mojka – čakalna vrsta za prevleko
Pozdravljeni,
Zobozdravnik mi je na zadnjem obisku povedal, da potrebujem prevleko na sprednjem zobu in da bom nanjo čakala devet mesecev razen, če jo plačam kot samoplačnik in jo dobim takoj. Ker pa je cena prevleke 165 eur je to zame prevelik zalogaj. Zanima pa me,kdo določa čakalno vrsto za prevleko – zobozdravnik sam ali je to Zavod za zdravstveno zavarovanje?
Hvala že vnaprej!!! Lep pozdrav!
Spoštovana mojka,
čakalno vrsto v bistvu določijo pacienti:).
ZZZS vsakemu zobozdravniku v pogodbeno predpisanem programu določi koliko protetičnih izdelkov lahko naredi v enem letu (to je določeno z % celotnega zneska) – kar je več, zavarovalnica ne plača. Zobozdravnik si nato izračuna, koliko storitev lahko naredi na mesec in na osnovi tega približno ve, koliko pacientov bo v enem letu lahko oskrbel s protetičnimi izdelki.Ker je pacientov s potrebami po protetičnih izdelih več kot je na voljo sredstev za protetičnih izdelke, zzzs nalaga uporabo čakalne knjige, kamor vpišemo pacienta s potrebo po protetični rehabilitaciji. Čakalna knjiga naj bi uvajala pravičnost, da vsak pride na vrsto v realnem času (da ga pač ne prehitijo vsi znanci, sorodniki, osebni bančniki,….:)).
Upam, da sem bila razumljiva:).