Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija mostiček ali implantat

mostiček ali implantat

Lepo pozdravljeni!
Zobozdravnica mi je izpulila štirko zgoraj desno. Štirka je samoplačniško (?), zato mi je dala dve možnosti: ali mostiček, ali vstavek (implantat), ki je menda precej drag. Svetovala mi je, glede na moja leta (stara sem 26), naj razmislim o vstavku.
Kaj menite vi in ali poznate (vsaj okvirno) ceno vstavka?
Hvala za odgovor in še naprej uspešno delo!
Manca

Spoštovana Manca,

brez pregleda je res tudi svetovati, se pa strinjam z vašo zobozdravnico, da ste že zaradi starosti kandidatka za implantat ( pomembnejše pa je stanje obzobnih tkiv ). Mostiček v predelu zadnjih zob morate res sami plačati, ker tako določajo pravila zavarovalnice ( v tem predelu bi vam morali manjkati 3 zobje skupaj, da bi zavarovalnica krila stroške izdelave mostička ).
Svetujem vam še pregled pri oralnem kirurgu, ki bi opravil poseg in vas bo tudi seznanil z okvirno ceno ( mislim, da je v enem starejših odgovorov dr. Gorjanc, že nekaj pisal na to temo ).
Lepo pozdravljeni!

Spoštovana Manca,

Če imate krone sosednjih zob (zoba 3 in 5) zdrave in same po sebi ne potrebujejo prevlek, jih je seveda škoda in strokovno nekoliko oporečno brusiti samo zaradi mostička. Implantat je v tem primeru boljša, žal pa cenovno nekoliko dražja rešitev: implantat s keramično prevleko vred stane nakje med 200.000 in 250.000 tolarji. Na Kliniki za maksilofacialno in oralno kirurgijo Kliničnega centra v Ljubljani je trenutna cena za samo vstavitev okoli 170.000 SIT, k temu pa je torej končno potrebno prišteti še prevleko na implantatu.
Končno pa odločitev še zdaleč ni samo finančna, saj je popolno mnenje o primernosti vstavitve implantata mogoče podati šele po natančnem pregledu. Če ga želite opraviti na omenjeni ustanovi, pokličite 01 522 43 55 in se dogovorite za termin.
Lep pozdrav

as.Matija Gorjanc, dr.med.,dr.stom.
maksilofacialni kirurg

Pozdravljeni,
hvala za odgovor. Glede implantata imam še eno vprašanje. Slišala sem, da se lahko zgodi, da telo tega vsadka ne sprejme. Nekdo, ki je pred leti imel takšen poseg, ima še sedaj probleme – pojavljajo se mu bolečine in otekline (predvsem ob spremembi vremena), mora se obsevati…
Kakšno je Vaše mnenje in izkušnje?

Manca

Spoštovana Manca!

Uspešnost implantološkega zdravljenja se po podatkih iz literature danes giblje med 80 % in 100 %. Razlike nastanejo zaradi različnih kostnih pogojev, splošnega zdravstvenega stanja, različnih vzrokov za izgubo lastnih zob… Načeloma je uspeh najboljši, če so ob implantaciji prisotni dobri kostni pogoji (to običajno pomeni, da od izgube zoba še ni minilo preveč časa), če je zobe izgubil zaradi poškodbe ali posledic kariesa ali pa mu zobje niso izrasli zaradi prirojene posebnosti, če je pacient zdrav. Uspešnost implantacije je manjša, če so bili lastni zobje izgubljeni zaradi parodontalne bolezni (“parodontoze”), če je pacient na primer sladkorni bolnik, če je kadilec, če slabo skrbi za ustno higieno.
Na Kliniki za maksilofacialno in oralno kirurgijo v Ljubljani imamo v zadnjih letih z novejšimi implantološkimi sistemi zelo dobre izkušnje in ugotavljamo 98%uspešnost. Na osnovi lastnih izkušenj lahko tudi rečem, da je zavrnitev ali “nesprejetje” implantata s strani zdravega organizma zelo redko in se pokaže zgodaj ( v prvem letu od implantacije). Žal pa ni predvidljivo ali merljivo pred samo implantacijo!
V zvezi z vašim znancem, ki ima slabo izkušnjo, bi bil težko bolj določen, a glede na vaš opis težav sklepam, da gre za kronično vnetno dogajanje s težavami, ki bi jih po naših kriterijih (ti so povzeti po smernicah najpomembnejših evropskih in ameriških strokovnih združenj) opredelili kot neuspeh. Dvomim, da bo samo obsevanje rešilo njegove težave…
Medicina v celoti danes temelji na preverljivih in statistično podprtih dognanjih. Ta so sicer res lahko suhoparna, a gledano racionalno lahko le na njih gradimo naprej.Posamezni primeri so nedvomno lahko (in očitno so!) v nasprotju s takšnimi dejstvi, a napačno bi bilo “zaradi dreves ne videti gozda”.
Upam, da sem Vam podal vsaj del odgovora na Vaše vprašanje oziroma razmišljanje.

Lep pozdrav,

as. Matija Gorjanc, dr.med.,dr.stom.
maksilofacialno kirurg

New Report

Close