Moluske, ipd…
Spoštovana Tanč,
na temo molusk in virusnih (in drugih) bradavic sem prebrala mislim, da skoraj vse. Naj povem, da naj bi jih imel moj 4-letni sin, čeprav je zdravnica rekla, da se ji zdi čudno, ker se nič ne širijo (pred 6 meseci so se pojavile “bradavičke” pod pazduho in na vratu in tako je ostalo – nič več, morda le kakšna manj).
No, prejšnjo sredo smo bili na odstranitvi (ekskohelacija) in zdravnica je rekla, da to lahko tudi sami doma naredimo: razkužimo, namažemo z anestetično kremo in spraskamo. Sem sicer v dvomih, ampak on aje zatrdila, da to lahko. Osebna zdravnica naj nam samo napiše recept za EMLA ali XYLOCAINE (katera krema pa je boljša oz. bolj omrtviči?) in to je to.
Kaj vi mislite o tem?
Ali Wartner (v lekarni v prosti prodaji – za zamrznitev bradavic) pomaga v takih primerih?
Pa še to: ali se moluske lahko lasersko odstranijo oz. to sploh v Sloveniji kdo počne?
Se mi namreč zdi, da je pri vsej tehnologiji uporaba žličke kar malo grozljiva… še posebno za otroka.
Res bi vam bila hvaležna za čim več informacij.
Hvala vam in lep pozdrav.
Vanja
Tudi dermatologi moluske odstranjujejo z žličko, torej postrgajo. Če doma nimate te kohlearne žličke, bi odsvetovala praskanje, saj gre za virusne bradavice, ki se na ta način razširijo.
Lahko sicer poskusite tudi z zamrzovanjem, vendar so uspehi manjši, ker gre za debelo poroženelo plast kože in zamrznjenost ne doseže tolikšne globine. Za uporabo laserja pa raje vprašajte na forumu Dermatologija dr. Kralja.
Pozdravljeni,
bi samo napisala našo izkušnjo.
Sedemletnica je imela bradavico (kar veliko npr. kot grah na podplatu) in tri moluske na stegnu. Na podplatu so nam v ambulanti 3x zmrznili, v kombinacij s tekočino iz lekarne je že zelo mičkena, npr. kot zrno prosa in upam, da jo kmalu celo odstranimo. Moluske pa smo pomrznili samo enkrat, še malo sva mazali s tekočino iz lekarne in sedaj je ostala samo mičkena krastica na sredi, upam da odpade in bo konec.
Na srečo se še niso nič razširile…
Spoštovana Tanč,
najprej srečno in zdravo 2010 in hvala za vašo angažiranost. Prosila bi vas za mnenje. Moj 2o mesečni sin ima na vratu po vsej verjetnosti Molusko. Tako misli naša P in tudi dermatologinja kamor smo bili napoteni.Imajo jo že eno leto, medtem je rahlo zrasla (do velkosti riževega zrna) niso pa nastale nove nikjer drugje. Dermatologinja je sprva rekla naj jo pustimo pri miru, ko pa je v pogovoru izvedela, da sem jaz imela maligni melanom nodularnega tipa pred desetimi leti pa je bila odločna, da moramo spremembo odstraniti. Povedala je, da to lahko naredi z žličko ali v lokalni anesteziji, oboje pa naj bi bilo predvsem za otroka zelo stresno in si bi to za dolgo časa zapomnil kot veliko travmo. Zato svetuje odstranitev pri plastičnem kirurgu v splošni anesteziji (dobili napotnico in datum). Mene pa kar malo skrbi poseg v splošni anesteziji. Glede na vaše poznavanje otrok kakšno odstranitev bi svetovali.
najlepša hvala in lep pozdrav
Spoštovana Tanč,
najprej srečno in zdravo Novo leto.Prosila bi vas za mnenje.Moj dvajsetmesečni sin ima na vratu najverjetneje Molusko. Tako misli naša pediatrinja in tudi dermatologinja kamor smo bili napoteni. Ima jo kakšno leto in medtem je zrasla do riževega zrna niso pa nastale nove. Dermatologinja je sprva rekla naj jo pustimo pri miru in le opazujemo, ko pa je izvedela, da sem jaz imela maligni melanom nodularnega tipa pa je bil odločna, da moramo spremembo odstraniti. Pojasnila je da to lahko stori z žličko ali v lokalni anesteziji ampak, da je to za otroka zelo stresno in pušča pri njih hude travme. zato svetuje odstranitev pri plastičnem kirurgu v splošni anestezji. Mene je malo strah splošne anestezije. Kakšen postopek bi predlagali vi?
hvala in lp
Razumem skrb, vendar noben tip nodularnega melanoma ni podoben navadni moluski.
http://melanoma.blogsome.com/wp-admin/images/fig8.jpg
Seveda pa smo pri družinski obremenitvi z melanomom zelo pozorni. Odstranjevanje molusk (ki jih je običajno mnogo), je nepriejtno in dolgotrajno, saj se jih strga z ostro žličko, vendar dermatologi prej namažejo s kremo EMLA, ki je lokalni anestetik in naredi zadevo vsaj nebolečo, če je že dolgotrajna enako kot pri navadnem strganju.
Ne bo pa nič narobe, če spremembo odstrani kirurg, saj ne gre za asplošno anestezijo, pač pa za lokalno in je zadeva z vso pripravo vred opravljena v 20 minutah.
Lep pozdrav
Moji 9 letni hčeri so postavili diagnozo Mollusce. Dobili smo napotnico za dermatologa in se prijavili. Ko smo čakali na datum sem porabila ogromno časa pred računalnikom ker o bolezni nisem imela pojma in sem prvič slišala zanjo . Bolj ko sem brala vse skupaj – predvsem o izkušnjah z odstranjevanjem – bolj me je skrbelo, saj je naš otrok malo poseben in mu igle še pokazat ne smeš, kaj šele da bi jo tam praskali in podobno. Končno sem naletela na nek forum v Avstraliji kjer so mamice opisovale podobne zgodbe, grozna odstranjevanja in ponavljaje molusk. Potem pa so poskusile z neko kremo in se čudežno znebile molusk. Krema se izdeluje le v Avstraliji iz nekih – kajjazvemkakih – žitaric, po svetu pa jo prodaja le malo distributerjev in nam najbljižji je v Angliji. Pa sem še jaz naročila kremo – preko interneta, stane 21 funtov + poštnina pa pride okli 24 evrov vse skupaj. In čakala na čudež. In – ne boste verjeli – krema je res delovala. ” meseca smo mazali molusce 3x dnevno, te so se zuačele sušiti in počasi izginjati. Zdaj po točno treh mesecih od začetka te terapije imamo čisto, lepo, zdravo kožo. Na tej strani sem tudi izvedela da se ta virus nahaja v telesu tudi 2 leti in da se kljub odstranitvi z žličko moluske lahko ponovijo. Ko pa se virus izloči iz telesa pa menda celo same po sebi izginejo. Vse skupaj pa kot že rečeno traja tudi 2 leti.
Kremi se pa reče WHEATGRASS, oz. na njihovi strani jo kupite. Je v tubi in med opisom kreme zasledite da je namenjena prav tej nadlogi. Med drugim.
Upam da bo komu informacija koristila in veliko sreče.
Jaz pa sem našla ta spletni naslov in sem včeraj tudi naročila to kremo.
Na tem naslovu dobiš razne informacije o tej kremi, vendar je to v Avstraliji: Naslov se glasi: http://www.drwheatgrass.com/
Če se odločiš za nakup, pa greš na prodajno mesto v Evropi (Velika Britanija). Ta naslov je:
http://www.feelthedifference.co.uk/acatalog/Wheatgrass_Skin_Recovery.html
Ena krema Wheatgrass Skin Recovery Cream (85 ml) stane 16,99 funtov. Za vsak slučaj sem naročila kar 2 kremi, to pride v eurih cca 44 EUR, vključno s poštnino. Plačas lahko s kreditno kartico ali PayPal.
Izkušenj s to kremo nimam, vendar bom poskusila vse, da mojemu 3 letnemu sinčku ne bo treba iti več na zmrzovanje.
Lep pozdrav,
imam še eno vprašnje v zvezi z operacijo moluske pri kirurgu plastiku glede na vaš zgoraj podani odgovor. Sedaj smo namreč dobili termin in v navodilih piše naj se zglasimo z otrokom na oddelku za opekline zjutraj za sprejem potem pa bo z masko uspavan in bo poseg opravljen v splošni anesteziji za kar moramo podpisti soglasje (standard vem). Zgoraj pa ste mi odgovorili, da naj ne bi šlo za splošno anestezijo in da je vs skupaj gotovo v 20 min in sem razumela, da gremo potem z otrokom domov. Ali ste tako prijazna in mi poveste kakšno anstezijo oz. poseg ste vi imela v mislih, da bi potem lahko poklicala na priloženo številko in vprašala, če je možno to tako izvesti.
res hvala in lep preostanek vikenda
Dermatologi manjše število molusk postrgajo. Očitno je molusk veliko, da so se odločili na plastični kirurgiji odstraniti moluske v splošni anesteziji.
Lep pozdrav samo še enkrat,
ne moluska je ena sama na vratu in je ena sama že več ko leto, kot sem vas že enkrat spraševala je dermatologija svetovala odstranitev pri plastiku zaradi mojega (mama) nodularnega melanoma in skrbi, da morda ne gre za molusko (čeprav je dermatologinja skoraj prepričana v to, naša pediatrinja pa sploh) in zato da bi spremembo lahko poslali na histologijo. Zanima me, če vidite kako možnost, da bi bilo spremembo mogoče kirurško odstraniti (ne s praskanjem) vendar ne v splošni ansteziji pri dveletniku?
lp
Ja, dejansko je težko dveletnika prepričati, da dobi lokalno anestezijo (vsaj dva vboda, raje štiri) in da bo pri miru toliko časa, da se moluska? firbrom? odstrani. Zagotovo je zanj bolje, da dobi anestezijo, da je med odstranitvijo popolnoma miren in se potem v miru prebudi.
Najlepša hvala za vse hitre odgovore. Skrbi me ravno splošna anestezije in to, da otroka izpostavljamo pravzaprav brez potrebe. Tu na vašem forumu sem namreč prebrala kar nekaj posledic narkoz v čudnem vedenju in veliko splošne zaskrbljenosti na to temo. Odločila sem se, da vas vseeno res lepo prosim še za vpogled v pripeto slikico (se opravičujem za neostrost je nastala na brzino pred spanjem) in izvid zato, da bi mi morda lažje svetovala ali naj se za predmetni poseg odločim oziroma kaj bi na mojem mestu storili vi;
100 x hvala in lep večer
Meni tole sicer ne izgleda kot moluiska, vendar bo odločila histološka preiskava. Še nisem videla moluske, ki v mesecu ne bi dobila vsaj 30 sestric.
Zame je dilema ali odstranitev v anesteziji ali lokalna in s tem otepanje in mahanje in možnost poškodbe, umetna. Dandanes je anestezija varna in prehodne težave res le – prehodne.
Vse bi bilo samo ugibanje, meni sicer izgleda kot fibrom, torej podkožne nenevarna tvorba, ampak počakti bo treba na histologijo.
Mi smo poskusili, uspeh je bil pa recimo 50%. Po trupu so res izginile, po rokah pa ne. Izginjati so začele dober mesec od začetka uporabe spreja. Tudi na obrazu sta dve izginile (v bistvu postanejo rdeče, potem zakrvavijo in nato krasta odpade), verjetno bi jih še več, vendar smo se odločili in dali vse skupaj odstraniti k dermatologu. Mu jih je namreč že preveč novih nastalo, da bi čakali na učinek kreme. Če se mu bodo ponovno pojavile, gremo takoj k dermatologu, ker sploh ni bila tako grozljiva izkušnja kot so nekateri opisali. Hčerka niti trznila ni, sin je res jokal ampak je bilo bolj od strahu kot od dejanske bolečine (jokat je začel še preden se ga je dotaknila).
Lp!