Najdi forum

Mormoni-Cerkev Jezusa Kristusa

Naj vam povem, kaj se mi je zgodilo zadnjic. Sprehajam se popoldne po mestu, mojem Mariboru, imel sem neke opravke,nakar me ogovorita dva prijetna mladenica, tujega naglasa,brezhibno oblecena v temne obleke. Bila sta mi simpaticna in utrgal sem si kaksne pol ure casa, da smo malo poklepetali. Mlada fanta, po moje se ne stara 20 let, sta name naredila zelo dober vtis, saj sta me kot tujca ogovorila v slovenscini. Izvedel, sem da sta mormona, oz pripadnika Cerkve Jezusa Kristusa, doma iz Amerike, natancneje Utaha. V Sloveniji sta leto in pol, ostala bosta se pol leta, nato se vracata domov. na hitro sta mi razlozila o mormonih, njihovem zacetniku Smithu, da mormoni ne priznavao papeza, da ne odobravajo splava, evtanazije, pokazala sta mi Mormonovo knjigo. Prijetna izkusnja, zal se mi je nekam mudilo, ce ju s ekdaj srecam, bom pa z veseljem nadaljeval pogovor, ce bo cas za to.

Mormoni so morda res neke vrste cudaki, so pa to prijazni ljudje, ki spostujejo tujo kulturo. Mlada fanta sta se ves cas nasega pogovora trudila govoriti slovensko, za arzliko od marsikoga, ki zivi v Sloveniji 20 ali vec let….Imate drugi kaj izkusenj z mormoni?

Moja hčera je pred tremi leti spoznala – tudi tako na cesti – mormonko iz Utaha, ki jo je povabila na svoja srečanja. Ta bi naj bila neverske vsebine. In res. Tedenska srečanja so izpadla, kot sproščen tečaj angleščine, pri katerem so vedno imeli izbrano neko temo. – 1x pravljice, pri čemer so udeležence razdelili v 3 skupine, od katerih je vsaka zaigrala svojo pravljico, ostali so pa ugotavljali katero – naslednjič: ameriška hrana-spekli so jim pecivo in so se o tem pogovarjali, – naslednjič: igre v MB mestnem parku, naslednjič: pogovor o zaljubljenosti, skeši, pantomima….in podobno. Hčeri je bilo zelo vseč, saj se je z njimi spoprijateljila…v srednji glasbeni šoli so pripravili božični koncert -tam sem bila tudi jaz- res krasno.
Katjini znanci so bili kasneje poslani naprej v druge mormonske centre in še od tam so si dopisovali.
Pri teh tečajih so našim ponudili obisk njihove cerkve. Katji na njeno mnenje, da jo spoštuje, da pa ima privzgojen odnos do svoje mešanice ateizma in krščanstva in da tega ne bo spreminjala, niso več ponujali mormonstva. Lepo je pa, da se ob zavrnitvi ne spremeni njihov odnos do človeka…
Katja, jih več ne obiskuje, ker nima časa..leto 2002 je bilo polno drugih obveznosti in potovanj, študija… ima jih pa v najlepšem spominu…
Priporočam ti, da jih obiščeš…
LP Alenka

Ah brez veze. Tako kot vsaka druga Cerkev.
Jasno, da morajo bit prijazni. Misliš, da bi z grobostjo koga pridobili? Tudi če jih zavrneš, bodo ostali prijazni še naprej, saj je le tako možnost, da te pridobijo kdaj kasneje. Pač morajo skrbeti za lep videz in ugled.

Spider. Če boš pristopil k mormonom, kar pozabi na seks v naslednjih nekaj letih. Ta je namreč strogo prepovedan :-((((((

Cukr….mormoni al moroni?
:))))) kle se pa lohk divje polublava k naju nben ne puzna knede hehe
ajd

Ja, ko se odločijo, kam bodo šli na “misijo”, se morajo naučiti tudi njihovega jezika. Kakorkoli že, ta poteza je vredna vsega spoštovanja. Nekdo, ki pa emigrira in želi do konca življenja živeti pri nas, pa se ne more (beri: noče) naučiti slovensko. Saj vsi vemo, za katere narode gre. Ljudje ostalih narodnosti, ki pridejo sem, so tako kulutrni, da se našega jezika vsaj poskušajo naučiti. Tudi jaz, če bi šla živeti v tujino, menda ne bi govorila tam kar slovensko (kdo bi me pa razumel). Sicer je to malo skrenjeno iz teme, vendar sem pa morala napisati, vsake toliko to moram povedati, da ostanem zdrava. :)) Ostanki stare miselnosti še izpred 1991, krivi smo pa tudi sami, ker govorimo z njimi v njihovem jeziku (se moramo pač postaviti, da znamo, vključno z mano, ampak počasi me mineva). Pa nimam nič proti njim, če se znajo obnašati in prilagoditi tisti kulturi, kjer živijo. Kdo jih je pa silil priti sem?

Delam s strankami in zadnjič mi je en “slovenac”, potem ko ga nisem razumel (res ga nisem), rekel da sem “bečki konjušar” in “jebeš takvu državu, kjer te ne razumejo” in tako naprej…. Najhuje, pa je da ni edini, ki se tako vede… Sam sem večkrat v tujini in mi na misel ne pade, da bi od Nemca, Angleža, Francoza itd. zahteval, da me razume, pa čeprav sem tam le kot turist, tile pa imajo naše državljanstvo in se tako vedejo do nas.

Mormoni. Znanje jezika jim je treba priznati, pa misliš, da katoliški misonarji pa ne govorijo brezhibno jezikov, ki so še veliko manjši od slovenščine (ga govori pleme, ki ima 2000 pripadnikov, recimo). Seveda, to je sredstvo propagande, to je vedel že Trubar, ki je naredil za Slovence katekizem v slovenščini, abecednik pa zato, da so se naučili brati protestantski nauk.
Mormoni so drugače zelo konzervativna vera, ki jo ima večina prebivalstva ameriške države Utah (zlasti Salt Lake City) in imajo eno največjih privatnih univerz na svetu, Univezo B. Younga (naslednika ustanovitelja Smitha, ki je vero izpopolnil). V preteklosti (kakšnega pol stoletja nazaj) je bilo dovoljeno mnogoženstvo, zdaj tega ni več (zaradi zakonov ZDA). Njihov ustanovitelj Smith je starozavezni nauk o božji izvoljenosti Izrealcev prenesel na ZDA – Američani kot novo od Boga izvoljeno ljudstvo, seveda samo belci. Dragi Spider, povprašaj jih no, zakaj nimajo črnih ali indijanskih misionarjev, čeprav so jih ZDA polne. Me prav zanima, kaj ti bodo rekli. (Moj odgovor: ker so rasistični. Zato.)
Dekleta imajo pri njih zelo konzervativno vlogo, ne smejo nositi hlač (samo krila), morajo se “primerno” obnašati in tudi med misionarkami jih ne boš našel prav veliko. Stroga moralna pravila veljajo tudi za fante (ne smejo nositi brad, “neprimernih” oblek), misionarjenje v tujih deželah si plačajo sami oz. njihove družine (jih ne financira skupnost!). Od fantov se pričakuje, da bodo okoli dvajstega leta eno ali dve leti posvetili širjenju mormonske vere, kot sem že napisala, na svoje stroške. Tudi drugače imajo stroga načela, kar se tiče alkohola, drog, spolnosti in skupnosti. Ker v osnovi izhajajo iz protestantske smeri krščanstva (pa že to ne iz čiste, ampak iz izpeljav), imajo tudi večino protestantskih vrednost: skupnost, solidarnost, delo in ustvarjanje dobička (bogatenje) in tako naprej. Ker je protestantsko-mormonsko razmišljanje v osnovi kapitalistično, je tak tudi njihov izgled (njihovi misionarji tu izgledajo kot mladi poslovneži). Ker daje vera belim Američanom poseben status, se je tam hitro širila.
Njihova sveta knjiga je Mormonova knjiga, ki je svojevrstna izpeljava Stare zaveze iz Biblije in naj bi jo Smith dobil iz rok Mormona (predolgo bi bilo, če bi vse razlagala, kdo je to), to je od “zgoraj” (naj ne bi bila človeškega izvora, tako kot naj ne bi bil recimo Koran).

Spider, razmisli, če je res vse zlato, kar se sveti. Tudi pri mormonih.

Citronica, od kod ti vse te informacije? Prav fajn se mi zdi, da zvem nekaj več o tem. Sicer nimam nobene želje po kakšni sekti, ker običajno – ko si res not si not in lahko pozabiš na vse drugo. Od daleč in od zunaj je stvar zelo lepo, ko pa se enkrat priključiš, pa pridejo na površje tudi zahteve, ki niso več tako prijetne in lepe. Saj lepo, da imajo jasna pravila. A meni je bolj všeč krščanstvo. Saj imamo pravila, zapovedi, obrede, a nekako bolj naravno in zdravo. Nihče te na silo ne drži not, če nočeš. In če pogledamo naše misionarje – nekaj jih poznam iz raznih predavanj in predstavitev. Preprosti, veseli ljudje in tako kot praviš ti – obvladajo veliko jezikov zelo majhnih plemen in narodov, kjer delujejo. Tisti, ki jih poznam, so težke face.

Citronica, najlepša hvala za razlago.

Lepo in zgosceno povedano bistvo mormonstva. Z njimi sodelujem poslovno in moram povedat, da so izredno posteni. Sam ljudi ne sodim po veri, cenim pa prav vse postenjake..

Odkod vem vse to? Pogovore in stike sem imela že z ogromno pripadniki različnih ver, ker sem se svojčas zelo zanimala za to, pa tudi berem njihovo literaturo (tako pripadnikov kot odpadnikov). Nočem reči, da so mormoni v osnovi slabi, gotovo pa imajo nekaj značilnosti, ki jih Evropejcem ne razlagajo, ker jih ne bi sprejeli. Njihov rasisizem, recimo, na katerega je Evropa dokaj alergična, veliko bolj kot ZDA. Njihovo konzervativnost, ki je v zahodnem svetu splošno zelo nepriljubljena, saj je osnova vsake konzervativnosti podrejanje interesov posameznika družbi (tudi neenakopravnost moškega in ženske – moromoni so bili včasih celo poligamni!)) Isti problem imajo Priče Jehovove (oz. kot jim pravijo ljudje Jehove priče).
So pa to seveda še zmerom lahko zelo pošteni in požrtvovalni ljudje. Samo sploh pri manjših verah je občutek večvrednosti pripadnikov izrazit (oz.neka “izvoljenost”, kar so samo oni in nihče drug). Na vse skupaj je pri VSAKI veri nametano še malo reklamne fasade, ker večina vernikov ni z vami prijazna zato, ker bi vas res imela tako rada, ampak bolj zato, ker v vas vidijo svojega potencialnega vernika. Da boš z grobostjo pridobil le malokoga, je pa večini ljudi jasno.

Hvala, ker si podala tako zanimiv in izcrpen opis! Lepo razlozeno.. LP

Naj dodam eno temno plat: tisto kar ti je Bog poklonil mu vsaj malo vrni… in tako morajo verniki dajati 10% svojih prihodkov. Poznam družino, ki je gmotno bolj slabo preskrbljena a vendar daje 10% svojih ubogih prihodkov vsak mesec, ker so mormoni tako prijazni in znajo prisluhniti težavam in svetovati. Če jim pa na koncu meseca zmanjka denarja, jim mormoni svetujejo naj bodo naslednji mesec bolj pedvidljivi in ker je po 3 mesecih potem kriza, gredo mladci mormoni v trgovino in kupijo nujno potrebne življenske potrebščine : moka, olje, sol…..itd. in prinesejo tej družini, ki je potem spet vsa očarana kolk so oni fejst in prijazni. Obup.

Ne razumem kako lahko normalno misleči ljudje za 100% spremenijo svoj način življenja zato, ker so jih na tržnici pred 2 leti ogovorili mormoni, a je vmes hipnoza ali kaj!!

Nobene hipnoze ni. Samo globoko nepoznavanje ver in nekritično navdušenje nad vsem, kar ni slovenskega izvora. Žal.

Fehtat (beri zavajat) jih hodimo dol po Balkanu, da bi sem prišli delat dela katera nočemo mi delat. Zdaj je pa panika, ko več se ne gre zaposli nas domačinov v državne službe držat kulico v rokah in v pisarni sedet na klimi po leti:) Idi malo pogledat kako imajo pisarne urejene v Londonu na zavodu za zaposlovanje…..

Tujci kateri pridejo k nam in se trudijo naučit naš jezik oziroma dajo svoj čas posledično denar, da bi se naučili našega jezika to ne delajo iz nikakršnega spoštovanja ampak zaradi takšnega in drugačnega interesa:(

Sicer druži se z tujci ki so se naučili našega jezika in ugotovi, če so se zaradi ljubezni do našega naroda naučili jezik in naše lepe dežele….

Čist tak no prejšnji teden je bil intervju z Ameriškim veleposlanikom v Slovenskih novicah zelo kratek intervju ker zgleda, da človek ni imel namena kaj dosti časa porabljat. Tam točno piše, da po raziskavah izstopamo iz Evropskega povprečja po sovraštvu do njihove dežele. Tako skupaj z Irakom, Pakistanom, Palestino. Sicer Gospod veleposlanik njihove dežele zelo brihten človek je še dodal, da kako čemo imet njihovo vlado radi, če nimamo svoje?

Ko smo obrali Avstro-Ogersko smo šli ven, ko smo obrali Jugoslavijo smo šli ven, da kako nam je danes ko smo sami presodi sama……

Vse oblike časščenja Kristusa ki niso bile priznane z Nikejskim in Kalcedonskim koncilom so neveljavne in nekrščanske. Američani se z svojimi sektami in protestanstvom tako vse bolj odaljujejo od izvira religije.

ZDA ne maram toliko, koliko so zaradi lastnih interesov napadai nedolžne civile v Iraku.
Organizatorje 11 septembra ne maram iz popolnoma istih razlogov.

Je Ameriškemu veleposlanstvu tukaj nekaj nejsnega?

Pozdrav, je kdo bral knjigo Pobeg- Carolyv Jessop? Resnična zgodba.Opisuje njen pobeg iz mormonske skupnosti. Prva ženska je, ki ji je uspel pobeg z vsemi otroci…Zanimiva in pretresljiva knjiga. V njej sem se veliko naučila o mormonih in njihoven načini življenja. zanimivo je tudi, da sem ljudi iz knjige potem tudi našla na spletu.

Nemčijo uničit z begunci
Slovenijo s Mormoni!

New Report

Close