Montignacova dieta
Tudi mene zanima. Moja deklica ima 3 mesece in ker mi kg ne grejo dol, oz. so se mi začele množit, bom začela malo paziti na prehrani. SEm pa res skoz lačna in bi skoz nekaj mlela. Seveda pa mislim hujšati zelo počas in nič v škodo moje deklice in njene prehrane. Jo pa polno dojim. Nameravam pa dopoldan jesti le sadje, čez cel dan pa veliko vode.
Na kratko, več pa si lahko prebereš v knjigi – JEM, TOREJ HUJŠAM (Mogoče knjižnica, sicer pa knjigarna VAle- Novak, Wolfova, city park)
– Ne smeš mešat beljakovin in ogljikovih hidratov( torej meso-zelenjava, MAkaroni-zelenjava)
– polnozrnat kruh in še to samo zajtrk
– marmelade brez sladkorja ( 100% sadni delež)
– banane so prepovedane, sadje zmeraj pred obrokom
– solata pred obrokom
– za sladico sir ali jogurt
– polnozrnate testenine
-čimveč vode, alkohol prepovedan
Tolk se zdajle spomnim tko iz glave.Sicer je pa res dobro da si prebereš knjigo.
Lp
Sama sem se pred enim letom začela bolj strogo držati te diete. Montignac sicer pravi, da to ni dieta, da je to način prehranjevanja.
Gre za to, da pomete z vsemi do sedaj znanimi dietami, tudi tistimi kliničnimi, ker naj bi bilo preštevanje kalorij čisto zgrešeno. Vse temelji na glikemičnih indeksih. Ko prebereš knjigo, je ful smiselna in če se hočeš zadeve lotiti konkretno, potem je res najbolje knjigo najprej prebrati.
Razen sebe in mojega partnerja poznam kar nekaj ljudi, ki so se uspešno rešili kilogramov s to metodo. Moraš pa vedeti, da to ni hitra shujševalna. Ampak samo taka je zdrava, zato le pogumno.
Imam 1 mesec starega sinka in se zdaj še ne držim 100% Montignaca, sem pa se ga v nosečnosti. Ker nimam veliko časa za kuhanje, velikokrat pojem, kar pripravi tašča in to pač ni ločevanje hidratov in beljakovin. Mislim pa, da bom morala kar kmalu nazaj na stare tire ;).
Aha, še to! Obstaja tudi knjiga z recepti, ampak je v hrvaščini. Ima pa Montignac tudi svojo spletno stran. Poglej!
Good luck in lepo postavo do morja! 😉
Natka
Draga Lindica,
pozdravljam vašo odločitev, da naredite nekaj koristnega zase in svoje telo!
A sem svetovalka za dojenje in ne strokovnjakinja za dietetiko in prehrano :)))
Priporočam vam, da preberete knjigo “Jem torej hujšam”. Res je Montignacova dieta II. stopnje med najbolj primernimi za doječo mamico. A ne pozabite: hujšanje samo z dieto dolgoročno ne prinese želenih rezultatov. Tudi Montignac poudarja, da je pomembno spremeniti način življenja.
O dojenju in hujšanju, splošno:
Živjo,
jaz pa ti priporočam knjigo ZDRAVO KOMBINIRANJE HRANE. Opisane so osnove dr. Hayeve diete.
Na kratko:
– ne mešaš škroba in beljakovin, ker potrebujeta drugačne vrste okolja, da jih prebavimo
– k škrobnemu obroku lahko ješ vse vrste sladkega sadja (banana, melona, sladko grozdje, sladke hruške)
– k beljakovinskemu obroku gre vse kislo sadje (jabolko, pomaranča, kivi ……)
– vsak dan moraš zaužiti vsaj en beljakovinski obrok, en škrobni in en alkalotvorni obrok
– čim bolj naravna prehrana, nepredelana (rjave testenine, polnozrnati kruh, rjavi riž, nič sladkorja – v ta namen se velikokrat uporablja banana), alkohol je dovoljen (zmerno), vendar je spet pomembno kaj ješ … npr. k škrobnemu obroku gre sladko vino, pivo, sladki likerji, žgane pijače, medtem ko gre z beljakovinskim obrokom suh mošt, suha vina, žgane pijače
– oreščki, semena, avokado, maslo! …
Za lažjo predstavo:
-prav: sendvič z banano (njami! – namaži maslo na kruh in nareži gor banano na šnite) – napačno: sendvič s sirom
– prav: sendvič s solato – napačno: sendvič z mesom
– prav: jabolko in sir – napačno: sir in piškoti
– prav: dušeno sadje – napačno:sadna pita
– prav: testenine z zelenjavno omako .- napačno: makaronovo meso
Pa še en primer dnevnega jedilnika:
– ZAJTRK (A-ALKALOTVOREN): prosena kaša (skuhana na vodi) z zmečkano banano
– KOSILO (Š – ŠKROBNI): mešana solata, juha iz leče, polnozrnata štručka, avokado, v mešalniku zmešan z banano
– VEČERJA (B – BELJAKOVINSKI): dušen puran, mešana zelenjava, sadna solata iz kivija in pomaranče
Tudi jaz imam dojenčka – tretjega. Star je 4 mesece in pol. Polno dojim, kile grejo dol z načinom prehranjevanja, ki sem ga opisala + trikrat tedensko telovadim. Med nosečnostjo sem se zredila za 16 kg, danes so mi prav že vse prednosečniške stvari. Splača se potruditi.
tole je bolj tako, na grobo orisano. Če te kaj zanima, vprašaj. Z veseljem ti pomagam. Tudi sama sem se namreč na začetku kar malce težko prebila skozi knjigo.
lp,
Nives