moje resne in neresne bolezni
Spoštovani!
Imam KOPB, v zgornjem delu obeh pljučnih kril imam kar hud emfizem. Leta 2006 je pri poskusu endoskopskega zmanjšanja pljučnega volumna eden od stentov ušel naprej po pljučih. Po dveh urah brskanja z različnimi bronhoskopi po pljučih so ga uspeli odstraniti in povzročili iatrogeni pnevmotoraks. V treh tednih so si pljuča opomogla, vmes sem prebolela še prvo pljučnico v življenju. Poleg tega čakam na operacijo kolka, artroza je kar precej huda. Občasno, pravzaprav skoraj večino časa imam tudi težave z aritmijo in tahikardijo, včasih morda 2-3 mesece na leto ( ne skupaj) tudi zvišan krvni tlak. V preostalem času je tlak skoraj normalen ( 125-130/82-85). Poleg tega imam tretjič v življenju nekaj, čemur bi rekli psevdo makromastija in občasno kolapse, podobne hipoglikemičnemu šoku, ki pa sami od sebe minejo najpozneje v eni uri. Ta psevdo makromastija mi je zagrenila leta adolescence ( pojavila se je pri 15 letih, tri leta po prvi menstruaciji, po enomesečnem bivanju na morju, treh mesecih brez menstruacije in preboleli davici), diete in šport so pomagale le toliko, da sem shujšala v boke in so tako prevelike prsi še bolj izstopale. Slučajno, ko sem pri 17 letih postal krvodajalka, so tudi takrat ugotovili nekoliko povišan krvni tlak. Pri 21 letih sem nenadoma shujšala, zmanjšale so se prsi in nenadoma sem imela idealno postavo (88-58-89) in povešene dojke. Takrat so se mi začeli pojavljati kolapsi. Vzrokov za kolapse in hitro izgubo teže niso mogli odkriti, bila sem skoraj tri tedne v bolnišnici, en kolaps sem doživela celo tam, pa vendar so bile vse vrednosti normalne. Približno 10 let pozneje sem se še enkrat zredila, zlasti seveda v prsi (omenim naj,da se bradavice niso povečale) in v dobrem letu (brez diet, zdravil, gibanja) zopet prišla nazaj na idealno postavo, ki sem jo zadržala do 63. leta. Imela sem sicer občasne kolapse, ko pa sem prišla do zdravnika, je bilo zopet vse v redu in pogosto sem imela težave s prenizkim krvnim tlakom, ki pa se je tudi brez zdravil po nekaj urah sam uredil. Pri 62,5 letih (v drugi polovici leta 2005) sem zaradi KOPB (ki pa pri meni prav tako ne čisto poteka normalno, ne kašljam in skoraj tri leta ne vem več, kaj je prehlad ali infekcija dihal, prebolela sem le tri krat vnetje mehurja, čeprav se zelo pazim – sicer sem imela pred 15 leti manjša operacijo zaradi polipov na mehurju) prenehala s kajenjem in se pričakovano zredila, vendar lepo enakomerno. Nato pa se mi je od marca do junija 2007 povečal prsni obseg iz 96 cm na 120 cm, maščoba se mi je nabrala tudi na trebuhu. Zopet so bili vsi parametri b.p., ščitnica deluje brezhibno, endokrinolog ni mogel ugotoviti ničesar. Imam nekoliko zvišan krvni sladkor, jem primerno,ne jemljem zdravil proti diabetesu, pa vendar sem v zadnjem času imela zopet dva kolapsa-hipoglikemična šoka. Ko sem si po pol ure počitka opomogla in si izmerila krvni sladkor, je bil zopet normalen. Zaradi teh kolapsov sem bila v letih od 1995-2000 trikrat na urgenci, pri drugem obisku so najprej skoraj diagnosticirali srčni infarkt, pri tretjem obisku je bil kolaps tako hud in prišel za razliko od prejšnjih brez svarila, da sem si pri nenadnem padcu zlomila nos in se poškodovala po rokah in nogah. Vendar tudi tokrat vzroka niso ugotovili. Poleg tega skoraj 20 let ponavljajoče se rane na želodcu in dvanajstniku, pri zadnjih desetih skoraj nisem čutila bolečin, odkrili so jih pri gastroskopijah. Sedaj imam še občasno težave z refluksom in še vedno nekoliko pazim pri hrani. Da, tudi težave z žolčem sem imela, leta 1995 so mi naredili ERCP in povzročili blago iatrogeno vnetje pankreasa. Prosila bi, da mi svetujete, h kateremu zdravniku bi lahko šla, pa čeprav samoplačniško, da bi se z njim natančno pogovorila o vseh težavah, ki jih imam in o možnostih, ki ji še imam, da bi si olajšala življenje.
Vnaprej se zahvaljujem za nasvet in vas lepo pozdravljam. Maya61