Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Morebitna spolno prenosliiva okužba žrela

Morebitna spolno prenosliiva okužba žrela

Pozdravljeni!

Pred dvema dnevoma sem imela sicer zaščiten spolni odnos z novim fantom, s katerim pa zaščite nisva uporabila med oralnim seksom (neumno, vem, in mi je žal zaradi tega). V nedeljo in većino dneva včeraj je bilo še vse v redu, dokler nisem včeraj zvečer začutila bolečine v grlu in pri požiranju, ki jo čutim še danes, skupaj z občutkom rahlo povišane temperature, čeprav termometer slednje ni pokazal.

Fant sicer pravi, da nima nobenih spolno prenosljivih bolezni, vendar pa nikoli ne moreš biti stoodstotno prepričan, zato sem se že naročila na pregled pri ginekologu.

Malo sem gledala, katere SPO lahko povzročijo vnetje grla oz. žrela, in le to naj bi se v obdobju dveh dni pojavilo predvsem pri gonoreji.

Pa me zanima, ali to drži in ali se lahko vneto grlo tako hitro pojavi tudi pri kateri drugi SPO, ter ali lahko prek doličenih dimptomov  vidimo, ali gre za SPO ali katero drugo, morda manj nevarno okužbo. Če je možno, pa še, v koliko odstotkih je gonoreja žrela ozdravljiva, ko je pravočasno odkrita in ustrezno zdravljena.

Že vnaprej najlepša hvala za vse odgovore!

Odgovor na objavo uporabnika
pacena, 11.11.2025 ob 16:28

Pozdravljeni!

Pred dvema dnevoma sem imela sicer zaščiten spolni odnos z novim fantom, s katerim pa zaščite nisva uporabila med oralnim seksom (neumno, vem, in mi je žal zaradi tega). V nedeljo in većino dneva včeraj je bilo še vse v redu, dokler nisem včeraj zvečer začutila bolečine v grlu in pri požiranju, ki jo čutim še danes, skupaj z občutkom rahlo povišane temperature, čeprav termometer slednje ni pokazal.

Fant sicer pravi, da nima nobenih spolno prenosljivih bolezni, vendar pa nikoli ne moreš biti stoodstotno prepričan, zato sem se že naročila na pregled pri ginekologu.

Malo sem gledala, katere SPO lahko povzročijo vnetje grla oz. žrela, in le to naj bi se v obdobju dveh dni pojavilo predvsem pri gonoreji.

Pa me zanima, ali to drži in ali se lahko vneto grlo tako hitro pojavi tudi pri kateri drugi SPO, ter ali lahko prek doličenih dimptomov  vidimo, ali gre za SPO ali katero drugo, morda manj nevarno okužbo. Če je možno, pa še, v koliko odstotkih je gonoreja žrela ozdravljiva, ko je pravočasno odkrita in ustrezno zdravljena.

Že vnaprej najlepša hvala za vse odgovore!

Pozdravljeni,

pravilno ste ugotovili, da lahko gonoreja že nekaj dni (1-14 dni) po okužbi povzroči vnetje grla. Z antibiotiki je 100% ozdravljiva.

Vnetje lahko povzroči klamidija, inkubacija je 7-12 dni, herpes simpleks virus 1 in 2 po 4-7-dneh ter treponema palidum, ki povzroči sifilis, po 10-90 dneh. Pri oralnih odnosih lahko pride tudi do prenosa HPV, ki lahko povzroči raka čez več let. Proti HPV okužbi se zaščitite s cepljenjem, če še niste cepljeni.

Daleč največja verjetnost pa je, da ste dobili  Covid ali enega od prehladnih virusov.

Ob sumu na katerokoli spolno prenosljivo okužbo je najbolje, da se oglasite v Ambulanti za SPO na infekcijski ali dermatološki kliniki, tam lahko odvzamejo tudi brise grla oz. žrela. Testiranja so brezplačna in anonimna, le naročiti se je treba, številko dobite na spletu.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close