Morje s štirimesečnikom???
Draga Anita
Mi smo s štirimesečnikom letovali na morju (rojen je sredi februarja, na morju smo bili v juliju). Letovali smo v apartmaju in se je obneslo. Imeli smo ga v senčki, če smo ga pomočili v vodo (zelo rad je plaval in morje je bilo sredi sezone toplo), smo ga prej na debelo namazali in mu dali klobuček na glavico in prilagodili ritem njemu. Spal je tudi na plaži – v vozičku, v senčki na dobrem zraku pod borovcem in imeli smo se super.
Upam, da boste tudi vi uživali.
Špela
Naš sinko je bil rojen decembra in prvič smo šli z njim na morje, ko je imel sedem mesecev (sredi junija). In to kar daleč in na otok (8 ur vožnje). Moram rečt, da je bilo vse v redu, celo zelo je užival. Je pa pomembno, da tako majhen otrok ni izpostavljen direktnemu soncu. Mi smo ga namazali že zjutraj, kajti kreme potrebujejo kakšne pol ure, da postanejo učinkovite. Smo bili pa isto leto na morju še v največji vročini, na istem mestu in je bilo tudi vse v redu. Je pa res, da je bil tako velik, da je že vse jedel. S seboj sem vzela veliko Hip in Fructal hrane, tako da je bila možnost zastrupitve s hrano čim manjša. Bivali smo v apartmaju, da smo imeli lastno kuhinjo in se nam ni bilo potrebno prilagajati na prehrano v hotelu.
Želim vam lep in miren dopust z vašim malčkom.
S štirimesečnim otrokom smo lani šli v Dalmacijo (Trogir). Bila sem prepričana, da bo vse vredu. A že prvi dan je šlo vse narobe. Na soncu je bil samo nekaj minut. Dobil je vročino, ki je nikakor nismo mogli znižati (svečke niso pomagale), tako, da smo tretji dan odšli domov. Doma je vročina v roku nekaj ur padla.
Moji nasveti so sledeči:
– vzemite s sabo ventilator, da boste imeli primerno hladen prostor, če hotel oz. apartma nima klime
-izogibajte se sonca, ker je že malo preveč za otoka (sonce je še posebej nevarno v južnih krajih
– priporočam Istro (mogoče Rovinj-Villas Rubin- borov gozdiček, ambulanta…), da se lahko hitro vrnete
Pri malih otrocih pa je pozitivno to, da lažje prenašajo vožnjo (naš sin je prespal 10 ur vožnje).
Ampak, če povem po resnici je mene še letos strah dopusta (gremo na Pag za 14 dni), čeprav je sin star že več ko eno leto. Nikoli ne veš.
Nikogar ne bi želela strašiti, a dejstvo je, da so dojenčki precej bolj občutljiva bitja kot večji otroci. V primeru, da zbolijo, je potek bolezni lahko precej dramatičen in ukrepanje mora biti hitro in učinkovito. Za večino obmorskih ambulant bi težko rekli, da so primerno usposobljene za urgentne primere, bolnišnice – ki pa se tudi ne morejo primerjati z našim KC – pa tudi niso pogosto posejane. Menim, da ni vredno tvegati in se podati kam daleč oziroma “izven civilizacije”. Marsikdo ima za seboj prav zoprno izkušnjo in pokvarjene počitnice. Potrpite eno leto, saj boste vse skupaj lahko nadoknadili že čez kakšno leto ali dve.
Maja,
sama menim, da je za otroka zelo dobro, da gre na morje. Na morju je drugačna klima, zrak je boljši in tudi zate ter za očka je vsaka sprememba lokacije super. Mogoče je bolje iti na dopust v septembru, ko ni več take vročine in pa še ljudi je manj. Bolje, da otroka sploh ne izpostavljaš sončku (jutranje in večerno je v redu), kot da bi ga mazala s kremami za sončenje, saj le-te lahko poškodujejo kožo tako majhnega dojenčka in pa možnost alergije je večja. Na morju otroka veliko kopaj, namakaj v morju (če seveda voda ne bo premrzla) in mu daj veliko piti oz. ga velikokrat podoji. Zvečer je fino , da ga pelješ na sprehod ob morju, saj ga bučanje morja zelo pomiri in še krasen zrak je ob vodi.
Pišem ti iz lastnih izkušenj, ker sem sama prav tako odšla na morje, ko je bila Kristina star skoraj 4 mesece. Skratka uživajte in čim manj komplicirajte, pa bo vse v redu. Pomembno je, da se imate lepo.
Za prvomajske praznike sva šla z možem in 2,5 mesečno hčerko za 1 teden v Poreč. Bilo me je strah kako bo, saj sva obe bolehali cel april (vročina do 39,5°C, prehladi, idr.). Sonce je bil že močan, a sva bili obe bolj v senci. Obe sva se popolnoma pozdravili, hčerka pa je vseskozi spala, pa še zvečer je že ob 8h zaspala, medtem ko je ibla doma še ob 10h zvečer pokonci.
Morje dobro deluje na otroka, vendar se je treba paziti sonca in pregrevanja.
Lep pozdrav,
Anita
Naša družina je lani letovala s štirimesečnikom tako v apartmaju kot v hotelu, oboje meseca avgusta. Naj takoj povem, da je z zgolj doječim otrokom zelo malo težav, ker potrebujejo izključno mamo. Izogibajte se soncu nasploh, oz. otrok naj bo raje samo v senci. Mi našega v morje oz bazene nismo dajali. Se mi ni zdelo potrebno. Delajte vse tako kot doma, saj če je otrok načeloma zdrav, nebo nobenih težav. L.p. Irena