dejstvo, da imata oba sosednja zobova plombe. Vem, da je na voljo več materialov. Moj zobozdravnik mi je priporočal iz cirkonija. Pa me zanima še drugo – vaše – mnenje o mostičku iz tega materiala. A je res to sedaj najboljši material?Oz. ali ima kakšne slabe lastnosti?

Pa kako je s sosednjimi zobmi, ki se morajo obrusit zaradi mostička? A so (dolgoročno) bolj izpostavljeni? A jih je potrebno omrtvit? A se da že vnaprej ocenit, ali jih bo potrebno omrtvit ali ne?

Tukaj berem, da imajo ljudje kar probleme potem, ko si naredijo mostiček. V kolikšnem procentu opažate vi osebno pri vašem delu delež teh ljudi s problemi?

Na kontrolnem pregledu ta teden Z omenil, da se mi je na mestu rane naredilo dvije meso. Kaj to pomeni?

Pa še zadnje vprašanje: kaj se zgodi, če stanje kar pustim, se pravi, da imam luknjo v ustih? Ob vsem tem, kar berem o mostičkih in implantanith sem se začela spogledovat tudi s to možnostjo.

Najlepša hvala že vnaprej za vse odgovore!

Pozdravljena,

če vam ideja o imlantatu ni blizu, je za nadomeščanjw šestice najbolj primeren mostiček. Zirkonijski most ali iz kovinsko porcelanske tehnike. Zaradi brušenja vam zobje ne smejo odmreti. Preživetje takega mostička je nad 90% v 10 letih. Če zoba ne bi nadomeščali, pa lahko začne zgornji nepodprt zob izraščati v luknjo ali pa se sosedje nagnejo v prostor: to otežuje nadaljno nadomeščanje zob v kolikor bi še kakšnega izgubila. Privlačna alternativa – inlayski most- ima slabše preživetje zaradi nastanka kariesa.
Kar se tiče divjega mesa na mestu rane je to izredno redko – ponavadi mora rano kaj dražiti, da se to zgodi. Naj vam naredi rtg sliko, in preveri zakaj se to dogaja. Samo divj meso pa ni nevarno.
LP ANdreja

New Report

Close