Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Montessori osnovna šola

Montessori osnovna šola

Lepo pozdravljeni!

Ali kdo izmed vas ve, ali obstaja Montessorijeva osnovna šola v Sloveniji?
Hvala vam že vnaprej za vaše odgovore in lep pozdrav!

Projekt ELEMENTI PEDAGOGIKE MARIE MONTESSORI poteka na naši šoli dvanajsto leto. V delo po tej metodi so vključeni posamezni učenci v vseh oddelkih na šoli. Del pouka poteka po neideoloških metodah Marie Montessori, del pouka pa v obliki projektnega dela, integriranega pouka in klasičnih frontalnih ur. Cilj te pedagogike je vzgoja odgovornega človeka, ki se bo sposoben učiti
celo življenje in bo sposoben reševati probleme. Učenje poteka v spodbudnem okolju, učenci pa povečujejo svoje znanje s pomočjo svojih lastnih izkušenj. Spoznavanje poteka skozi uporabo čutil. Ko otrok dela s posameznimi materiali, hkrati spoznava tudi teoretične zakonitosti.

oš spodnja šiška

Ravno danes (1.9.2010) je odprla vrata prva Montessori osnovna šola v Preski pri Medvodah.

Več info: http://www.montessori-institut.si/

Marjana

Super,

mogoče obstaja tudi montessori univerza?
lp,k

Karmen… montessori univerze ni in jo najbrž ne bo. Montessori pedagogika se ukvarja tudi z vzgojo, katere pa študentje več ne potrebujejo. Saj vsak fax

Na faxu je pač povsod tako: se učiš kadar želiš, greš na izpit kadar želiš… ne vidim po trebe po montessori sistemu.

Slišim, da imajo v OŠ Montessori v Preski precej težav z disciplino. Menda učitelj ni kos otrokom. Ve kdo kaj več o tem?

na osnovni šoli spodnja šiška, naj bi izvajali montessori metodiko že nekaj let…toda po pogovoru s kolegi, ni tisti program niti blizu montessori metodike…

sama sem vzg in sem se zelo od blizu spoznala z to metodiko ter takoj zaljubila, zato ker je jasna. vsaka didaktična igrača ima svoj namen in svoj cilj.

otroci ne kričijo v razredih. vsak ima svojo zaposlitev, ki pa ga ne opravlja prisilno, toda z največjim veseljem. vsak dan po kosilu se npr. pospravijo stvari in pometejo. v skupinici smo imeli deklico, ki je vsak dan komaj čakala, da poprime za metlo in počisti… deklica se je tako obnašala kot tista druga v trgovini, ki pravi, da hoče to igračo in nobene druge…

to, da bi imeli težave z disciplino v šoli, pa dvomim. glede na to, da to vodi melita in noben drug. melita je prinesla metodiko v slovenijo in tako se je vse pričelo pri uršulinkah, zdaj pa se je zadeva že malce razcvetela. melita je zelo sposobna ženska in mati 3 otrokom. jo ne poznam v živo, ampak jo spremljam. in jo občudujem.

vesela sem, da se je odprla tudi šola, saj te otroci ob koncu vrtca imajo toliko znanja, kot nek drug otrok v 4 razredu osnovne šole. ko sem otroke zapuščala v vrtcu, so ob koncu poznali črke, so znali pisati z velikimi tiskanimi črkami. ena deklica pa je tudi že pisala pisano, učijo se številk, računati, množiti, deliti…in še mnogo več… na vzven to vse zveni kot, da so te otroci nadstandardni….otrokom se ponuja informacija in vsak otrok jo sprejme v taki dovžini kot sam želi. nekateri znajo kot sem rekla pisati pisano, drugi poznajo črke, ko oddidejo iz vrtca. v vsakem primeru pa glede na naš šolski primitivni sistem zdaj ( 9-letke ), se te otroci dolgočasijo v prvem, drugem in tretjem razredu. zato je super, da sedaj lahko nadaljujeo kar v osnovno šolo, kjer nadgrajujejo znanje. najboljše pri vsem pa je to, da ko otroci enkrat sprejmejo način dela in rutine se v tem počutijo varne. prvi najhujši premik je za otroka iz vrtca v osnovno šolo. v javnih vrtcih in osnovnih šolah, je ta premik težji, saj ima vrtec en program in en način dela, šola pa popolnoma drugačnega. pri montessori pa ta premik ni tako hud, saj ne glede, na to, da s časoma se bo odprla še katera druga osnovna šola montessori, bo otrok lahko v osnovni šoli z drugo skupino otrok in ga bo to vznemirilo, toda pomiril ga bo način dela, ki ostaja isti. to pa za otrok pomeni varnost.

če otrok hoče informacije, smo dovžni da mu jih damo…seveda pa moramo otroka znati tudi motivirati za druga področja, ki jih še ne pozna in med katerimi bo vsekakor najdel tudi kaj kar ga bo zelo srčno pritegnilo.

iz moje perspektive, raje bi imela otroka, ki bere knjigo o dinozavrih in me sprašuje to in ono, ter mu za nagrado, ker je opravljal dogovorjene dovžnosti vestno ( pospravljanje postelje, sobe, odnašanje smeti in pdoobno ) ga pelem v dino zoo…kot pa da, mi otrok bluzi za računalnikom in igra trapaste igrice cele popoldneve…poudarek na CELE popoldneve…

problem je v tem, da mi odrasli prihajamo domov prepozno in otroci so razpuščeni…tudi v šolah in še posebej v vrtcih večina vzg dela slabo delo. zato jaz kot vzg, vem, da moj otrok ne bo nikoli šel v javni vrtec, ker vem, da bo tam samo izgubljal, ne pa pridobival. raje ga bom dala v montessori vrtec, ker vem, da bo veliko odnesel od tam.delovne navade in ritem življenja sta zelo pomembna….seveda pa zdrava mera zabave mora biti obvezno…mislim, da sem to malce pogrešala pri montessori…to je pa morda nekaj za kar starši poskrbijo, ko pridejo domov, da se zabavte z otroci in sproščeno igrate karkoli že….preveč reda, tudi lahko škodi :))

zdrava mera vsega in dobre meje, so dober recept za zdravo pozitivno vzgojo…

Kar se delovnih navad tiče, ritma življenja, znanja in razvoja čustvene intiligence med svojimi sovrstniki bi jaz izjemno pohvalil Waldorfsko šolo.

Osebno poznam štiri družine, ki so svoje otroke izpisale iz MV in tudi slišati nočejo več zanj. Pri dveh je bil vzrok odsotnost topline vzgojiteljice, enega vzroka ne poznam, pri enih pa je vzrok tako specifičen, da nekako ni za v javnost. Lahko povem le toliko, da je grozljiv!

Drugače pa je med tem, da otroci celo popoldne sedijo pred računalnikom in tem, da berejo enciklopedije še ena čudovita paleta možnosti.

Za moje pojme je to, kar delajo v MV absolutno prehitra intelektualizacija otrok! Tudi sama sem iz stroke in tudi otroke imam, ki so obiskovali različne vrtce (eden je bil do preselitve v Waldorfskem vrtcu). Imam kar nekaj vpogleda v to. In kar sem izkustveno ugotovila, je to, da je predvsem pomemben ljubeča vzgojiteljica/vzgojitelj, ki je dorasla svoji nalogi. Vse ostalo se samo po sebi postavi na svoje mesto. Res pa je, da to ni kar vsak, ki konča ustrezen fax! Komaj kakšen med njimi!

Moje mnenje je, da morajo starši, ki želijo vključiti otroke v vrtec, možnost izbire. Ena izmed možnosti je tudi montessori vrtec. Pika. Če ga ne želiš vključiti, ga pač ne, pusti pa drugim možnost, da se sami odločijo. Kot nekdo, ki mi je montessori pedagogika blizu ,vidim stvari, zaradi katerih se sprašujem, zakaj nekateri starši “mučijo” svoje otroke. To mislim zaradi tega, ker je moje mnenje glede montessori vrtca takšno: če ne slediš tej pedagogiki tudi doma, v praksi, stvar ne funkcionira. Ne moreš npr. triletnega otroka vpisati v m. vrtec, pa tam prvič sam drži žlico v roki. Ali pa da si nikoli v treh letih doma ni sam npr. copat obul (ne zapel ali zavezal, obul), da o nekem redu ne govorim… Montessori vrtec niso samo materiali, gre za filozofijo oz. način življenje, ki ga živiš. Tu pa imajo potem vzgojitelji precej težav, še posebej s starši, ki vpišejo otroka v zasebni vrtec (po možnosti katoliški) samo zato, ker je zasebni in se lahko drugod s tem pohvalijo, sami pa niso katoličani, ne pozanjo te pedagogike in pričakujejo nadstandard. Nadstandarda, ki ga pričakujejo, ni (ker vrtec zaradi tega, ker plačajo več, kot bi v javnem vrtcu, ni nadstandarden ,ampak ga plačajo več zaradi tega, ker prispeva država toliko manj), ko otrok doma pove, da so govorili v vrtcu o Jezusu in jih še kaj dodatnega vpraša, jim to ni všeč, na sestanku za starše predlagajo, da bi morali imeti še druge igrače, ker se njihov otrok tako rad igra z lego kockami…
Potem je še tu lik vzgojitelja, ki je zelo drugačen, kot je v javnih vrtcih in nekateri starši to težko sprejmejo. Torej, v večini stvareh se pridružujem mojci 345 in povzemam, da za dober m. vrtec niso odgovorni samo vzgojitelji, ampak v veliki meri starši, ki vedo, v kakšen vetec so vpisali otroka , ne sodijo vzgojiteljev po videzu oz. po tem, kar so slišali od drugih , pustijo vzgojitelja, da dela svoje delo tako, kot zahtevajo pedagoška načela. In če se s tem ne strinjajo, lahko še vedno gredo drugam.
Kot mama lahko rečem, da nikoli ne bi vpisala otroka v montessori vrtec ali waldorfski vrtec, če sama te pedagogike ne bi prakticirala.

Za bolj konkreten vpogled v Montessori OŠ si lahko ogledate na Tv Slo v arhivu oddaj (mislim, da je oddaja bila dve nedelji nazaj) oddajo Obzorja duha, kjer je bila ta šola predstavljena.

KAKR, sam toliko bi te rada popravila, da če je cena vrtca višja se strinjam, da se ne gre za nadstandard….cena ni višja, ker bi država plačevala manj. če vrtec ima subvencijo v višini max 85% plača država oz. občina v tem primeru na podlagi cene, ki jo določa v vseh javnih vrtcih.

vsak privatnik pa, če si zna izračunati kalkulacijo, koliko stroškov ima, z odprtjem privatnega vrtca vidi, da bo kapitalni vložek visok ( vsaj 600.000 eur govorim o nakupu objekta in popolni prilagoditvi za to dejavnost ) in bo potreboval kredit, da bo to lahko sploh speljal. kar pomeni, da poleg rednih stroškov bo še 20 let ali več plačeval strošek kredita. druga stvar pa je stroški sami ( prehrana, plače, vzdrževanje, stroški objekta….). Tukaj se stvar ne izide po ekonomskih cenah, ki jih določa država, ker zaposleni so v javnem vrtcu plačani s strani države in ne vrtca. v privatnem vrtcu pa iz denarja, ki ga vrtec dobi od št. otrok, ki jih ima. Tako lahko gre več kot polovica prihodka izključno samo za plače ( take kot v javnem vrtcu ) z vštetim regresom.

ta dejavnost je daleč od tega, da bi bila donosna, če se držiš zakona in imaš delavce zaposlene. seveda pa večina privatnikov, ki jih poznam v živo ali poznam na videz, si niso znali izračunati cash flowa, kar pomeni, da štrikajo z avtorskimi, podjemnimi in seveda z študentskimi. zadnje čase je popoularna absolventska subvencija, ki jo daje zavod za brezposelne.

kot privatnik si potem primoram zvišati ceno, kar pa si starš razlaga kot nadstandard, v resnici pa se gre pravzaprav za preživetje, kar pomeni, da na koncu meseca ostane + na računu, ne minus, ker ga nimaš iz kje pokrivat, pa še zakreditiran si.

hotela sem samo povedat še to, da če plačujete več, potem kot starš morate imeti to zagotovilo, da je vzgojiteljica ena in ista z vašim otrokoma od začetka leta do konca in ne da se vsake 3 mesece nekdo menja kot v privatnem vrtcu zvezdica in drugimi. če plačujete več pomeni, da morajo priti skozi in da je vzg zaposlena vsaj za leto dni.

montessori je res način življenja. moram pa povedat, da sem se letos prijavila na njihovo izobraževanje, pa sem bila popolnoma šokirana, ker so mi rekli, da me ne bodo sprejeli v skupino učencev. hotela sem razlago pa mi je niso hoteli dati preko maila. rekli so, da naj pridem tja še enkrat na razgovor, ampak se mi je res zdelo zamal. bila sem presenečena nad načinom in nad “temi” ljudmi. katerakoli izobraževanja potekajo v sloveniji so tisti, ki jih organizirajo srečni, da je interes, da ljudje naročijo pri njih izobraževanje. montessori v dravljah, pa se ima za nekaj več. govorila sem z osebo, ki je montessori prinesla v slovenijo prva in s pomočjo cerkve org. prvi montessori vrtec. Ker sem se tako veselila, da bom lahko delala po metodiki s otroci in se naučila njihovea pristopa v celoti, sem bila zelo žalostna potem in še vedno sem. Mislim, da nekatere stvari se na vzunaj svetijo, ampak vzadaj je nekaj kar se nikoli ne bo svetilo.

Če ima kateri starš otroka v montessori šoli, bi z veseljem slišala kakšno mnenje in kako oni vidijo, da otrok napreduje oz. se spreminja…oz. če je sploh kakšna sprememba vidna.

New Report

Close