morski prašiček
Morski prašički so super domače živalice. Jaz imam trenutno enega pri sestri, je snežno bel, kratkodlak in mu je ime Bine.
Verjetno si svojemu že kupila kletko, obstajata namreč dve varianti, navadna žičnata in pa plastična, ki ima samo na vrhu žičnat pokrov. Meni se zdi bolj primerna plastična zaradi več razlogov: morski prašiček rad grizlja vse mogoče in prav lahko si zlomi zob na žičnati kletki, če je kletka pobarvana, lahko zgrize in poje barvo, iz plastične težje zmeče žagovino ali papir.
Kletko postavi tako, da ne bo na direktnem soncu, na prepihu ali pa blizu televizije.
Za vodo je najboljši napajalnik, ker bo voda v skledi prehitro umazana, pa še polije se lahko.
Prehrana: morski prašički potrebujejo dnevno približno jedilno žlico popolne mešanice za morske prašičke (ne kupuj hrane za hrčke ali zajčke, ker po sestavi nista isti), eno pest sena in pa kakšen košček jabolke, korenja, radiča, špinače ali regrata. Vsa zelenjava mora biti sveža, oprana in posušena. Za priboljške (1x do 2x tedensko) lahko uporabiš majhno količino peteršilja, paradižnika, jagod ali borovnic in pa suhega kruha. Lahko pa mu kupiš priboljške v trgovini. Potrebuje tudi košček lesa za glodanje, saj njegovi zobje ves čas rastejo. Če mu preveč zrastejo ima probleme pri hranjenju. V takem primeru ga odpelji k veterinarju. Kupi mu tudi mineralni kamen za lizanje.
Največji problem pri prašičkih je debelost, zato pazi, da ga ne boš preveč hranila in, da bo imel dovolj priložnosti, da se razgiba. Ko bo tekal po sobi umakni vse lončnice, električne kable in podobne stvari, ki so lahko zanj smrtonosne. Še posebej so strupene narcise, tulipani in šmarnice.
Lahko si kupiš tudi knjigo, mislim, da je založnik Kmečki glas.
lp
Živjo!
Lepo da si se odločila za to simpatično živalico! Moj mlajši bratec že eno leto in pol skrbi za morskega prašička oz. morsko pujsiko (tako ji mi pravimo) in sta taka prijatelja, da se ju ne moreš nagledati ko sta skupaj.
Glede nege in prehrane je že Tanja veliko napisala. Jaz bi dodala še to, da je morskemu prašičku potrebno tudi postriči krempeljčke. Mi to naredimo kar s ščipalcem za nohte. Vendar pazljivo, da ne preščipnemo žilice, ki se jo sicer lepo vidi. Za podlago lahko izberete lesne oztružke, ki se jih kupi v trgovini. Priporočam samo kupljene, ker so lahko ostružki nekaterih iglavcev tudi smrtno nevarni in raje ne tvegat s kakšno drugo varjanto. Sama pa najbolj zagovarjam seno (lahko v kombinaciji s slamo), saj ga morski prašiček tudi rad je in naravnost uživa v “prekopavanju” in zakopavanju.
Pedvidevam, da ste kupili mladega prašička in da ga še nimate prav dolgo. To da joka oz. predrljivo cvili, pomeni, da se česa boji. Tudi naša pujsika je na začetku kar naprej jokala in to ob vsaki malekosti. Najbolj grozno ji je bilo, če jo je hotel kdo prijeti ali če slišala kakšen nenavaden zvok. S časoma se je privadila na nas in okolice in sedaj večinoma samo hecno “gruli”, kar je znak ugodja. Dere se pa samo takrat, ko zagleda mamo, saj je to njen “vir” hrane in točno ve, koga more prositi zanjo. Ljudi se ne boji, je pa nekoliko previdna do tujcev. Malega brata pa naravnost obožuje in mu sama steče v naročje in ga potem liže. Ugriznila ni še nikogar.
Glede cviljena nič skrbet, s potrpežjivostjo in nežnostjo boste živalici dokazali, da se ji ni treba ničesar bati. Še posebej hitro se bo navadila človeške bližine, če ji boste dajali hrano iz roke in to kakšne priboljške: svežo solato, košček jabolka, korenčka…
Veliko veselja z morskim prašičkom!
Hoj, sicer ne vem, ali ima Medeja morskega prašička, ampak ti bom vseeno kar jaz odgovorila (mogoče si celo mene mislila?).
Naša pujsika ponoči večinoma spi. Je pa res, da je na začetku res postala živahna zvečer in potem je še dolgo v noč kaj grizla in vrtala po senu, ampak se mi zdi, da se je navadila na naš tempo in da zdaj ponoči večinoma spi. Z njo se vsi največ ukvarjajo čez dan in je tudi spuščena. Verjetno zato zvečer zaspi kot klada…
Pozdravljeni!
Mojega prašička ni več.Včeraj , ko sem prišla iz službe je mrtev ležal v svoji kletki.
Kupila sem ga pred par dnevi v trgovini za živali na Kosežki tržnici.Ker je bil že od samega prihoda nekam čudno miren,slabo je jedel ,sem prepričana ,da sem kupila bolnega.Priznam naredila sem veliko napako , ker sem ga kupila tam.Ta trgovina je veliko premajhna ,temačna , vesekakor neprimerna za prodajo živali.
Zelo mi je hudo in upam ,da ne bom storila več take napake ,da bi žival kupila v tegovini.
Pozdrav!
Zelo mi je žal za tvojega pujska. Tudi eden od mojih mi je poginil kmalu po prihodu iz trgovine.
Če boš kupovala novega prašička, se najprej prepričaj v kakšnem okolju živi. Ali je kletka čista, dovolj prostorna za število živalic v njej ali je napajalnik z vodo čist in brez alg? Izbrano živalico nekaj časa opazuj. Če ni živahna in ždi v kotu, najbrž ni zdrava. Smrček in oči morajo biti čisti, brez izcedka in umazanije. Če opaziš umazano zadnjico, to pomeni, da ima žival drisko. Potipaj tudi trebušček, ta mora biti mehak in ne trd. V dlaki tudi ne smeš opaziti zajedavcev. lp
Tudi meni je žal zaradi tvojega prašička 🙁
Skoraj zagotovo je bil bolan še preden si ga kupila. Jaz sem bratcu njegovo pujsiko kupila v Tukanu na Brdu (Lesnina) in ji čisto nič ne “fali”. Drugače mi trgovina ni posebno všeč (uboge ribice!!!), ampak morski prašički se mi zdijo vedno zelo lepi in zdravi.
Upam, da se boš odločila za še enega prašička in da bo ta potem dolgo dolgo živel z vami…