Najdi forum

Montaža oken—kakšna??

Pozdravljeni,
Sem preiskal cel forum pa nisem našel podobnega članka.
Torej,
Sem pred menjavo 25 let starih lesenih oken za pvc okna, ker bom preuredil in obnavljal stanovanje. Fasada ni tako slaba(pride na vrsto cez kaksnih 10 let).Zato je ne bi razbijal in bi okna menjal odznotraj.na oknih so tudi 10 let stare alu rolete s polnilom, tako sa bi jih rad obdrzal. Do predkratkim sem bil preprican da menjava okna poteka tako da poštemaš špaleto, vzames okno ven, prej seveda odmontiram roleto in novega not, purpen okoli in nazaj das polico ter namečeš novo špaleto (stara šola). Po razgovoru z monterjem oken pa mi je povedal, da se okna da zamenjati tudi z minimalnimi poskodbami spalet. Kolikor sem ga razumel das krilo okna stran, okvir zrežeš in ga potegnes ven. Seveda bi moral biti nov oken manjši za par cm , da oken dobis noter, okoli ga zapolnijo z purpenom(ali neko drugo stvarojo–nisem ziher kaj) in zunaj dajo okrasne letvice.
Zdi pa se mi ta vgradnja precej slabsa kot prvotna ki sem jo omenil. Nebi pa rad kupil kvalitetno okno in bi ga zanic montirali, ker potem nisem naredil nic. Zasledil sem tudi RAL montazo, ki se mi zdi bistveno kvalitetnejsa kot ta, klasicna.

Zdaj pa a mi lahko nekdo svetuje oz. pove po kmečko kakšna montaža je ok, da ne bom klel in bil jezen ko ne bo dobro. Ker se mi zdi da vecinoma majstrov dela po principu kako najhitreje narediti in cimbolj zasluzit.
Mogoce tudi kaksne prednosti slabosti omenjenih montaz. Vglavnem vsakega nasveta bom vesel.

Lp in hvala za odgovore

Najprej moraš vedet, da imajo nova okna širše okvirje in pri enaki zunanji meri manjšo svetlo mero.
Predlagana montaža dejansko deluje šalabajzersko, čim manj dela za nek denar.

Zaradi svetlobe mi ne predstavlja tezav, ker so okna predimenzionirana. Tudi meni se zdi ta montaza slampasta, vendar mi trdijo da tako vgrajujejo okna v 80% in nikjer niso imeli tezav. Sam sem bolj pristaš sistema, ki sem ga omenil. Zato pa bi rad slisal mnenje še kakšnega, ki je to ze počel in mi zna povedati iz prve roke kako se lotijo te montaze.

Kren9999, v kolikor boš še precej časa stanoval v hiši, priporočam primerno vgradnjo. Vsekakor po smerincah RAL, ker , pišeš, da boš fasado saniral.
Kako imaš z toplotno izolacijo na podu in koliko na strehi?
Lani sanirali v starih hišah, kot si si predstavil, od znotraj; 1.) hiša= poštemali, zagladili, vgradili okna z PU peno, obdelali špaleto.
2.) hiša = poštemali tudi v fasado ( se bo sanirala , dodali bodo 15 cm EPS), stene zraibali, vgradili XPS 3 cm; lepilo+mrežica, vgradili okna po RAL smernicah ( parozaporni trak/PU pena/paroprpustni trak); notri PVC vogalnik in obdelana špaleta; zunaj PVC vogalnik in samo dodelana špaleta.
3.) podobno drugi, uporabili predkomprimiran trak od Illbrucka; špalete pobdelai kot druga.

Je pa veliko prahu – umazanije; tretja so šli ven iz hiše za nekaj dni; prvi dve so stanovali notri; čistili zelo pozorno/sproti. Če boš sam poštemal boš pazil na prah/umazanijo. V vseh treh sem tako predlagal ( zahteval , ker sem lahko = prijatelji, sem pogojeval da sem zraven), ker so imeli ideje da samo porežejo lesene štoke in vgradijo nova okna. Meni to ne potegne.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=RAL+vgradnja+oken ; malce večernega branja – izobraževanja. Imaš nekaj različnih načinov vgradnje RAL kot tudi podobni materiali.
http://www.ferk.si/podlozni-trakovi/133-predkomprimirani-trak-ego-3e-ida.html
http://www.connect-systems.eu/izdelek/pinta-compriband-3completeplus/ ( divši zastopnik za Illbruck)
https://www.dbt.si/Prodajni-program/Monta%C5%BEni-material/PID/454/evl/0/CategoryID/1073/CategoryName/Trakovi

pa še so…..

LP

Hvala za izčrpen odgovor. Končno nekdo, ki razmišlja podobno kot jaz, ta purpen meni ni nekaj ziher.. Vse bolj na hojladri. Vsaj prva varianta, ce ze ne RAL vgradnja. Ker sem mnenja, da ti ne pomaga nevem kako izolativen oken, ce bi kot v mojem primeru pustil npr. Police notri, ki so postavljene samo na malto, brez pur pene in bilo kaksne izolacije. Mislim pa ostat v hisi “dozivotno” tako da ne bi zdaj gledal na način “samo da je”. Imaš mogoče kakšne izkušnje z obdelavo spalet? Je ta še vedno klasična z malto ali se uporablja ze kaksen novejsi materjal in enostavnejši postopek?

Kren9999,
ko se poštema/ruši okoli špalete se vedno še kaj poškoduje.
Obdelava špalet: če imaš okno na sredini moraš celotno širino zidu+omet poštemat , da obdelaš špaleto; zamečeš z ometom; nalepiš XPS po vsej širini; vgradiš okna. Zunaj ko delaš fasado PVC vogalnik.
2.) hiša smo tako naredili; večje luknje smo ometali z malto. XPS vgradiš z lepilom alo PU peno; obdelava z lepilo+mrežica; sledi vgradnja po RAL standardu. Z notranje strani se nato dodatno obdela z EPS ali XPS po globini do ravnine zidu.
Upam, da se ne boš sam spravil k temu delu?? Vsak mojster ki pride , to zna. TI moraš to zahtevat.
Ko sem na hiši se ve.
Pri prijateljih ali sinu ali starših pa “” Zahtevam “” . Če to sprejmejo sem zraven tudi pri mojstru, drugače pa pridem na čaj/špricer; velja tudi za ostale moje znance.
Poišči si primernega in se dogovorita kako in kaj.

New Report

Close