moja zgodba
Zdaj sem pa že malce zaskrbljen nad sabo.
Čim človek nekaj izusti, oz zapiše, si vsak to izrečeno razlaga po svoje.
V vsakem postu se najde kaj dvoumnosti.
Ne vem, a je bolje biti tiho, kot večina, al pa da si vsak razlaga tvoje intence po svoje. Pogosto diametralno nasprotno tistemu kar si mislil, oz želel zapisat. Pa tako pazim, da koncizno razvijem misel.
Pa vedno najraj najprej pometem pred svojim pragom, zato je verjetno največ kao krivde na moji strani.
Če je kekec junak Vandotove drame je Kekec z veliko inicialko, če je kekec uspešen zaključek porebavnega ciklusa domače muhe pa je kekec z malo začetnico.
Pa ni pr men nikakršne, ama nikakršne vžaljenosti. To so zame hudomušne bodice, prijateljski ščeget.
Kao kritike so lahko dobronamerne in zlonamerne.
Moja kao dobronamerna kritika je bil zgolj moj pogled na situacijo. Moje mnenje o tem, kaj bi zlahka spremenila. Oz vsaj poskusila spremeniti. Oz izboljšati.
Pač zame je vsak dobronameren pogled s strani oz distance super.
Premeljem in če menim da je kaj uporabnega zame to uporabim.
ERni se pa vžalijo in razumejo kot zafrkancijo.
vsekakor vsak sam zase najbolj pozna situacijo v kateri je, in sebe in pač vleče po svoje najboljše al vsaj najboljše možne poteze.
Ne bom analiziral zveze slušno prizadetega in slišočega, pasti in prednosti, ker sem že dosdtikrat, in ker jih nihče ne želi slišat.
Sori, ker sem kometiral post ki je bil očitno namenen le enitihi.
To s kito sem enkrat tud sam imel in se mi je dolgo vleklo, pač nenavajen sem pretiraval z naporom.
Na demonstracijah pa nisem biv, le na teletekstu sem pogledal kok je blo folka in par fotk na državni TV ker Popa in Aja pr nas ne lovimo, na satelitu pa še ni.
Je kar prav da si šla. Sem nekje bral, da je inflacija letno pobrala penzjonerjem več kot pol penzije.
Ja, se kar čudim ludem, kako lahko pr taki draginji shajajo s tako malo penezov.
Da cel mesc delaš poln šiht v turnusih za manj kot nekdo dobi sejnine v državnem podjetju etc.
Ljudje so to tli in ljudje to majo.
Smo pač fsi kapitalisteki, veliki in mali, predvsem mali.
E ljudje moji!!!
Pssst by mihelj.
Oj Miha, še enkrat sem prebrala tvoj odgovor (ta prvi) in SE TI OPRAVIČUJEM, SAJ RES NI KANČKA KRITIKE in si mi celo zelo dobro povedal/svetoval tisto o terapiji!!!! Sori & forgive me!
Zmotila sem se – mišljeno je bilo malce za Roberta (vsi smo že kdaj umrli, vsi smo preboleli otroške bolezni,….).
Pa Robert, ni žalostna zgodba, no. Pač to se dogaja in poskušam sprejeti kar se da z optimizmom, naukom, ipd. Jst bolj rečem da je (moje) življenje kot tragikomedija. Res pa je da sem včasih že tako sita teh neuspehov, razočaranj, ipd. in da je že čas, da bi se že kaj dobrega dogajalo, npr. opravim strokovni izpit decembra, dobim službo za tisto kamor me vleče srce, se končno odselim od staršev in poberem pska, kufre in greva na svoje živet (fant je bl tko tko), najdem dobro in pošteno partijo, ustvarim družino,… tko, a se počutite zdaj, kot da ste jasnovidka, ki mora gledati v karte za mojo prihodnost hehehe.
No, pa sej vaju ne kritiziram, sam včasih sem preveč občutljiva (kača in zvita vrv), kar pa se poskušam odvajati, tako kot deloholizma, pesimizma, štetja zvezd namesto učenja hehe. Pozravček…Klija
Pišem še kaj, če bo zanimivega v zvezi s sluhom. Držte pesti, da dobim zdj kmalslužbo vsj za V. stopnjo iz. in po strokovcu še sanjsko službo! Dost je blo j… od 12. leta naprej!!!!
Klija!
Držim pesti, da dobiš službo!
Itak, ker danes brez nje lahko samo crkneš.
Eh, saj bo punca, saj bo.
Kanček optimizma, pa tut trma prav pride, pa se bo našlo.
Pol pa domek, pa vse tko kot si želiš. Vsakemu človeku pripada, ane.
Dedc ki je pa tko tko, pa kaj češ, sej ni nikjer ideala, mogoče te pa tak še
nekje čaka. Pusti si prosto pot za življenje, ti bo prineslo vse sorte.
Morda tut takega ki ne bo tk tk.
Hehe.
Demonstracije sm pa tut jst gledala samo po tv-ju.
Sem pa pol vse prečekirala na netu.
A ti je model že zmasiral nožice???
papa
vsak čas moraš met 29 let,če prav spremljam tvoje poste.
In pri 30 je nekaka prelomnica v življenju, vsaj v mojem in v mojih časih 18XX je 30 let bila neka prelomnica.
Ženske iz mojega stoletja so jo subjektivno bolj čutile kot mi kerlci.
Ampak zdaj je 2 stoleti kasnej in je morda drgač.
Ker sta me, da kao moraliziram ne bom nič rekel ob vajinem čveku, pa bi imel za marsikaj.
Le to, iz zgodovine.
Kako je blo v mojem stoletju.
Za zvezo sta bla potrebna 2 in potrebno jo je blo negovati in nisi smel sam od partnerja prčakvat ampak si moral najprej kaj sam in pr sebi naredit.
Včasih je blo treba tudi kaj zamižat in spregledat (obojestransko), ker ima vsak lahko slabe trenutke.
Nadalje,
vsak je imal predvsem sebe, ostalo je bila priloga. Najprej si moral sebe imet v redu, ne pa da si bil ko neka rastlina ki ji brez opore, količka, ni moč živeti.
Je pa bila v zvezi močnejša zveza, krvna, z otroki kot z decem, čeprav so pol deca šli in ti je betežen nergaški dec ostal.
Tko je blo v mojem stoletju.
Ja,
tarkrat je bilo 30 let preokretnica v lajfu in laufu.
Ja človk je bil v letih 18xx ko avto, rabil je tud žlajfe, ne sam gas.
Bodta fajn dekleti zali.
Ej Miha, ti si pa prav posrečen.
Luštkan te je brat, pa mal šaljivo odgovarjat.
Ma mal neobremenjenga čveka pa tut paše ane?!
V tvojem stoletju????????’
Haha, sem se nasmejala, klija je mogoče res blizu 30, jaz pa sem jih že zdavnaj preživela. Raje mi dodaj kako desetletje.
Hehe.
Pa sem čist lepo brez štange za obešat, sem sama sebi štanga.
Eh, ko pa bojo ptiči odletel iz gnezda, se bo pa začel drug lajf, veš.
Pol bo pa babi lepo šla mal na potep, pa kako tretjo univerzo, al pač kaj drugega. Izbire dost.
Lepo se mejte.
Zdej pa grem joto kuhat.
Papa
Eni tihi odgovarim:
Babi in tretja univerza….hehe!
Drugič nas povabi na “dolenjsko” joto,da pol pridemo z vseh koncev k tebi PAPAT pa še CVIČEK bi pili ane Mihec.
—————————————————————————–
Kliji odgovorim:
Vso srečo ti želim pri strokovnemu izpitu in pa vso srečo ti želim pri vseh naštetih tvojih želja….
Najdem dobro in pošteno partijo???
Če jih sploh še kje najdeš….
——————————————————————————
Mihecu odgovorim:
Si pa bil siromak v prejšnjem stoletju.
Kaj pa zdaj ko so deca odšli???
GOSPOD si postal,(imam prav?)le barke še nimaš,da bi kakšno ribico ujel…
Ti že ugrabiš v “kafiču” kot včasih jaz lovim,ko sem sam….
Pa lep pozdrav!!
Pa lep pozdrav
Robert,
v predprejšnjem, ne v prejšnjem stoletju. 18–
deca še niso odšli, je pr mihelnu prelepo.
Mi je kar lepo, lepše kot mi je blo v jugi. Na gospodstvo pa ne dam nič.
Gre pa z vsakim dnem vedno slabše.
Barke nimam in je ne želim, ker so same sitnosti in skrbi z njo. In stane.
Prej sem meu gumenjak s tomosom 3,5 zdaj pa mam športni čoln na vesla. Prijon. Sem kupu rablenga.
Pa je malce prevelik. Krajši bi bil bolj praktičen za prevoze.
Ja, še obleko za v mrzlo vodo bi moral kupit, da bi lahko veslal celo leto, ne sam polet.
To kaj oz koga da ugrablam v kafiču mi pa ni jasno.
Mihel po kafičih ne hodi. Pije kufe sam u miru.
V oštarije gre samo če žena tako želi.
Mihelj ma raj ribjo konzervo s kruhom doma v miru, ko šnicel v oštariji.
Ni tacga miru ko doma.
Kot najbolj glavno, zarad česar odgovarjam pa je cviček. Tega vina ne maram. Če bi npr reku frankinja ali žametna ja, ma cviček pa ne.
Bi moral prit na vinski sejem ki je bil zdaj v Lj (mihel je bil) pa bi vidu kaj je rdeče vino!
Cviček!!! Ma te prosim!
Jota brez mesa pa je ena super stvar!
Bodte fajn!
Jaz pa imam izgubo 96% po Fowlerju, zaenkrat delam v službi kjer imam ogromno komunikacije. Ja me pa popolnoma zdela. Tako da sedaj razmišljam okoli predloga mojega zdravnika, če bi me predlagal za 4 urni delavnik. Ima morda kdo izkušnje s tem.
Sicer pa, obstaja ogromno tehnike za pomoč pri sporazumevanju, razumevanju. poglejte si stran od podjetja Humantechnik. Problem pa se pojavi s financami. Kajti kot vam je znano smo pač večinoma samplačniki.
Razumevanje govora s slušnimi aparati je zelo različno. Ko sem aparat menjala jaz sem preiskusila okoli 5 različnih modelov različnih podjetij in se potem odločila za najbolj ustreznega. Pa to ni najdražji in najboljši, kajti z tistim je bilo moje razumevanje izredno okrnjeno.
Jaz sem zagovornik SA, uporabljam ga okoli 20 ur na dan, poleg tega še dodatne pipomočke, da se čim bolj normalno pogovarjam z ljudmi. Je pa težko. Predvsem po telefonu, vse te razlage ipd. Saj vsi poznate. Tako da se včasih pošteno zjokam. Ja, kljub temu da imam svojo naglušnost oz. gluhost kar dobro predelano. Kajti meni se je začelo po faksu, avtoimuno. In takrat so mi počili SA in mi dejali tako bo ok. Ja, pa ni bilo. Slišala sem že, toda vsaj 10 let sem rabila da sem lahko okolici povedala da ne slišim. Ja pa vse to prevrjanje informacij, morje poti, ki jih človek opravi ker se vsega pa ne ore dogovorit preko mailov ipd. Najbolj pa me spravijo v obup telefonska sporočila naj pritisnem 1 pa dobim informacijo o tem, če 2 o tem, samo pojavi se problem da ne tam pa res ne razumem. In tam vedno obupam.
Skaratka, kdorkoli ima občutek da slabo sliši, da njegov otrok slabo sliši naj prosi za napotnico za otologa in to je tudi vse. Potem pa se mehanizem že kar nekako po svoje obrne.
Naše zgodbe so si zelo podobne.
Tud sam sem zaznaval zvoke, razumel pa nič. Čist ist šmprn sem meu ko ti.
Tud sam sem razmišljal o invalidski.
Do polževega vsadka.
Ja, že 7,5 let živim novo življenje.
Spet sem živ.
So omejitve, vendar se lahko kosam s komerkoli slišočim.
Pa mi dol visi.
Me je 15 let gluhote do temeljev preobrazilo.
Zdaj vem, kaj je pomembno in kaj ni, zame.
A ta avtoimunost vpliva na čutnice v polžu?
kako so to dokazali?
Ko ne vejo kaj bi rekli, morda kar v tri dni bleknejo, da je avtoimuno.
Bi rekel, da je verjetno glavno, da ni v sklopu kakega sindroma.
Tako da je težava zgol sluh.
Ja, kako človek prenaša oz uspe v lajfu z gluhoto je v znatni meri odvisno od njegovega značaja, oz osebnosti.
Če si depresivna cincamarinca, ki se skriva pred svetom, in nonstop umika, ne prideš daleč.
Vsaka slišoča mona te bo odrinila.
Ne vem kako je, ampak socialno bi moralo omogočit psihoterapevta al psihiatra, da ti pomaga, da se laže ujameš s svojimi problemi.
Posebno če oglušiš kot odrasel.
V mojem stoletju še ni bilo tako. Si bil prepušen sam sebi: pej naprej al pa crkn.
Bomo videli v tem stoletju, če jim bo potegnilo.
Ja seveda. Se strinjam. S tem kaj je avtoimuno. Vseeno bi bilo, če ti pač povedo, da se vzroka ne najde, da se ne ve zanj. Saj za vse pač ne vemo. Seveda raziščeš sorodstvo do kjer lahko in ugotoviš da so bili večinoma vsi naglušni s pozno starostjo, kolikor se pač spomnijo.
Sprejemanje gluhosti je pač izredno težko, vsaj zame. Tudi psihiater, pa terapevt ti ob tem ne pomaga, verjemi sem poiskusila, pa večina nima pojma kako to je, ker pač niso imeli takšne izkušnje. In takrat ko oglušiš kot odrasla oseba s svojim specifičnim poklicem se pač začnejo težave. Eno je razumevanje narave problema, drugo pa je sprejemanje in soočanje z njim.
Depresiranje pa človek včasih pač izbere, se nekako olajša s tem in morda te potem čez čas malo prisili, da začneš razmišljati in zoprnariti naokoli. Saj veš kako to zgleda- Poveš 10x potem pa prekinejo telefon.
Zakaj razišljam o predlogu za invalidsko. Ker enostavno začenjam ceniti tudi svoj čas. Pa tudi svojo psiho. Ker enostavno ne dobim druge zaposlitve, hkrati pa mi gre moje delo čedalje bolj na živce, ljudje s katerimi sem v stiku pa še bolj in ker se hkrati zavedam da to vpliva na kvaliteto mojega življenja. Seveda mi je pa odurna že misel na kakršnokoli komisijo, samo tako pač je.
Tvoj zadnji stavek; ne bo jim potegnilo, dokler se pač nekdo s tem problemom ne plasira dovolj visoko in se angažira v smislu reševanja problematike.