Najdi forum

Pozdravljeni!

Že dve leti imam mostiček, ki je pritrjen na štirico in sedmico levo zgoraj. Z mostičkom sem zadovoljen, ampak problem je v tem, da je v barvi zoba obarvana le ˝vidna˝ stran zoba. notranja stran pa je v kovinski barvi, kar je zelo neprijetno na pogled, vsaj meni. Zdaj si želim, da bi mi naredilli tak mostiček, ki bo v celoti obarvan v barvi zob. Zanima me, kake materiale lahko uporabijo. Kakšna je razlika v ceni med mostičkom iz porcelanastih prevlek in navadnih, ampak takih ki so v celoti obarvane v barvi zoba. Ali je moja odločitev smiselna, glede na to, da imam mostiček šele dve leti. Ali se pri namestitvi novega mostička dodatno obrusi zob, na katerega bo mostiček pritrjen. Mi lahko poveste še okvirno ceno (za mostiček, ki ni iz porcelana), glede na to, da bom sedaj najbrž v celoti samoplačnik.

Lepo se Vam zahvaljujem za odgovor!

Lp, Jaka

Spoštovani Jaka,

ne razumem, kako da vas zobozdravnik ni informiral o izgledu mostička, ki so vam ga cementirali. 2 leti je kar kratek čas za zamenjavo mostička, ki naj bi bil v ustih vsaj 7 let.
Vi imate mostiček narejen iz materialov, ki jih priznava ZZZS, čeprav ste verjetno tudi zanj morali nekaj doplačati, glede na to, da vam manjkata samo 2 zoba (po pravilih ZZZS morajo manjkati 3 zobje). To pomeni, da je (tako kot ste že napisali) vidna ploskev v barvi zob, ostalo pa je kovina. Glede na to, da gre za mostiček, pride v glavnem v poštev le porcelan (možna pa je tudi uporaba novejših umetnih mas). Za porcelansko prevleko je potrebno obsežnejše brušenje zoba kot za “navadno” prevleko, ker mora biti material nanešen v debelejšem sloju.
Tudi, če se odločite za nov, a popolnoma enak mostiček, ga morate plačati v celoti (ker še ni pretekla predpisana doba). Cene za porcelan so zelo različne, gibljejo se od 40.000 SIT navzgor (za posamezen zob).
Svetujem vam, da temeljito razmislite o zamenjavi. Če ste z izgledom mostička res zelo nezadovoljni in če vam finance dopuščajo, potem se boste odločili za zamenjavo. Vsekakor pa je 2 leti res zelo kratka doba in bi vam moral mostiček služiti vsaj še nekaj let.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close