Moje sonce joka že štiri mesece
Ker ne najdem foruma, kjer otroci žalujejo, bom kar tukaj postavila vprašanje. Moje 17 let staro sonce že 4 mesece neprestano joče. Ne moremo ga več spraviti v dobro voljo. Tudi v šoli po navedbah razredničarke joče in joče! Za nameček je v zadnjih štirih mesecih iz prav dobrega dijaka gimnazije postal pravi cvekar. Ko ga vprašam, kaj je narobe, zakaj joče, mi noče odgovoriti ali pa mi samo pravi, da je ena umrla, nič pa mi ne pove, kdo. Tudi mož si zelo prizadeva, da bi mojega sina spet spravil v dobro voljo, a mu ne uspe. Kamorkoli gremo, povsod joče. Včasih je rad igral nogomet, košarko, družil se s prijatelji, zdaj pa stalno čepi v svoji sobi in joče. Kaj naj z možem storiva?
Probajte se pogovoriti z njim in ne poskušajte ga spravljati v “dobro voljo” – raje jokajte z njim – to mu je sedaj bližje. Izgleda ga je nekaj res močno pretreslo in če joka štiri mesece, mislim, da zares potrebuje takojšnjo pomoč.
Lahko mu tudi poveste za forum na medovernet: ko izgubiš bližnjo osebo, veliko mladih je tam, ki so izgubili prijatelja, prijateljico…
morda najde koga, ki se mu bo lahko prej zaupal kot staršem.
Upam, da sem pomagala. Mislim na vas.
Moje mnenje je da ima vaš fant v sebi neko žalost ,praznino morda je izgubil prijatelja ali dekle pa vam tega ne more povedat .Svetujem ,da ga prepričate ,da vam pove zakaj joče .Očitno je fant v neki stiski pa si ne zna pomagat iz nje .Upam da vam moj nasvet koristi in da vaš sin neha jokati kmalu .Vso srečo
Ko sem bila podobnih let, sem izgubila prijatelja, ki ni bil takrat edini prijatelj, je pa bil edini, s katerim sem se lahko vse pogovorila in ki me je v prvi vrsti poslušal in nato moraliziral. Njegovega odhoda nisem prebolela nikoli, tudi sedaj se včasih spomnem nanj, predvsem takrat, ko potrebujem pomoč. Staršem takrat nisem povedala, da je umrl, sem pa tudi jaz zelo jokala. Kriza je bila toliko večja, ker sem bila v obdobju pubertete in so mi starši precej moralizirali, nikoli pa mi niso dejansko pomagali. Tako da vam svetujem, da ne siliti v njega, zakaj jočeš, kaj se dogaja ampak mu ponudite ramo, na katero se lahko nasloni in jočite skupaj z njim. 1 dan, 2 tedna, 3 mesece, ne vem. dokler ne bo dovolj močan, da to preboli. Z vami bo močnejši. Pozabite ocene v šoli, ker če je bil odličnjak, je sposoben vse nadoknaditi. Če mu boste sedaj preprečili, da pozdravi rano v srcu, je nihče ne bo mogel več popraviti ali pa bodo posledice bolj dolgotrajne. Prosite učiteljice v šoli za razumevanje, tudi vi mu pokažite razumevanje. Sedaj imam 2 mala otroka in kadarkoli kdo joka (tudi če trmari), ga vzamem k sebi in mu rečem: da ne boš jokal sam, jaz sem s tabo. Upam, da boste situacijo razrešili. Lp, 31
Naj še jaz dodam nekaj besed. Moja sestra se je tudi v teh kritičnih letih soočila s težko izgubo. Sicer ni jokala tako da bi jo videli, se je skrivala in vse držala v sebi. Staršem se ni odprla. Vendar to turobno stanje se je pri njej zavleklo v nekaj let! Menim, da so starši naredili napako, da niso takoj ukrepali in ji poiskali strokovno pomoč. Danes ima namreč težko psihozo in se zdravi z močnimi medikamenti.
Ne bi vas rada strašila ali bila pesimistična, samo pri nas se je žal tako odvilo. Tudi ona je bila prima odličnakinja, kar pa ji danes ne pomaga, ker je psihično nestabilna. Prosim, pogovrite se čimprej s psihiatrom.
Vso srečo želim!
Kot je že prej zapisala prvomajska deklica je nujno potreben obisk psihologa SAJ SO PRI NJEM ŽE NAKATERI ZNAKI DEPRESIJE. Ali pa obiščite osebnega zdravnika, da vam napiše vsja kakšna zdravila. Najboljše zdravbilo je CIPRALEKS, ki pomirja vendar po njegovi uporabi nisi zaspan. Nasprotje pa je leksavrin pri kaerem si večina časa zaspan.
Moje sonce se je medtem že potolažilo tudi brez psihologa. Ko je bilo šolsekga leta konec, je tudi jokati nehalo. Zdaj je že dva meseca prav veselo, vendar pa se šole prav nič ne veseli. Še lansko leto se je je zelo veselilo. Nekaj je narobe v šoli, kar mi je sredi junija povedal tudi moj sin, in sicer: učiteljica ga je močno udarila, ker ni naredil ene domače naloge, kot bi bilo treba. Domače naloge pa ni naredil, ker je bila tako obsežna, da bi zanjo potreboval ves teden, ravno v tistem tednu pa je bil zanj en zelo pomemben žur in da je s tem, ko ga je učiteljica mahnila, v njem umrla ljubezen… Baje ga je punca pustila, ko je izvedela, da je zaradi žura, na katerem sta bila skupaj, dobil klofuto od učiteljice, ker da ne želi biti brez žurov, samo zato, ker da ima tako zagamano učiteljico. Zdaj vidim, da ta forum ni najprimernejši. Boljši bi bil forum: šola in otroci.