MOPS
Info o pasmi:
Vzreditelji v Sloveniji:
Melita Grošelj & Uroš Pirc – SNOREWOOD PUGS, Opekarniška 17, 1235 Radomlje,
tel. 041 751 779; e-mail: [email protected]
Tema na forumu:
Info o nakupu psa:
Rodovniški psički, ki nimajo kakega potenciala za razstavljanje, so navadno cenejši.
lp 🙂
Ja no seveda smo se vsi o tem pogovorili in si psa vsi želimo, on je le izbral pasmo oz. psička ki mu je všeč na pogled.
Tudi odgovornosti se zavedamo, zato mislim da ni potrebno nobenega zmerjanja, če niste sposobni normalnega odgovora. Potem ne odgovarjajte na vprašanja, katera se vam zdijo neumna vsaj jest tako delam!!!
Prav dobro se tudi zavedamo da nakup psa ( ne prav poceni ) ni nakup igrače – ampak živega bitja…..
Vseeno hvala za odgovore.
Pa še to kdaj je najboljši čas za nakup: spomladanski al jesenski psički in ali od vzreditelja že pridejo nabvajeni čistoče oz. koliko so stari ko ga dobiš?
Hvala
Spelca,ne vem kje sem kaj zmerjala…? Hotela sem samo opozoriti,ker najbolj neumno je to,da druzini psa zbere nek 5 letnik in potem cez cas ga dajo stran,ker je seveda neprimerna pasma,ker je prevec stroskov,se ga otrok navelica…. tko je,nisem jaz kriva.
Upam,da ste seznanjeni s karakterjem mopsa in da vam ustreza tudi karakterno in ne samo po videzu. V kolikor ste,vam zelim veliko lepih trenutkov z novim clanom.
Mi imamo doma mopsa. Moram reči, da so to zelo neproblematični kužki. Ljubijo udobje , radi jejo (treba je paziti, da se preveč ne zredi), veliko spijo, dobro se razumejo z drugimi domačimi živalmi, z otroci, drugimi ljudmi. Praktično ne lajajo, zelo glasno smrčijo. Tudi niso za pretirano dolge sprehode ali pa za hojo v hribe. Slabo pa prenašajo vročino, ker imajo kratek gobček in težko dihajo.
Na kratko povedano, to je kuža za na kavč in v naročje, za v stanovanje. Za na vrt pa ne preveč.
Več piše na http://www.mojpes.net, o psih, pasme.
Psa je res potrebno izbrati glede na karakter in ne po izgledu.
Mops je res bolj salonski pes, ki ne potrebuje veliko gibanja. Hitro mu je vroče, ker ima potlačen gobček (zaradi katerega je tako zelo luškan in simpatičen). Težko vam bo sledil na izletih, sprehodih, pri igri z otrokom…. Je pa hkrati prevelik za v naročje ali torbo.
Meni osebno se mops ne zdi primeren za družino z malim otrokom. Primernejši so večji psi.
Špelca,
Meni se zdijo mopsi zelo simpatični kužki in ker so bolj robustne gradnje tudi primerni za družine z otroci. Niso popadljivi, ne lajajo veliko, vendar ponavadi smrčijo.
Če ste se za kužka odločili vsi družinski člani, potem seveda ni nobene ovire, da mopska ne bi mogli imeti. Seveda pa bo skrb zanj predvsem vaša, saj petletni otroci še ne morejo skrbeti za živalice, lahko pa pri tem zelo pomagajo in se veliko naučijo, če živijo skupaj s še enim živim bitjem.
Vam pa toplo priporočam, da si pred nakupom o mopsih preberete naslednji forum:
Informacije o mopskih pa boste dobili tudi tukaj:
Mladički običajno zapustijo vzreditelja med 8 in 12 tednom, ko so pri vestnih vzrediteljih deloma že navajeni sobne čistoče, vendar ne povsem.
Razlik med spomladanskimi in jesenskimi mladički pa ni. Oboji so enako kvalitetni.
Mayya,
To ni res, da mopsi niso sposobni hoditi na izlete ali daljše sprehode. Sama poznam mopsko ki vsak dan teče čez Rožnik ali gre na Šmarno goro, pa veliko mopskov srečujem na sprehodih čez Rožnik. Nekateri delajo tudi agility, tako da niso samo leni, debeli in salonski kužki. Je pa res, da ni dobro pretiravati.
Čeprav imam sama “naravne pasme” z dolgimi gobčki in majhne otroke, se mi zdi, da so mladički kar preveč živahni za majhne otroke, čeprav se jih da naučiti, da so do otrok bolj nežni.
Lep dan in lp,
M
Moonlightangel,
hvala za sporočilo. Verjamem, da obstajajo razlike med posameznimi mopsi, vendar sem jaz ravno kakšnih 14 dni nazaj na sprehodu po Rožniku srečala zakonca z mopsom, ki je obnemogel počival in revček komaj dihal (zelo glasno, kot da ne more do sape..) pa ni bil star ali bolan… Tudi v naselju imajo mopsa in mu je že po parih 100 metrih sprehoda vroče in težko diha….
Take so pač moje izkušnje z mopsi, zato sem tudi napisala tako sporočilo.
Lep dan vsem.
Jaz imam doma mopsiko. Moram reči, da je res simpatična, neproblematična, radi jo imamo, razigrana in v dobri kondiciji. Pride okoli Blejskega jezera, na Valvazor, Svetega Petra, Golico, iz Planice v Tamar, vsak dan prehodi 3-5 km. Ampak……..ampak ko je hladno vreme oziroma ne poleti. Poleti se zgodi, da ne zmore 50 m. Ni ne bolana in ne stara.
V mopsu je res veliko srce v majhnem telesu. Naša nas ima nadvse rada, po stanovanju mi stalno sledi, zelo je samozavestna, prijazna, ljubezniva, zelo malo laja, rada je v naročju. Vse naj naj …..ampak kot sem dejala, jo vročina zelo zdela in zato jo poleti puščamo doma. Imam pa zaradi tega vedno slabo vest, ker vem, da bi rada šla z nami, pa žal ne more.
Ko se človek odloča za psa, mora res dobro vedeti kaj si želi in kaj pričakuje ter kaj lahko nudi psu. In prav vsaka pasma ima tako dobre kot slabe strani.
Pri majhnih psih je problem, ker so fragilni. Treba se je dobro pozanimati, kako imeti otroka in psa pod nadzorom, da se ne enemu ne drugemu kaj po “nesreči” ne zgodi. Mopsi so sicer res super družinski psi, ampak se mroajo lastniki zavedati, da so tudi zelo občutljivi, ter da je treba tako pasjega mladiča oz. odraslega psa kot otroka učiti sobivanja od prvega trenutka -sploh v tem prvem trenutku, ko bi otroci radi psa mečkali in se mu vsiljevali.
Posebej pa je treba paziti, da vzamete tako pasmo, ki ima zaradi kratkega gobčka težave z dihanjem in pogostimi vnetji oči, pri res dobrih vzrediteljih in prej dobro preverite rodovnike. So pa ti psi seveda dražji kot tisti “čistokrvni brez rodovnika”. Ampak tukaj dejansko ni dobro igrati loterije. Sploh pa ne, če res želite imeti dobrega družinskega psa, ki bo sobival z majhnimi otroci.
špelca, 16.08.2005 ob 12:59
Radi bi kupili Mopsa ( želja 5 letnika) pa ne vemo kaj naj pričakujemo?
Kakšna cena… živimo v hiši, imamo vrt, vendar ne bi hodili z njim na razstave, imeli bi ga za hišnega psa – ljubljenčka.
Tako da verjetno ne bi rabili vrhunskega legla.
A imate kakšne info o psih in primerna legla??
Hvala
NE KUPUJ PSA NA ŽELJO OTROKA!!!! 5-letni otrok si bo vsak dan zaželel kakšno drugo žval, ker mu bo pač zanimiva. pa kje maš glavo, ženska?
ne morem verjet kakšni osebki pišejo na ta forum. a ti veš de boš mogla za psa skrbet naslednjih 15 let? a ti veš de morš met reden šiht de si psa sploh lahk privoščiš? a če bo pes zbolel se bo pa sam fural h veterinarju al kva? sorry, sam ti nisi razmislila o osnovah skrbi za psa. zgini v knjižnico, preber si knjige o psih, de boš vedla za kva sploh gre, pol se pa začni ukvarjat s to zadevo, a prou?
na otroka pozabi, nič ne bo naredu za psa, ker mu bo zanimiv 5 min in pol bo konc. in ko bo naredil 9 letko, ga bojo na srednji šoli zanimale punce ne pa pes. razumljivo.
otroku pa raje kupi plišasto igračo pa bo mir.
jz sicer nimam psa sem pa velik brala o tej temi zato vem za kva gre. folk kupuje psa kot kos kruha ne de bi 2x razmislili o odgovornosti k jo prinaša pes. še celo naši prjatli z morja k majo psa, so direktno povedali de je pes velik strošek. nič niso skrivali. veseli me njihova poštenost, a veš.
5-letni otrok, ženska pa si ti normalna? ja seveda so mu všeč psi kva si pa mislila? pa opice, psi, krokodili, mačke, ptiči tudi, ne boš mi verjela. največja napaka je de folk kupuje žvali na željo otrok sam pa si jih ne želi. in a boš pol oddala psa ker otroku ne bo več pasal in si bo zaželel kakšno drugo žval? jz ne poznam nobenga 5-letnega otroka k mu ne bi ble všeč žvali. vsem majhnim otrokom so všeč. ne boš verjela.
res, ej, ženska, razmisli predno si boš omislila karkoli. ti pa glede na vse kar si napisala psa odsvetujem. in to močno.