Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje mometazonfuroat – Mommox, Nasonex – res tako varna uporaba?

mometazonfuroat – Mommox, Nasonex – res tako varna uporaba?

Pozdravljeni.

Za zdravljenje sem dobil pršilo Momox z učinkovino mometazonfuroat. Na ORL so mi rekli, da je zdravilo praktično brez stranskih učinkov, ker se takoj presnovi.

Ko pa sem malo brskal po netu za to učinkovino, sem začuden opazil, da je na več ameriških straneh opisanih kup stranskih učinkov, ki v naših navodilih sploh niso omenjeni. Primer, bolečina v prsih je na http://www.drugs.com označena kot “less common” , v podatkih za zdravnike pa celo s pojavnostjo Common (1% to 10%), kar se mi sploh ne zdi malo.

Zakaj taka razlika med nami in američani? Komu zdaj verjet?

Pri kakšni uporabi pride do takšnih stranskih učinkov, kot so na primer navedeni na:

https://www.drugs.com/sfx/nasonex-side-effects.html

Hvala lepa za odgovor.

Iztok

Spoštovani,

v kolikor boste omenjeno zdravilo uporabljali v skladu z navodili, ki ste ji prejeli od zdravnika je verjetnost za omenjene neželene dogodke minimlna. Verjetnost se poveča, če se ne upošteva navodil in se zdravilo ne uporablja v priporočenem odmerku. Kljub temu pa seveda verjetnosti pojava katerega koli neželenega dogodka ne moremo popolnoma izključiti kljub upoštevanju vseh predpisanih navodil – pri posameznikih namreč katerokoli, še tako varno zdravilo lahko izzove pojav določenih neželenih učinkov. Ampak kot vam je povedal že zdravnik, v primeru, da boste upoštevali njegova navodila, je verjetnost za pojav kakršnih koli neželenih učinkov omenjenega pršila minimalna.

Lepo pozdravljeni,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close