Morojev refleks?
pozdravljeni Tanč,
pred kratkim sem opisala, kako hčerkica včasih zakrili z rokami, npr. na previjalni mizi (ali tudi v vozičku, ko se ta malo zatrese). Opazila sem, da to kdaj pa kdaj naredi tudi med spanjem, če npr. zažvenketa žlica na mizi ali mi pade kaj na tla. Ponavadi ne zajoka, ampak se samo zdrzne – zajokala je le zadnjič dvakrat v enem dnevu – kot bi se prestrašila.
Lepo bi vas prosila, da mi na kratko opišete (ali pošljete kak link) o tem, kaj je to Morojev refleks – zdaj sem namreč tudi jaz malo prestrašena in me zanima, ali je to kaj narobe ali je pač značilno za dojenčke…
hvala vam za odgovor.
Draga Naya,
Morojev refleks je normalen refleks pri otrocih, ki izzveni okoli 6., pri nekaterih otrocih pa do 8. meseca, tu nekje. Vidite ga, ko se otrok ustraši, se zdrzne, ipd in ni z njim nič narobe. Celo tako primeren je, da z njim lahko ocenjujemo otrokove gibe (če so simetrični), ni pa seved, da bi kar nalašč kar naprej prožili.
Če se torej ob hrupu, zdrznjenju pokaže ta reflesk, je stvar popoloma normalna. Že novorojenček ima prirojen strah pred padanjem. To se kaže z objemajočim gibom, imenovanim Morojev refleks. Kadar otroka odkrijemo ali presenetimo ali če mu glavico hitro spustimo k podlagi, se roki sunkovito odročita in se potem približata, kot da bi hotel objeti kogarkoli ali karkoli v svoji bližini. Tako je dojenček že takoj po rojstvu opremljen , da poišče pomoč ob nagonskem strahu pred padanjem ali pred tem, da bi ga pustili brez fizične podpore.
Torej, vse je v redu.
lp
Tanč
Dojenčka pogosto zbudijo njegovi lastni gibi, kriljenje z rokami ne štejemo za Morojev refleks. Ta refleks je ostanek prazgodovinskega refleksa ujemanja za materin kožuh, ko nas je nosila po drevesih. Dojenčka ovijte v plenico tako, da ne bo mogel motoviliti z rokami in ga njegovo gibanje ne bo prebujalo.
Vprašanje je ali gre za trzljaje ali normalno gibanje. Če je otrok sicer povsem buden, pa nekajkrat zakrili z rokama, ne moremo reči, da je kaj resnejšega narobe. Posnamite to gibanje in pokažite otrokovemu pediatru na naslednjem obisku v posvetovalnici, kajti to bo za predstavo, kaj to gibanje pomeni, najboljše.
Pozdravljeni!
Imam dvomesečno dojenčico. Občasno preden zaspi krili z rokicami in nogicami, ter si z rokicami maje po očeh in obrazu. Prav tako se to isto stanje dogaja sredi noči in zjutraj preden se zbudi s tem da še takrat naglas stoka in vrti glavico sem ter tja. Ko se to dogaja sredi noci in zjutraj imam obcutek kot da bi se rada zbudila ker je lacna, ampak da se ne zna in se potem nemirno premetava.
Zanima me ali je stanje mahanja z rokicami in nogicami pri dojenčkih normalno? in kaj lahko naredim predvsem glede nočnega premetavanja?
Hvala za odgovore in lep pozdrav,
Soncnica3
Gre za normalno gibanje dojenčka. Med spanjem se dojenčki pgosto zbudijo (ali preidejo iz faze globokega v fazo plitkega spanja) zaradi lastnega gibanja. Včasih so jih tudi zato ovijali v štruco, da so bili lepop pridni in na miru, česar seveda danes nikakor ne svetujemo. Rahlo ovitje s plenico preko ramen in rok pa lahko naredi čudeže.