moška mena
bližam se petdesetim in čeprav sem sem bil vse življenje in sem še športnik in zelo zdravo živim, imam v zadnjem času težave, ki si jih težko razlagam. Začelo se je z nenadnim zelo slabim počutjem, šumenjem v glavi in nazadnje tudi z omedlevico. Vsi izvidi: CT glave, obremenilni testi testi srca, kri-voda, UZ ledvic so v mejah normale, ugotovili so mi le povišan spodnji tlak (150/105), ki mi ga zdaj zdravijo z zdravili Tritace in je padel na 140/85. Vendar je slabo počutje ostalo, ponoči slabo spim, večkrat mi je slabo, vrti se mi in začel sem razmišljati, kako je s hormoni pri moškem v tej starosti, saj imam podobne simptome, kot ženske v meni.Kakšne preiskave so potrebne in kakšne so možnosti zdravljenja.
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Dragi Marko,
o moški meni se vse več govori tudi v strokovnih krogih, saj vemo, da raven testrosterona po 30. letu začne vstrajno padati. Seveda ni jasno kaj to pomeni, vsekakor je jasno, da mena pri moškem ni “nenadna” kot pri ženski in da je to proces počasnega “staranja”. Pač….tako je. Poskušajo se tudi nadomestna hormonska zdravljenja vendar testosteron ni tako nenevarno ali celo “zaščitno” zdravilo kot je to pri ženski estrogen. Pravzaprav je testosteron odgovoren za veliko večjo umrljivost moških kot žensk iz več razlogov:
1. spodbuja mišično moč in tudi spolno slo, kar vodi sicer do bljše potence vendar do “manj premišljenih dejanj”, “nevarnih” in “tveganih” odločitev kar v poklicu, športu in v prostem času pripelje do več “nesreč” kot bi bilo potrebno!!!.
2. NE preprečuje, morda celo pospešuje aterosklerozo in obolenja srca in ožilja.
Toliko o moški meni, vendar priznam, da nisem najbolj poklican za to temo.
Glede vaših težav pa se mi zdi, da so prej posledica “zdravljenja povišanega krvnega tlaka” in morda še “direktni stranski učinki zdravila”, ker imate zdaj “relativno prenizek tlak glede na to na kar ste bili navajeni”. Vendar to sodi zraven, saj je zvišan tlak dolgoročno veliko bolj nevaren kot začasna “vrtoglavica in slabo počutje”. Verjemite, po nekaj mesecih terapčije se bodo težave omilile ali celo izginile. Je pa težko z “nizkim tlakom” delati, vprašajte koga, ki ima prenizkega.