Montazna hisa in priprave na ta projekt
Lep pozdrav vsem!
Kmalu bomo postali stiriclanska druzinica in trenutni prostor nam je postal premajhen. Po tehtnem premisleku in narejenem financnem nacrtu, smo se odlocili, za nakup Marles-ove montazne hiske Majo v izmeri 105m2 bivalne povrsine. Seveda bi hisko podkletili in podaljsali klet za cca. 3 metre, ter tako dobili veliko teraso pred dnevno sobo. Cena hiske znasa 17Msit in je izvedba na kljuc. Parcelo imamo na njej pa se ze ureja potrebna dokumentacija. Imamo lokacijsko informacijo, trenutno pa se dela na geodetskem posnetku parcele. Zakaj to pisem porecete. Zaenkrat nismo se “globoko zabredli” (pogodbe se nismo podpisali) in sprasujem VAS na kaj paziti. Naslednji teden pa imamo z arhitektom sestanek, s katerim bomo sestavili idejni nacrt, ki se bo uporabil pri izdelavi “urbanisticnega dela projekta”.
So kaksne skrite stvari, katere je potrebno upostevati saj na tej stopnji dolocene stvari postanejo dokoncne (kar se tice papirjev in projekta samega). Poleg tega me zanimajo tudi izkusnje kaksnega, ki zivi v montazni hisi novejse generacije. So morda kaksne stvari, ki so potem v praksi drugacne, kot je bilo prvotno misleno in bi jih sedaj naredili drugace. Hvalezen bi bil za vsako koristno informacijo tudi glede stvari kot so: ogrevanje (olje, plin, kaj drugega; talno -da/ne; toplozracni kamin v dnevni?); potencialno segrevanje notranjosti hise poleti, zaradi ne-akumulacije sten; skripanje notranjosti – mit ali resnica….joj koliko vrasanj je se.
Radi bi odpravili cimvec dvomov sedaj, da se lahko kasneje z arhitektom bolj pravilno odlocimo. Prosim za vsako informacijo, ki bi nam pomagala vsaj malo, te dvome razresiti, saj se je jih z vsako novo stvarjo porodi se enkrat vec.
Hvala
Ni glih možno konkretno svetovati… Do papirjev (gradbeno dovoljenje) boste že tako ali drugače verjetno prišli.
Po žepu te najprej udari komunalni prispevek (razlike po občinah so velike).
Potem izdelava kleti oz. samo temeljne plošče. Težko se dobi dobrega in poceni izvajalca s predračunom in da bo imel še čas takrt ko ga rabiš. Moj občutek je, da so vsi precej zasedeni, da radi delajo zelo lokalno, da ne gledajo par mesecev naprej, ker imajo dovolj dela, da mnogi full navijejo ceno in če si jo pripravljen plačati, bodo pač prišli itd. Skratka potrebno je imeti srečo (ali veze) že tu, ker se da prišparat zelo veliko.
Naslednja finančni zalogaj so priklopi (elektrika, kanalizacija, voda, plin, itd.)
Pa malenkosti kot zakoličba z geometrom, nadzorni, elektrika, voda, wc v času gradnje, na koncu pa uporabno dovoljenje.
Stvari za razmislek:
– klet: ok, odvino od terena. Na ravnem jaz rečem kleti “ne”. Klet stane in ima nekakovostne prostore (večinoma za kramo). Klet pomeni polpritličje in pol navadno na eni strani nasutje, da maš raven izhod na terso.. Klet ti povzroči mnogo letanja po hiši v vertikali (klet-pritličje-mansarda) želiš si pa gibanje v horizonatli… Veliko ljudi ima v kleti garažo, a avto ni nikoli v njej. Zato pa hodijo v hišo skozi garažo namesto skozi vhodna vrata…
– talno ogrevanje meni ne sede, kvečjemu (če že pod mus) v kopalnici in morda predprostoru. Prav tako se mi zdi kamin opcija le v primeru, ko mi je “lova do krova”. Raje daj denar za klimo, ki bo standard v hiši tako kot je zdaj v avtu. So pa še druge variante za ogrevanje/hlajenje, ki pa so do 3x dražje od navadnega centralnega ogrevanja.
– ogrevanje (in kuhanje) na zemeljski plin je prednost, če si v njegovi bližini. Osatlao pomeni dodatno cisterno ali za olje ali za plin.
– ne vem, koliko lahko Marles prisluhne tvojim posebnim željam oz. koliko ti za to zračuna. Tipska hiša ponavadi ne paše na tvojo parcelo, ker bi bilo bolje popraviti vsaj nekaj stvari… Ali ti ustrežejo?
– problem inštalcij v montažni hiši: ne moreš kar poštemat in kaj premaknit.. Dobro je vedeti že vnaprej, kako bodo prostori opremljeni. To je pa težko. Nekateri izvajalci montažnih hiš imajo ta problem bolje rešen (in se lahko zmišljuješ s popravki še pri montaži) pri nekaterih si zacmentiran…
– o prednostih montažnih hiš si lahko že na netu veliko prebereš (varčnost, toplotna izolacija, hitro prideš do nje, lahko so tako razgibane, da so že kičaste…)
– za konec še hecna slabost: skozi zid montažne hiše te verjetno lahko nekdo ustreli, skozi zidano malo težje… ;-))
Ker se sedaj sprasujemo, za katero vrsto ogrevanja prostorov in sanitarne vode se odlociti, zopet sprasujem vas, kaj bi bilo najbolj smotrno, Za montazno hiso, ki je dobro izolirana baje ne rabis vec kot 10KW toplotne moci.
Bil sem pri svetovalcu za ucinkovito rabo energije (ENSVET) na Mackovi v LJ. V mojem primeru odsvetuje UNP, ker je najdrazji (baje 20% vec kot olje), srednje sprejemljiva varjanta je kurilno olje z nizkotemperaturnim kotlom, se boljse v navezi z solarnim sistemom za toplo vodo, si pa seveda odvisen od variabilne cene olja.
Najboljsa (a seveda najdrazja) pa se mu zdi varianta ogrevanja prostora in vode z Toplotno crpalko ZEMLJA/VODA. Ker je parcela velika in bi se dalo cca 400m2 cevi napeljati cca 2m globoko bi bila ta izvedba najboljsa – baje je zelo pomembna tudi struktura tal. Na Turjaku ima nekdo zastopstvo za Svedske TC KNUT, ki so zelo solidne.
Nazaj dobis tudi subvencijo drzave ( cca 500kSIT) cela investicija pa naj bi bila okoli 2 – 2.5 M sit. Vsekakor priporoca pri montazni hisi vzeti najdebelejse stene, ki jih imajo v ponudbi saj se strosek hitro povrne. Sedaj je stena 240 mm je pa kot opcija, ob 6% doplacilu, mozno dobiti 300 mm zunanjo steno.
Verjetno bom sel malo povprasati kaksen je strosek v mojem primeru, ce se odlocimo za TC zemlja/voda, ceprav se mi zdi ta varijanta ogrevanja se vedno zelo nova in nepreverjena s tem pa rizkantna. Se bom moral se malo informirati.
Morda kdo ve kaj o teh toplotnih crpalkah ZEMLJA/VODA kako se obnesejo v praksi?