moklobemid
Spoštovani,
s prekinitvami jemljem moklobemid že skoraj sedem let. Vmes sem jemal sertralin,fluoxetin in citalopram. Vsa omenjena zdravila razen moklobemida so povzročila pomanjkanje libida in impotenco, zato se je psihiatrinja odločila za ponovno uvedbo moklobemida. Jemljem 300mg/dan. Star sem 27 let, imam diagnozo anksiozno-depresivnega sindroma in približno eno leto redno obiskujem analitično psihoterapijo.
V zadnjem mesecu dni opažam spremembno psihičnega in fizičnega stanja, ki je zame dokaj neobičajno. Na prvem mestu bi izpostavil zelo slabo spanje. Težko bi rekel,da je to posledica zdravila, ker nikoli prej nisem spal tako slabo, kljub moklobemidu. Ponoči se zbudim približno 3-4x, vedno pred budilko, zjutraj se počutim neprespanega, “groggy”, približno tako kot da bi celo noč žuriral in pil ter nato spal 2 ali 3 ure… Posledice so zmanjšana delovna storilnost, imam glavobole in zadnje čase opažam občasno rahlo zmedenost. Zgodilo se mi je, da prvih nekaj sekund po prebujanju nisem vedel kje sem in kateri dan je… To me je hudo prestrašilo.
Imate Vi kakšne podatke, da bi omenjeni neželeni učinki lahko bili posledica moklobemida? Kakšne so nasploh posledice 7-letnega jemanja moklobemida? Verjetno imam že uničena jetra ali kaj podobnega…
Naj omenim še to, da sem 3 x poskušal prekiniti z antidepresivom in depresija ter anksioznost sta se v vseh 3 primerih vrnili. Psihiatrinja mi je rekla, da bo potrebno doživljenjsko jemanje. Je možno, da je zdravilo postalo manj učinkovito ali pa je slabo spanje znak česa resnejšega?
Hvala za Vaš čas.
Spoštovani mm,
že v navodilu za jemanje vam piše, da je moklobemid breme za jetra in je treba psebno pozorno spremljati jetrno funkcijo, če so bila že prej okvarjena.Smiselno bo.če vam vaš osebni zdravnik naroči krvno preiskavo jetrnih testov, kar sicer sodi žr v rutnski ” servis” vsakih nekaj let.Mislim, da boste potolaženi z izvidom.