Montažne hiše Jelovica
A kdo ve, kdo je izdelal načrt za montažno hišo Jelovice (Klara – je razstavljena na Dimičevi v LJ)?
Želeli bi namreč tako hiško, ampak zidano. Na Jelovici so me odslovili, da načrta pri njih ni možno kupiti, ker za njih to itak dela zunanji izvajalec (katerega niso hoteli povedati).
Mi kdo lahko pomaga?
Nam je za montažno hišo Jelovica (sicer ni Klara) izdelal načrt arhitekt Nadižar iz Kranja (AB NADIŽAR). On je njihov pogodbeni arhitekt in mislim, da izdeluje načrte za vse njihove tipe hiš.
P.S.: Dobro razmisli o prednostih in slabostih montažne in klasične gradnje. Mi smo z našo montažno hišo 100% zadovoljni in če bi gradili ponovno, se sigurno ne bi odločili za zidano, edino potek izdelave bi organizirali drugače. Pa to ni reklama za Jelovico, na to podjetje imam marsikatero pripombo!
Hvala za odg.
Ja mojega dragega ne morem prepričati o prednostih montažne hiše. Zanj je zidano le zidano (in menda boljše, trdnejše, …). Najpomembnejše pa je, da pri zidani, lahko gradimo postopoma glede na finance, skeširat (v kombinaciji s kreditom) cca. 30 mio sit, ta je za nas zelooo teška.
Nekako se nam zdi, da finančno bomo lažje prišli skoz z zidavo.
lp
Tudi pri montažni ti ni treba postaviti hiše v “enem šusu”. Lahko se sami odločite, do katere faze jo izdela firma, naprej pa lahko po svojih željah im zmožnostih. Je pa velika prednost montažne hiše v izolaciji – poraba olja je pri nas najmanj 50% manjša, kot v enako veliki zidani hiši. Dolgoročno gledano je to kar pomemben podatek. Dobro preračunajta stroške, mi smo prišli do zaključka, da je še vedno montažna gradnja cenejša od zidane. Glede trdnosti: montažna naj bi imela ok. 100 let življenske dobe. Po tolikem času sem pa prepričana, da bodo naši zanamci tudi vsako zidano podrli…
>Avtor: Smile
>Datum: 09-04-04 10:13
> Je pa velika prednost montažne hiše v izolaciji – poraba olja je pri nas najmanj 50% manjša, kot v enako veliki zidani hiši.
Kar si napisala ne drži popolnoma. Tako montažna kot zidana hiša sta lahko dobro ali slabo izolirani. Res pa je da nekateri pri zidanih hišah varčujejo prav pri izolaciji. Pri montažni to ni možno, ker izolacija pač je, kakršna je (in ponavadi je dobra).
Slabost montažne hiše pa je slabša akumolacija. Naši sosedje z montažno hišo morajo v jeseni vklopiti centralno kakšna 2 tedna pred nami.
V naši zidani hiši je poraba cca. 1.800 l / sezono / 160 m2. Vedno 23 stopinj, grejemo pa tudi vodo. Ne verjamem, da vi porabite pol manj.
LPL
Midva sva se tudi zaljubila v eno Marlesovo montažno hišo (Allegro). Preprosto jo prerišeš. Proizvajalci imajo kataloge, v katerem so mere vsaj osnovne. (dolžina, širina) In ker je vedno narisano v nekem merilu, je potrebno samo preračunat.
Vsak projektant, ki riše načrte za hiše pa ja mora znat prerisat mere. Odnesite mu katalog in skico tlorisa in mansarde (katalog, ali na internetu)……. če je kaj projektanta, jo bo zrisal tik tak.