Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Mostiček ali vsadka

Mostiček ali vsadka

Pozdravljeni!

Na zgornji čeljusti mi na eni strani manjka zob 2, na drugi pa zob 4. Že vrsto let imam snemljivo protezo. Pred kratkim sem zamenjala zobozdravnika (prejšnji je šel namreč v pokoj), ki mi je predlagal mostiček. Proteza in vidna žica me motita, do mostička pa sem malce zadržana, saj se mi zdi škoda obrusiti zdrave zobe. Premišljujem o vsadkih. Zobozdravnik mi seveda prepušča odločitev, vendar sama sem še precej neodločena. Kaj mi svetujete? Mostiček ali vsadka? Imam 50 let.

Hvala za odgovor.

Tatjana

Pozdravljeni,
če imate dovolj kosti in si vsadka lahko privoščite vam toplo priporočam zobni vsadek. Vaši pomiselki glede brušenja zdravih zob se mi zdijo popolnoma utemeljeni – poleg tega pa razlika v ceni 1 implantata s krono in kratkega mostička ni velika.
Vse najboljše,
Andreja

Pozdravljeni,

ravno tako se odločam med implatanti in mostičkom. Manjkata mi obe šestici spodaj. Ker ne bi želel brusiti zdravih zob, se bolj nagibam k implatantom, vendar sem nekje zasledil, da sedaj obstajajo “moderni” mostički, kjer se sosednji zobje zbrusijo nekoliko le zgoraj, da se mostiček le “obesi” in zlepi. Ali mi lahko poveste kaj več o tem?

Hvala.
Lep pozdrav.

Pozdravljeni,

tovrstni mostički se imenujejo inlayski mostiči. Dolgoročno preživetje takšnih mostičkov je slabše kot klasičnih, saj pogosto pride do neopaznega odcementiranja na eni strani in nastanka (sekundarnega) kariesa pod inlayom. 10-letni uspeh je za ca. 10-15 % nižji kot pri klasični oskrbi ali implantatih.
Poleg tega je mesto 1. kočnikov center žvečenja, kjer se razvijajo najmočnejše žvečne sile. To je dodaten rizičen dejavnik za uspeh.
Po strokovni doktrini je tako 1. izbor terapije (nadomeščanja 6 pri zdravih sosednjih zobeh) implantat, 2. klasični mostiček in šele zatem inlayski most.
LP Andreja

Pozdravljeni!

Na vas se obračam ker sem v precej nezavidljivem položaju in sicer mi je zobozdravnik predlagal, da šestici zgoraj levo naredi keramično prevleko.
Prvo kot prvo, jaz sploh ne vem kaj naj bi to pomenilo.. Mi bo zob zruval in nato dal umetnega?
Ta zob je namreč v kar slabem stanju. Ima sicer zalivko ampak spodaj črni (ni boleč) – rečeno mi je bilo da se “nekaj dogaja”.

Zanima me če obstaja še kakšna alternativna možnost, ki ne vključuje keramičnih delov? Kaj pa da se zob pač izruva in nato z aparatom potisne sedmico in osmico naprej? Ker 300€ za krono na žalost nimamo vsi…

Pozdravljeni,

predlog vašega zobozdravnika pomeni, da bo preostanke zoba obrusil, zobni krn oskrbel z zalivko ali celo zatičkom (odvisno od stopnje destrukcije naravne krone) in oblekel krn s prevleko. To je klasična, dobro preizkušena in uspešna metoda reševanja močno destruiranih kron.
Alternativa, ki jo omenjate, ortodontsko zdravljenje je sicer smiselna – vsaj v primeru ko imate tudi osmico – je pa tudi vsaj 10x dražja od protetične oskrbe s krono.
Cenejša alternativa je le izruvanje zoba, vendar prazen prostor v sicer ozobljenih čeljustih povzroči spremembe položaja preostalih zob, pogosto na tak način, da je nadaljna protetična oskrba (ob izgubi nadaljnjih zob) zelo otežena, bolj kompleksna, dražja….redkeje lahko privedejo nekontrolirani premiki zob do takšnih sprememb v funkcioniranju čeljusti, da pride do kronične fascialne bolečine v predelu glave.
Tako je predlog vašega zobozdravnika dolgoročno in preventivno daleč najcenejši.
LP Andreja

Pozdravljeni,

tudi jaz bi vas vprasal za mnenje in sicer si bom zaradi neuspesnega zdravljenja verjetno moral dati izruvati sedmico zgoraj in se mi potem za nadoemstek ponuja mosticek oz vsadek. Ali lahko iz lastnih izkusenj poveste kaj zobozdravniki v takih primerih priporocate, popolnemu laiku se je namrec tezko odlociti. Vprasal bi vas tudi glede na to, da se mi nad to sedmico sedaj vidjo lise kot nekaksno vnetje, kaj lahko pomeni tako vnetje in ce se ga da pozdraviti?

Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni,

če je sedmica zadnji zob (nimate izrasle osmice) potem je ena od opcij definitivno nikakršna oskrba, saj vam za kakovostno žvečenje zadostuje šestica. Če pa je prisotna tudi osmica oz. je v sp. čeljusti sedmica, ki ob izgubi zgornje sedmice ne bo več podprta, pa je vsadek ali mostiček možnost terapije. Če osmice ni, je statično boljša rešitev vsadek, saj mostiček v obliki balkona (balkon je manjkajoča sedmica) nima tako dobrega preživetja kot vsadki. Če pa je osmica prisotna, pa se odločate med enakovrednima opcijama kar se tiče dolgoročnega uspeha. Pri odločitvi naj vam bo merilo preostanek kosti, ki se ponuja za vsadek in vaše lastne želje.
Po odstranitvi sedmice bodo vsi vnetni znaki izzveneli, tako da ste lahko brez skrbi. V primeru implantacije je potrebno počakati (nikakor ne predolgo!!), da se vnetje pozdravi.
LP Andreja

Pozdravljeni,

zahvaljujem se vam za odgovor. Poizkusil sem se z enim zdravljenjem zoba, pa je bilo priblizno 3 tedne vse v redu, zdaj pa me spet kljuva v zobu in ocitno se bom moral posloviti od sedmice. Vprasal bi vas se to: za to sedmico imam se osmico in majhno spicko, ki naj bi bila devetica. Zobozdravnikov predlog je bil tak kot vas, da ne tem mestu ne bi bila potrebna nikakrsna oskrba (vsadek ali mosticek). Ali bo po odstranjeni sedmici ostala na tem mestu “luknja” ali se preostali zobje kaj bolj skupaj zarasejo? Tezko si namrec predstavljam, kaksen bo izgled v ustih po odstranjenem zobu. Sicer zelo skrbim za zobe, imam samo 3 plombe, tale sedmica mi je pa kar zamajala noge…..

Hvala in LP Tadej

Pozdravljeni,

če imate zadaj še osmico je boljša možnost implantat, nato mostiček. Najslabše v tem primeru je pustit luknjo ob izrasli osmici. Zobje sigurno ne bodo lepo pripotovali skupaj, verjetno se bodo nagnili in motili okluzijsko ravnino.
Možnost za sedmico: poiščite si še kakega specialista endodonta, da vam jo poskusi rešiti.
LP Andreja

New Report

Close