Mojca – hujšanje s pomočjo GI (tabela)
Ker je gradiva o glikemičnem indeksu precej, bom le skopirala prispevek z med.over.neta:
“Hrana z nizkim glikemičnim indeksom izboljšuje sestavo telesa. Glikemični indeks popisuje, kako hitro se ogljikovi hidrati po zaužitju absorbirajo v kri v primerjavi s čisto glukozo. Sadje, zelenjava in stročnice imajo nizek glikemični indeks in po obroku povzročajo manjši “skok” glukoze in insulina, kot so krompir, koruzni kosmiči ali med, ki imajo visok glikemični indeks. Prostovoljci, ki so se hranili z živili z nizkim glikemičnim indeksom, so v petih tednih izgubili 700 g maščobe in jo nadomestili z mišičnim tkivom. (vir: JAMA 2002; 2414-23, Diabetes Care 2002; 25: 822-8)”
Nekaj najdeš tudi tule (sicer je splošno za nosečnice, ampak vsi vemo, da morajo nosečnice itak jesti zdravo, ne):
TABELA GLIKEMIČNIH INDEKSOV (GI):
Visok GI je nad 60:
100 glukoza
95 francoski kruh
93 kuhan krompir
91 gatorade
85 pečen krompir
84 corn flakes (koruzni kosmiči)
83 krompir, instant
82 rižev krispy
82 riževi keksi
82 krompir iz mikrovalovne pečice
80 vanilijevi vaflji
76 krof
76 pomfri
74 graham krekerji
74 slani keksi
74 pire krompir
73 med
73 zrnat čips
72 lubenica
72 smoki
72 beli riž
71 korenček
70 beli kruh
70 toast
69 drobtine
68 pijače kot npr. Fanta
68 čokoladica Mars
67 lešniki
66 ananas
66 gobova juha
65 sladkor
65 instant ovseni kosmiči
65 rogljički
64 rozine
64 vložene marelice
64 rdeča pesa
64 makaroni s sirom
61 sladoled
61 hamburger (kruh)
60 otrobi
Srednje visok GI je med 40 in 60:
60 sirova pizza
59 borovničeva torta
57 pomarančni sok
57 testo za pizzo
56 kuhan krompir
56 beli riž, dolgozrnat
55 rjavi riž
55 ovseni kosmiči
55 keksi iz ovsene moke
55 jagodna marmelada
55 marelična marmelada
55 pop corn
55 sadni coctail
55 koruza
55 mango
54 sladki krompir
54 krompirjev čips
53 grobo mlet polnozrnat kruh
52 banana, dobro zrela
52 kivi
50 fižol v pločevinki
49 sirovi tortelini
49 korenje
49 čokolada
48 kuhan fižol
48 grenivkin sok
47 beli riž, kuhan na pari
46 laktoza
44 juha iz leče
44 kosmiči z veliko vlaknin
43 grozdje
43 pomaranča
43 puding
42 polnozrnati muesli
41 špageti (brez omake)
41 polnozrnati kruh
41 jabolčni sok (nesladkan)
Nizek GI je pod 40:
37 pardižnikova juha
36 jabolko
36 hruška
36 polnozrnati špageti
35 energijska tablica (Power bar)
34 čokoladno mleko
33 jogurt, sladkan
32 posneto mleko
31 sojino mleko
31 suhe marelice
30 zelen fižol
30 banana, polzrela
29 leča
27 mleko, polnomastno
25 grenivka
25 breskve
25 ječmen
24 slive
23 fruktoza
22 češnje
18 soja
14 arašidi
14 nemasten jogurt, 0,1
To je to. Jesti je treba čimmanj mastno hrano in se izogibati naštetih živil iz stolpca z visokim GI.
Upam, da sem ti kaj pomagala.
Lahko noč!
nika
Ja, vem – ampak to ni napaka (glede krompirja), ker ga kuhamo celega ali pa olupljenega. Ne vem pa, kateri spada kam. Jaz se krompirja izogibam (sem pa 1x v tem času jedla pomfri :-((). Bom pa vprašala našo trenerko, kko je s tem krompirjem. Za bolj obširno tabelo pa ne vem. Sem že iskala po internetu, pa nisem nič našla…
Tudi jaz sem bila šokirna zaradi lubenice in zaradi ananasa (pa korenčka). Saj je vendar malo morje diet, ki temeljijo na ananasu. No, ampak tako je… bom pa bolj češnje zobala, pa jabka in pomaranče…
LP
nika
Zdravo Nika
naš dopust se že bliža in vedno bolj si zastavljam vprašanje, kaj naj jem na morju. Do ne vem kakega kuhanja mi ni. Tiste ki gledate na GI, kaj boste jedele, imate kake predloge?
Odločila sem se, da bom letos na morju zgubila vsa 0.5 kg, za spremembo na prejšnja leta, ko sem se zredila v enem tednu tudi do 3 kg (pozne večerje & co. so naredile svoje)
Prosim za predloge.
Hvala
Jav
Glej, jej veliko sadja in zelenjave. Priporočljivo je imeti 5 obrokov – na približno tri ure. Vendar morajo biti seveda ti obroki manjši. Jaz sem prej delala napako, ko sem se 2x na dan ful najedla. Za kosilo lahko poješ Rio mare in solato (sploh nič kuhanja), ali pa polnozrnate testenine in solato, ali pa kos piščančjih prsi (brez kože in kosti) s solato, riž in solato. Sama včasih pojem tudi čufte, čeprav jih na morju ne bom delala. Ker pa moram kuhati za moja dva fanta, bom kombinirala bolj na easy variante – te, ki sem jih napisala gor. Kakšen dan bom naredila juho, pa palačinke ali šmorn (je prej kot palačinke ;-))). Pa sirove torteline in solato ali pa ribo (pri nas gre oslič najbolj v promet) in solato, polento (za fanta omaka, jaz brez) in solata,… Saj je kar nekaj možnosti. tudi pizzo lahko ješ, vendar naj bo margerita. Še bolje, če narediš sama, ker ni tako mastna…
Bo pa upam, da tudi lepo vreme in nam bo predvsem pasalo sadje. Kdaj pa greste na morje? Mi gremo 20.6. in komaj čakam…
LP
nika
Mene pa nekaj bega: vsako poletje shujšam vsaj za kaki dve kili, ko razen za kosilo jem lubenice, ki so mi na smrt dobre. Če jem katero koli drugo sadje, ni takega rezultata. A naj torej tega raje ne počnem več – mislim zaradi inzulina ipd.? Jaz bi pa poleti cele dneve jedla samo – mislim res samo, kot za sadni dan – lubenice …
http://www.diabetes-zveza.si/02_revija_sladkorna/52_2003/Glikemicni-Index.pdf
Na tej strani je zanimiv članek o GI, zraven je tudi tabela. Mogoče boste lahko to tabelo lahko dopolnile.