Morula in uspeh
Dekleta zdravo,
mene pa zanima, koliko vam je uspelo zanositi in donositi, ko so vam vstavili morule? In ne blastociste?
A mogoče katera ve, koliko oplojenih celic moraš imeti, da se zdravniki (Reš) odloči, da počaka na tranfer do 5. dne po oploditvi?
Jaz sem imela prvič 1 celico, mi je jasno, da smo delali tranfer 3.dan, v drugo pa 6 celic, a je bil tranfer spet 3. dan, neuspešno, potem imela še enega eskima, ki se tudi ni prijel.
Samo razmišljam, da je verjetno več uspeha, če imaš blastocisto. Ker v Lj in MB so tranferji praviloma 5. dan z blastocistami, imam prav?
Hvala, Nataša
Pozdravljena,
v Ljubljani res delajo vsem ET na 5. dan ne glede na število celic, mislim da je edino v primeru zamrznjenega semena delajo ET 2. dan.
V MB delajo ET odvisno od števila celic, če jih je manj kot 10. ti naredijo ET 3. dan, drugače pa 5. dan. S tem, da je dogovorjeno tudi tako, da tistim, ki imajo malo celic naročijo, da pridejo 3. dan, če se pa večina celic dobro razvija, jih pokličejo in prestavijo na 3. dan. Ali pa obratno, torej če se celice slabo razvijajo pride oseba, ki je naročena na ET 5. dan v bistvu 3. dan.
Pri Rešu mislim, da je tudi omejitev 1o. celic, da imaš ET 5. dan, bolj točno bodo Reševke povedale.
Če imaš ET 3. dan zarodek še ni razvit do stopnje blastociste, zato malo dlje traja, da pride do vgnezditve, ker se mora morula še razviti do konca. Vendar pa verjemi, poznam kar nekaj morul, ki tekajo okoli tako da nikar obupati.
pa veliko sreče
Jaz imam kolegico, ki ji je 2x uspelo z morulo. Blastocist ni nikoli imela. slišala sem pa tako -pa ne vem, če je strokovno utemeljeno – če so celice slabše, je bolje, da ti naredijo ET 3. dan, saj naj bi imela v maternici malo več možnosti, da se razvijajo naprej, kot če bi jih pustili 5 dni zunaj.Če imaš več celic, lažje tvegajo, da jih pustijo zunaj do 5.dne.
Na GK vedno zamrzujejo po 5.dnevu (se mi zdi, da 6.dan – tako je pisalo pri meni, če se prav spomnim). Te celice morajo biti res dobre, da sploh zamrzujejo, česar pa po 3. dneh ne morejo še vedeti.
Držim pesti in mislim , da imaš tudi z morulo veliko možnosti, sploh če Reš vstavlja avtomatsko 3.dan, to ne pomeni, da je vstavil zato ker se je slabše razvijalo že do 3.dne.
Srečno
Nataša,
jaz sem imela ET na GK vedno 5. dan ;1.postopek z dvema moruloma, v 2. postopku 1 morulo in 1 blastocisto in v 3. postopku 2 blastocisti.
Ne vem, kaj vpliva na to, kateri dan imaš ET, se mi pa zdi, da je na GK vedno 5. dan.
Baje Reš zagovarja ET 3.dan zato, da se zarodek čimprej vrne v naravno okolje, in naj bi to povečalo možnosti – ne vem, če to drži, se mi pa v bistvu zdi smiselno.
Uspelo nam še ni, v naslednji boj gremo januarja.
Drži se, upam, da nam kmalu javiš lepo novico :))
Oj,
hvala za odgovore.
Meni se je samo čudno zdelo, da sem vedno imela vstavljene morule, ET vedno na 3. dan, zamrznjenček, ki je zdržal do 5. dne, pa se tudi ni prijel, čeprav se je najdlje razvijal. Mi pa niso povedali, na kakšni stopnji je bil.
Zdaj vidim, da so morule lahko tudi na 5. dan, sem mislila, da se morule vedno že razvijejo 5. dan v blastociste.
Vam javim napredek, jutri začnem s Puregonom, pa da vidimo:-).
Nataša
Punce,
hvala za odgovor.
Jaz sem se včeraj z možem odločila, da greva v postopek naslednje leto, takoj januarja 2011, da vsaj en december v zadnjih treh letih (dve izvenmaternični in lanskoletni postopki) mine brez zdravnikov, nervoze in čakanja na magični plusek. December se mi zdi najlepši mesec v letu, in enostavno ga želim tokrat užiti v vsej lepoti in čaru. To sem dolžna najinemu sončku, ki je letos star že 7 let. Morda pa bo naslednje leto, moje leto…
Tako dolgo sem čakala ta postopek, zdaj ko pa je prišel, sem živčna, polna strahov, ne počutin se fajn v svoji koži, ma vse imam na kupu.
Vsem želim čimveč pluskov v decembru, berem pa vas vsekakor.
SREČNO!!
Nataša,
te popolnoma razumem. Ko sva se odločila, da bova nekaj časa počakala s postopki in bova šla naslednje leto v akcijo, sem bila po dolgem času spet vsa nasmejana, sproščena – moram rečt tistim, ki mi trobijo naj se sprostim, da vseeno ni uspelo :))
Ko pa je bila za drugo leto v službi napovedana cela štala, sem hotla pohitet in it v postopek že letos. Kot bi odsekal, sem spet postala vsa nervozna, misel na punkcijo …in čakanje na ET, pa po ET.
In ko je Reševa rekla, da letos zamudim postopek zaradi dodatnih testov hormonov, mi je res odleglo. Zdaj pa imam čas, da, tako kot ti, uživam v veselem decembru in si naberem moči za januar.
V januarju pa na zmago :))
Pozdravljene punce!
Včeraj sem imela ET in sem dobila v varstvo eno morulo, katera ima baje dobre možnosti (ET je bil na 5 dan). A je kateri uspelo z morulo zanositi? Sem zelo v strahu, ker v prejšnjem postopku sem dobila v varstvo 2 blastocisti in ni uspelo user posted image . Drugače pa poskušam zelo pozitivno misliti!!!!
l.p.
m.
ker sem sama takrat našla bolj malo o morulah (na 5.dan) bom kar sem dodala svojo izkušnjo: Torej, 5. dan sta me pričakali samo dve moruli. Ko je mož pri posvetu vprašal kakšni sta je Gin skomignila in rekla: “jah, saj veste, sta samo morulci” v smislu, da naj ne pričakujemo preveč. No, ena morulca vztraja v mojem trebuhu že 18.tednov. Upam, da bo do konca.
Na tujih forumih pa sem prebrala, da naj bi blastociste imele tam nekje 30 – 60% uspešnost (odvisno kakšne so), morule pa okoli 20%.
ET sem imela na 3 dan, seveda so mi vstavili dve moruli. Že takrat so mi rekli, da če pride do ugnezditve, se ena verjetno ne bo prijela, ker se je slabo delila in res je bilo tako. Zdaj sem v 29 tednu. Meni je torej uspelo z morulo in tudi ostale punce, ki jih poznam so imele uspeh z morulami, torej pogumno…
avalanche, 3. dan so zarodki nekajcelični, idealno 6-8 celični. Morula je na vrsti 4.dan, 5. dan pa bi morala biti blastocista. Tako da če je 5.dan morula pomeni, da se razvija bolj počasi, zato je manj uspeha (ni pa nujno). Tebi pa so 3.dan gotovo niso vstavili morule, ampak nekajcelična zarodka. Samo toliko, da ne bo zmede za tiste, ki berejo. Nekaj slikc po dnevih je recimo tukaj: