Mostiček iz cirkonija
Pozdravljeni!
Prejšnji mesec izruvana 6-ka od spodaj. Do sedaj to prvi in edini izruvan zob.
Sedaj pa moje vprašanje, kako naprej. Ideja o implantantu mi nekako ni blizu, ker mi to deluje kot tujek v telesu.
Ostane verjetno samo mostiček. V prid temu govori tudi dejstvo, da imata oba sosednja zobova plombe. Vem, da je na voljo več materialov. Moj zobozdravnik mi je priporočal iz cirkonija. Pa me zanima še drugo – vaše – mnenje o mostičku iz tega materiala. A je res to sedaj najboljši material?Oz. ali ima kakšne slabe lastnosti?
Pa kako je s sosednjimi zobmi, ki se morajo obrusit zaradi mostička? A so (dolgoročno) bolj izpostavljeni? A jih je potrebno omrtvit? A se da že vnaprej ocenit, ali jih bo potrebno omrtvit ali ne?
Tukaj berem, da imajo ljudje kar probleme potem, ko si naredijo mostiček. V kolikšnem procentu opažate vi osebno pri vašem delu delež teh ljudi s problemi?
Na kontrolnem pregledu ta teden Z omenil, da se mi je na mestu rane naredilo dvije meso. Kaj to pomeni?
Pa še zadnje vprašanje: kaj se zgodi, če stanje kar pustim, se pravi, da imam luknjo v ustih? Ob vsem tem, kar berem o mostičkih in implantanith sem se začela spogledovat tudi s to možnostjo.
Najlepša hvala že vnaprej za vse odgovore!
Pozdravljena,
če vam ideja o imlantatu ni blizu, je za nadomeščanjw šestice najbolj primeren mostiček. Zirkonijski most ali iz kovinsko porcelanske tehnike. Zaradi brušenja vam zobje ne smejo odmreti. Preživetje takega mostička je nad 90% v 10 letih. Če zoba ne bi nadomeščali, pa lahko začne zgornji nepodprt zob izraščati v luknjo ali pa se sosedje nagnejo v prostor: to otežuje nadaljno nadomeščanje zob v kolikor bi še kakšnega izgubila. Privlačna alternativa – inlayski most- ima slabše preživetje zaradi nastanka kariesa.
Kar se tiče divjega mesa na mestu rane je to izredno redko – ponavadi mora rano kaj dražiti, da se to zgodi. Naj vam naredi rtg sliko, in preveri zakaj se to dogaja. Samo divj meso pa ni nevarno.
LP ANdreja