Najdi forum

Montignac-jedilniki

Punce pozdravljene,

Predlagam da vsem vpisujemo primere jedilnikov po Montignacovi metodi.
Opažam, da ima marsi katera probleme s sestavljanjem obrokov. Morda bi lahko tiste, ki so že hujšale oz. hujšajo po tej metodi svetovale nam, ki nam to ne gre najbolj od rok in napisale svoje primere jedilnikov.

Hvala in lep pozdrav…

saj nekaj časa s(m)o še pisale, pa je potem nekako to prenehalo. no, tukaj je primer mojega jedilnika:

zajtrk: kos polnozrnatega kruha z bio majaronovim namazom
kosilo: kos pečenega piščanca,dušenim bučke s čebulo, dušeno zelje in malo brokolija. zdaj mi pa vse žvrgoli po črevesju, hihi…
za večerjo bo pa verjetno še malo dušenega zelja od kosila, ker imam potem trening;)

jaz sicer precej bučke prakticiram,ker jih ni težko pripraviti, pa še precej hitro gre. tudi brokoli je enostavno naredit. jutri se mogoče lotim stročjega fižola.

Evo še moj današnji prispevek:
Z- polnozrnat kruh(cela rezina od hlebca), marmelada brez dodanega sladkorja, metin čaj
M-dušeno rdeče zelje, dve rezini kuhanega pršuta in rezina sira
K-(se ravno kuha) polnozrnati rezanci z gobovo omako, za prilogo pa v pečici pečena zelenjava (brstični ohrovt, paprika, cvetača), kjer za druge naše pečem krompir, srbska solata
V- mislim da sem danes že omenila: juha iz malo kislega zelja, čebule, fižola in leče, pora

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Tole mi je pa slišati neznansko privlačno – juha iz kislega zelja s čebulo, lečo…
Ali lahko PROSIM PROSIM napišeš recept?
Pozdrav,Pika

Podušim na malce vode čebulo (včasih sem to delala z oljem, sedaj ne vedno), dodam zelje in česen, rdečo papriko, lovor, poper in namočeno in oprano lečo in škatlico zamrznejnega fižola, ki si ga že popreje pripravim, por ponavadi dodam bolj proti koncu. Zelje kar dosti razpade in tako juho zgosti skupaj s čebulo. Včasih v krožnik vržem kocke posušenega polnozrnatega kruha, ki jih tudi pripravim sama iz ostankov

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Z recepti je tako, da jih je že kar precej zapisanih, sicer razmetanih sem ter tja po forumu. Jaz se tudi bolj držim (kako bi rekla) nekako po svoje, lebdim med obema že stokrat omenjenima knjigama. Pri števični družini in samo enem zaposlenem sem tudi prisiljena v razne eksperimente, ki jih drugim pač ni potrebno izvajati.

Npr. ker pri nas niso ravno ljubitelji kuhane govedine, jo je polovica iz goveje juhe vedno moja. Prvi dan skupaj s še kakšno prilogo (dušeno sladko zelje, nariban hren, kuhan brstični ogrovt s sirom) in solato, enkrat okisana v solati še s kakšnim dodatkom in kar jo ostane jo zmeljem skupaj s čebulo in začimbami in žličko gorčice in spremenim v pašteto, ki je potem za malico. Včasih jo uporabim grobo narezano namesto jušne zakuhe skupaj s stepenim jajcem., ali pa jo tudi skupaj z gorćico nasekljano zavijem v jajčno omleto.
Ko si skuham kakšno ješprenovo juho, ali juho iz različnih suhih stročnic, zmeraj malce odvzamem, oplaknem in pustim da se odteče. Kasneje samo še dodam ali zelenjavo, ali koščke sira ali kakšno pusto meso in okisam v solati.
Ali pa ne vem če je že katera poizkusila? Skuham zelenjavo jo zmiksam, še enkrat prevrem in vanjo vržem pest različnih semen ter polijem po večjih kosih zelenjave ali testeninah ali pustem mesu.

Ma se mi ne da več pisati, pa še letim nekam na obisk (po domače kumarice in piščančje prsi in kislo zelje). Mogoče se v tem času še kaj nenavadnega domislim

hm, zanimiva ideja tole z zelenjavo. bom poizkusila ob prvi priliki!

Pozdravljene!
Jaz sem se pred kratkim navdušila nad to dieto, ker je moj sošolec shujšal 35 kg.Zdaj že 2 leti vzdržuje to težo.Sama se ne morem zmotivirati za to.Kakši so vaši uspehi glede zmanjšanja kilogramčkov???
Lepo se imejte, zdaj vas kar nekaj časa nisem brala, pa vidim da ste aktivne in zveste druga drugi. veseli december želim.S.

Pri meni se je vse več ali manj odvijalo z 0,8-1,2kg tedensko do nekje BMI recimo 22, potem je šlo počasneje. Pravzaprav nisem hotela več izgubljati kilogramov, ampak nisem zmogla skočiti nazaj v nekakšne druge prehrambene navade. Samo se je potem ustavilo na 54 kg(konec julija). Ta teža je potem stala z nihanjem +/-1kg se pravi do 55kg do začetka novembra, ko sem naredila en poizkus in v mesecu novembru in jedla za priloge večkrat tudi jedi z visokim GI in drugo, popila kakšno pivo (Rubrika opozorila pri prehrani). Rezultat je bil pridelanih malce več kot kilogram, kar bi lahko pomenilo recimo 10 novih pridelanih kilogramov v enem letu(tako posplošeno povedano).
A ker mi je to prehranjevanje nekako “zlezlo pod kožo”, mislim, da te bojazni ni, saj sem sedaj v tem mesecu lahko resnično videla, kakšne so spremembe pri počutju, in kako sem bila pravzaprav v tem mesecu lahko rečem večkrat lačna, prej pa nikoli.

Pozdravček Marika

jaz tudi delam po montignacu in gre lepo počasi dol. kot je rekla marika, se teža pri manjšem bmi-ju tudi počasi niža, a važno je, da gre dol. včeraj sem tako šla v šoping in razen enih hlač (ki so bile na knap) so mi bile že vse prav. juhuuu!pa tudi prehranjevanje mi ustreza, tako da ga bom tudi obdržala.

A mi lahko kdo razloži kaj je to Montignac dieta? Je podobna 3-MD dieti ali je to pač ta dieta?

O Montignacu je veliko napisanega na tem forumu.
Pravzaprav ne gre za nekakšno dieto, ampak spremenjen način prehranjevanja, ki pa ga je potrebno malce tudi razumeti, zato je potrebno prebrati njegovo knjigo “Jem, torej hujšam”. Podobna knjiga v tej smeri je tudi knjiga “Proč s sladkorjem”.

Preprosto povedano gre za prehranjevanje po GI (glikemičnem indeksu), ki ga strokovnjaki določijo raznim živilom(ogljikovim hidratom). Pri tem prehranjevanju je nekaj živil prepovedanih (npr.: slakor, bela moka -kjerkoli, krompir, pesa, kuhano korenje, ananas, banane, lubenica ).

In zakaj se ne pojmuje kot dieta?
Ker nam to prehranjevanje ostane, le da v drugem delu, se pravi pri ohranjanju teže še razširimo izbor živil in da lahko tudi posegamo po živilih z višjim GI. Prav tako ni več potrebno imeti pet obrokov dnevno, ampak so za mnoge dovolj le trije in podobno. Za začetek pa mislim, da je sam naslov obeh knjig dovolj zgovoren in pove svoje, za izgubljanje kilogramov je potrebno Jesti in ne stradati. In pa predvem tudi vedeti, da vsak višek kalorij (pa četudi so iz npr. iz korenja) naše telo predela v maščobe.

Prehranjevanje je primerno za vsakogar, ki pač kolikor toliko normalno živi(npr. aktivni špotniki potrebujejo še več), tudi za nosečnice, otroke, sladkorne in druge bolnike.

Je pa potrebno kar nekaj samodiscipline, saj nimamo nikjer zapovedano kaj danes, kaj jutri in podobno. Na teh načelih se je postavilo že kar nekaj novodobnih diet (kot npr. dieta južne obale).
Zadeva pač deluje.

Pozdravček Marika

New Report

Close