Najdi forum

Moje težave s kolkoma

Spoštovani,

že kakih 8 let imam precejšnje težave z obema kolkoma.

Imam 37 let, 190/85.

Sicer sem včasih treniral košarko in na splošno sem se in se še vedno rad ukvarjam s športom vendar moje aktivnosti so se v zadnjih leti glede športa precej umirile.

Vsi športi kjer se dosti uporabljajo kolki oziroma se premikajo mi povzročijo hude težave. Včasih so bolečine zelo velike in hude, včasih malo manj.

Recimo s tekom sem skorajda čisto prenehal vendar naslednji dan po teku se komaj iz postelje poberem, ker me tako bolita oba kolka na predelu kjer je kolčni sklep in sicer po zunanji strani. To se mi enako zgodi, če grem v hribe, če na fitnesu delam vajo izpadnega koraka, najhuje pa je to, da me tudi boli, ko grem na sprehod več kot pol urice čeprav tam malo manj kot pri določenih športih.

Na splošno sem v kolkih čisto nerazgiban, že recimo, ko želim iti v turški položaj sedenja, ko se raztegujem ali pa sem na jogi imam kolka čisto zakrnela in sem čisto neraztegnjen v kolkih in brez rotacije in imam zelo majhen kot med njima, ko grem v tak položaj vendar več ne gre. Vse kar gre več kot je to, če se potrudim mi povzroča naslednji dan, ko se telo ohladi hude bolečine in komajda vstanem iz postelje.

Pri ortopedu sem bil že nekajkrat in so sumili na trohanterni bursitis. Imam omejeno fleksijo v kolčnima sklepoma, ki gre 100 stopinj z bolečo notranjo rotacijo in čuti se preskok v predelu velikega trohantra. Skratka vsaka rotacija mi povzroča bolečine. Test za utesnitev kolka je rahlo pozitiven.

MR artrografija desnega kolka z dne 30.9.2011 je pokazala deformirano femoralno glavico v zvezi z robno apozicijo – CAM, alfa kot meri 72 stopinj; debelina in kvaliteta signala iz artikularnega hrustanca sta primerni. Hrustančni rob acetabula je anteriorno poškodovan, na bazi je videti ozko špranjo, ki zajema okoli 12 stopinj oboda. Recesi ovojnice so primerno razviti.

Mi prosim lahko razložite kaj to pomeni?

V primeru, če mi boste svetovali artroskopijo me zanima malo več o posegu, koliko časa sem doma, kdaj sem lahko na nogah in kdaj lahko v polnem pogonu. Kaj lahko pričakujem po artroskopiji in kaj pomeni to za mojo raztegljivost kolkov v bodoče? Ali je lahko po artroskopiji kaj težav, da je slabše kot je bilo pred posegom?

V primeru, da artroskopija ni potrebna kaj mi svetujete?

Sicer imam še dve herniji, ena je na ledvenem delu hrbtenice, druga na vratnem, tega vam nisem omenil in me zanima kako je mogoče, da imam tako veliko težav z vsemi svojimi sklepi, če odštejem kolena in gležnje.

Najlepša hvala že vnaprej.

Lepo pozdravljeni,

očitno ste moja vprašanja spregledali in vas vljudno prosim za natančno razlago omenjenih vprašanj in odgovore glede na vaše dosedanje izkušnje.

Najlepša hvala

Pozdravljeni,

Vaše vprašanje sem očitno spregledal, se opravičujem.

Težave, povezane s samim kolčnim sklepom sicer niso področje zdravljenja z manualno medicino. Slike kažejo obrabo, ki ni kritična in nujna za menjavo, artroskopija pa je nujna samo ob resnem razlogu. V vašem primeru obstaja po mnenju ortopeda zgolj sum na bursitis, kar zagotovo ni zadosten razlog za kakšren koli poseg in se uspešno zdravi, tudi s tehnikami manualne medicine.

Trohander je namreč točka prekolpa v sklepi, stičišče številnih mišic in vezi in predvsem od teh, ne od samega sklepa, je omejena gibljivost le-tega.

Malo je namreč verjetno, da je pri tej starosti prišlo do tolikšne obrabe, da bi bil poseg nujen.

Razlog za nastale težave med drugim lahko tiči tudi v ledvenem predelu hrbtenice, omenjate tudi hernijo v tem delu …

Bolj natančnega nasveta vam preko foruma ne morem dati. Priporočam, da se naročite na pregled v eni od naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vse dosedanje izvide in slike. S primerjavo anamneze in klinične slike vam bomo lahko bolj natančno svetovali glede možnosti nadaljnjega zdravljenja.

Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close