moja situacija
Že od nekdaj me vleče v tujino, razlogi pa mogoče niti niso toliko finančni. S partnerjem sva želela pred leti v Avstralijo, ampak si je on premislil in sem bila malo razočarana.
Če bom ostala tukaj v Sloveniji, se mi zdi, da bom bolj težko šla kam za par mesecev, ker so službe takšne, da tega pač ne moreš. Si premalo plačan ali pa če jo imaš in je dokaj dobro plačana, si ravno ne upaš vzet par mesecev dopusta…
Kljub temu, pa imam npr. tu takšen način življenja, da mi v bistvu nič ne manjka… S partnerjem živiva v novi hiši, lepa je, takšna kot sva midva hotela, kredito skoraj nimava več. Verjetno imava tisto, kar si večina želi imet in mogoče gredo s tem razlogom v tujino – sama bi šla v tujino in npr. vem, da verjetno tega tam ne bi imela. In tudi ne bi pogrešala. Vleče me v bistvu – to, da si verjetno tam lažje najdeš zaposlitev (ni mi sploh pomembno kaj, verjetno bi celo menjala poklic, čeprav imam univerzitetno izobrazbo), da če ostaneš brez, si lažje najdeš nekaj novega, več svobode (moji sorodniki iz Avstralije so pri šli vsako leto sem za par mesecev, bili so pa povprečna avstralskja družina)…
Tu v Sloveniji ima moj partner vedno službo za nedoločen čas, ko je pa staro pustil, je pa odprl svojo firmo. Kar sicer ne pomeni luksuza in ni tako kot bi si kdo predstavljal… Če si vse to sam ustvariš brez pomoči staršev in kogarkoli, je pač dokaj težko… Okolje je pa negotovo – firme propadajo, vse je tako negativno, ljudje se mi itak smilijo, ampak je veliko mojih bližnjih v situaciji, ko imajo komaj za preživetje. V primerjavi z mojim partnerjem, jaz čisto vsako leto na novo iščem službo in ker je področje tako, da ti čist nič ne pomaga, če nimaš vez, sem velikokrat brez in trenutno spet. Ker sem se pa mogla vedno znajti in nimam samo ene izobrazbe, imam pa tudi drugje kako možnost in vedno nekako uspe. In tudi imam nek rezervni načrt – česa se npr. še lotit – je pa trenutno to, da si sploh ne upam več investirat v kako stvar. Vedno ko sem, sem res tvegala in dala za neko stvar vse kar sem imela, skoraj dobesedno, rezultat je pa bil, da se je povrnilo vse, plus da sem bila še na boljšem. No, trneutno si pa nič več ne upam. Že vloje nimam več klicarit okrog za službo in se tržit… je pa moj cilj v Sloveniji sicer dolgoročen ta, da delam za svojo firmo eno svojo dejavnost, ki jo znam in ki bo nekaj prinesla. Kar tudi pomeni, da če uspe – bom imela tudi tisto malo svobode, ki jo hočem – npr. da si lahko vzamem dopust. Je pa res, vemo kako je – če imaš firmo, ni dopusta 🙂 Pri nas je pa vedno dokaj divje, ker imajo tudi sorodniki dejavnost – in ko gredo, npr. prevzamem vodenje kakšnih stvari. Pa spet vsi grozno garajo za tist, še niti ne povprečen zaslužek.
Pa da še to napišem – najini dohodki so kljub firmi, trenutno dokaj nizki – hočem rečt, za tisto malo se moraš trudit 24 ur na dan. Je pa res, da je kriza in da se vsi izobražujemo, delamo, tuhtamo in iščemo rešitve, kako naprej 🙂 Si pa malo omejen s tem, kaj znaš – ravno na tem področju, kjer dela moj, je kriza – in ni videt konca. Na mojem – tudi vedno slabše. Kreditov skoraj ni, se pravi itak rabiva smao za hrano in položnice… Moja izobrazba ni toliko iskana drugod, partnerjeva pa.
Bi vi šli na mojem mestu ali ostali tukaj in počakali, ker mogoče se bo pa le kje kaj izbočljšalo? Moti me seveda tudi slabo zdravstvo in šolstvo pri nas in take stvari… Pa da moraš po kake že osnovne stvari en iz Slovenije… Pa da je hrana vedno dražja… Pri tem pač ne morše pričakovat hitre izboljšave, ker tako vidimo kako je v ploitiki in to…
Wannabeoz
Dva meseca dopusta,gdo pa ima to in kje da grem se jaz tja???V glavnem, po moje, opisujes normalno zivljenje.Razlika je v tem da v tujini je malo vec izbire ker je vse toliko vecje kot slovenija.Je pa tudi vec ljudi ki se zenejo za isto stvar tako da je vse relativno. Kriza je pa povsod in ce imas kaksene delnice jih vzemi ven predno propadejo.Je bolje imeti denar na tekocem racunu z 0.0% kot.v delnicah.Kaj mislis da bo australija vecno prosperirala. Zakaj je toliko mladih australcev v UK. Delajo kot kelnerji skoraj v vsakem londonskem pubu.Trava ni bolj zelena na drugi strani,ves!
Lp Brit
Brit, Avstralci so v UK zato, ker jih ogromno gre v London ali Vancouver za eno leto ali dve na working holiday, da vidijo svet- cist nic veze, da doma ne bi sluzbe meli. Moj partner je pustil sluzbo kot brand manager za sony(8 let nazaj) , da je sel potovat in zivet v uk, francijo in Kanado. Ja, delal je v barih, a gre se za potovanje in dolgodivscno… On in vsi prijatli pa se vrnejo domov slej kot prej z besedami: sele, ko vidis svet, se zavedas, da kje mi zivimo, je en najlepsih kotickov na svetu…Pri nas si brez problema vzames tud 3 mesce dopusta, pac neplacanega, a to tu sploh ni cudno.
Wannabeaussie: slabo zdravstvo in solstvo v sloveniji? Ja v avstraliji te bo oboje zelo fajn stalo, pa solstvo definitivno na nizjem nivoju, tak da to glih ne bo razlog za selitev. Ce ti je ful zelja it, pa mores zacet na tem delat, saj viza traja do 2eh let , ce seveda sta sploh kandidata. In pridita najprej na pocitnice, da vidita, ce vama je vsec, naredita svojo raziskavo- pluse, minuse…treba je bit realist. Ce je hrana draga v Sloveniji, te bosta tu stradala….Drago je ko pes, a ce se odlocita in dobita vizo, prodata hiso doma in sta pripravljena, da pac na zacetku ni lahko, da traja, da se ustalis in ustvaris dom, najdes sluzbo in tako dalje….Vama bo cez par let lahko lepo….no risk, no fun.
Je pa seveda vsaka zgodba drugacna in verjamem, da ce prideta s partnerjem, mora obemu bit ful do tega, ker drugace vama ne bo uspelo…. Meni je blo lazje, ker sem sama prisla zaradi sebe, ne zaradi moza ali podobno. Prisla sem pri 25ih letih in se mi ni nikamor mudilo- imela sem cas si pocasi ustvarit zivljenje in dom, se brez otrok in takih stroskov… Ker to je cist druga pesem. Skratka da se, a mores bit pripravljena najprej na boj z birokracijo in pridobivanje vize, potem pa seveda zacet iz nule. Pa le pogumno!
Nekaj mi razlozi Nejka.Vzeti tri mesece dopusta pravis je tam normalno, povej mi kako firma ki ima zaposlenih dva delavca.to prenese. Eden gre na dopust za tri mesece, gdo ga nadomesti?. Ne tako ne more bit niti ne v australiji,Jaz pravim da oni dajo odpoved in ko se vrnejo si najdejo novo sluzbo, ja.
Seveda je odvisno od firme, a v vecini se da, 2 mesca sigurno, ker se tukaj razume, da kamorkoli potujes, je iz avstralije dalec in s toliko priseljencev je normalno, da se vracamo na dopuste v domovino in 2 tedna pac ni dovolj. Jaz sem vzela letos 2 mesca, ker sem se porocila in honeymoon…Pac dosti vnaprej mores dat vedet in pri nas je tak, da drugi sodelovci prevzamemo del dela in si pomagamo, al pa zaposlimo temp, ce res ne gre drugace…isto kot ko si na porodniski. Po 10 letih v isti firmi, pa ti firma da placan long service leave 3 mesce… Spet ne vse firme, a mi mamo. Je pa res, da mamo mi eno izmed najboljsih pogodb, ker sem v javnem sektorju.
Zdaj pa mi prosim, ne reci, da to ni res in sem dala odpoved, ker spet, tu zivim, boljse vem.
Vzeti vec tednov dopusta v Avstraliji je res dosti obicajno. Imam tudi dva prijatelja ki sta vzela 1 leto dopusta da sta sla malo potovat po svetu po dogovoru s podjetjem kjer sta delala. Sicer je res da je uradno slo za prekinitev delovnega razmerja, ker je to birokratsko najlazje… a gre se za to da sta imela sluzbo garantirano ko sta prisla nazaj. Vseskuapaj sta uredila cisto easy, en pogovor s sefom pa so se prijateljsko zmenili da bo tako. Pa tudi ce je ne bi imela mislim da se ne bi kaj dosti sekirala ker je v Avstraliji relativno lahko najti drugo sluzbo, ce delas v nekem razumnem poklicu.
Za res majhna podjetja je to seveda malo tezje ampak se tudi da ker je fleksibilnost delovne sile tako velika. Kot je nejka omenila – najame se enega casual ali temp delavca pa je problem resen. Ne more si tega privosciti cisto vsak, a se vedno je precej common.
Moj moz si je 2 leti nazaj vzel 3 mesce fraj, 1 mesec sva bila v Evropi druga dva je pa doma malo gospodinjil. V tem primeru je res dal odpoved in potem nasel nekaj drugega ampak gre se za koncept in dejstvo da si ljudje v avstraliji to lahko privoscijo je nek pokazatelj da je ekonomsko stanje relativno dobro. Jaz sem zadnjih 12 tednov delala na pogodbo in sem jo ravno obnovila za nadaljnih 6 tednov. Sem malo razmisljala kaj bom potem naredila, in sem prisla do zakljucka da ce ne dobim nekega projekta ki mi je dejansko vsec, bom pac lepo malo delala svoje hobije itd. ker sem v 18 tednih zasluzila dovolj za celo leto. Mislim da bi blo ful fino ce bi si kar celo poletje vzela fraj… bi blo prav tako nostalgicno kot v studentskih letih, frej kot ptick na vej. Imam druzino & prijatelje v Sloveniji in si cesa takega pac ne predstavljajo ker so 1. happy ce sploh imajo sluzbo, 2. ne zasluzijo dovolj da bi si lahko privoscili tako dolgo prekinitev in 3. ce dajo odpoved v tem trenutku nove sluzbe verjetno ne bodo nasli v roku enega tedna, 4. ce naredis v sloveniji kaj takega te ima folk za dobesedno fuknjenega, obstaja neka totalna obsesija z tem da moras imeti 9-5 sluzbo cene je nekaj narobe. Npr. ko je bil moj moz doma je familija non stop klicala po telefonu in panicarila in sprasevala ce je problem, ce ne dobi sluzbe itd. Enostavno jim ne mores razlozit da je to osebna izbira.
če povzamem, je imel brit prav, ko je rekel, da si nikjer ne moreš vzeti 3 mesecev dopusta
dati moraš odpoved…..
seveda je delodajalec razumevajoč, ker si zanj itaq p.i.č.k.i.n dim, in so bo v trenu oka našel drugega “črnca”
Australka
Nisem presenecen da je druzina panicarila kot pravis, saj kaj takega se jaz nisem slisal pa sem sel malo posvetu.Mogoce je to kar opisujes mogoce v australiji in to v svetu v katerem se ti gibljes, ker za normalne ljudi, moras sama priznati, je to popolnoma irresponsible.Po drugi strani pa poudarja dejstvo zakaj anglezi vzemajo australce kot joke.Njihovo zgodovino,kulturo in navade.
Ze s nepotrebnim prekinjanjem delovne dobe si manjsas penzijo in dalas skodo svoji karjeri.Toda jaz te razumem, ker ko sem bil mlad in frej sem tudi menjal sluzbe in dezele, takrat je res bilo sluzb na pretek.Tega danes ne mores reci niti v australiji.Australija poostruje pogoje in izbiro kdo dobi vizo itd.Ta bonanza ne more trajat vecno in ze radi same geografske pozicije , ko pride kriza bo dosti hujsa kot pri nas v evropi.Upam da nimam prav saj se moja hcerka odpravlja v australijo.Drugace pa, ja, vsak po svoje, je tvoje zivljenje.
5% brezposelnost ti jasno pove, da ni tezko najt sluzbe…. In samo za informacijo je od leta 1978 do 2012 bila povprecna unemployment rate 7%, trenutno pa je 5.2… Kaj ti to pove, Brit?
Pa ce ze celi forum prepricujes, naj ne grejo v avstralijo, te pa se ti lastne hcerke ni uspelo prepricat naj gre raje v Slovenijo??
Mogoce pa od tod ta frustracija in sovrazna nasmeritev do avstralcev…..
Nejka povej mi kje sem rekel da sovrazim australce. ali da naj negdo ne gre v australijo.Ce to ni obracanje besed nevem kaj je?Jaz sem samo navedel splosno britansko mnenje ki krozi okrog ce poslusas.Moja hcerka je rojena v uk nima zelje iti v slovenijo niti ne govori jezika.Zaradi mene pojdite vsi v aus. in good luck vsem tada ne mi tezit ce se vse konca z jokom.Kaj pa je meni australia, zero, uk ter slovenija je moj dom ce je ze na temu.Raje vidim da grete vsi tja namesto v UK ce me ze vprasas. In Hvala za vprasanje, jaz se pocutim zelo u redu v UK imam vse kar potrebujem in si ne zelim nicesar vec. Hodim na dopuste v slovenijo in hrvasko kar mi popolnoma zadostuje in se mi absolutno ne da vec iti kam drugam
. Jaz izkreno zelim vsem slovencem sreco kjerkoli so po svetu in doma.
No, očitno, če napišeta dva, ki dejasnko živita v Avstraliji, da je v resnici tako, potem je tako. Tudi jaz sem to slišala iz prve roke – namreč moja sorodnica je bila tam 40 let in so tako naredili vsako leto, mislim pa, da nihče ni delal v javni upravi, se pravi, se da.
Ja, vem – šolstvo in zdravstvo v Avstraliji, odvisno od finančnega položaja… Ampak šolstvo je tudi pri nas zelo slabo in bo še slabše in se bo počasi privatiziralo. Delala sem v šolstvu in lahko povem iz prve roke.
Pri nas, če slučajno dobiš službo za nedoločen čas – kar trenutno lahko samo sanjaš, če bi jo pa že – pa ni šans, da jo pustiš. Zato npr. tudi če bi hotela – ne morem npr. za pol leta na potovanje. Niti si tega, roko na srce – s povprečno plačo ne bi mogla privoščit. Če hočeš preživet – lahko samo z lastno firmo. No, to mi imamo – ampak v to je bilo vloženih čez 15 let delovnih izkušenj, kakega začetnika si pa ne predstavljam… Izplačas si lahko trenutno bolj malo – ker sem jaz brez službe, ki ne vem, če se bo kje pokazala… Pa sem prej delala še mnogo drugih stvari, nisem samo čakala na boljše čase – hočem rečt, na nek naičn sem se tudi sama preizkusila v podjetništvu na čisto tretjem področju in zdaj vidim, z obeh področij, da je priložnosti vedno manj… Pa sem, se mi zdi, bolj med tistimi vedno, ki znajo kaj poiskat.
Sva pa en redkih srečnežev tukaj v Sloveniji, ki jima je uspelo rešiti stanovanjski problem, očitno… Treba je bilo delat cele dneve, karkoli. Imava vsak od naju še kakšno drugo izobrazbo, poleg diplom. Pa moram priznat, da je nekaj tega, za kar rabiš samo dokončano OŠ, da narediš, bolj prav prišlo…
Na kak način je najboljše “preizkusit teren”? Varianta je ta – glede na to, da ima moj firmo tu in je ne more pustit, bi šla lahko za začetek sama. Pri nas sem itak imela namen še na nekaj izobraževanj. In sem razmišljala, da bi šla mogoče delat v Avstralijo tečaj angleščine, ki traja sicer najmanj dva tedna in stane 200 dolarjev tedensko, najmanj, lahko ap zraven delaš za polovični delovni čas, bivanje pa je 15 dolarjev dnevno. Tu bi se mogoče dalo še kaj preko sorodnikov ceneje priti skozi… Potem lahko delaš en mesec s to vizo polni delovni čas.
Moram pa raziskat oziroma, če ima kdo izkušnje – koliko denarja bi nj imel s seboj – za karte, bivanje, šolanje – če bi npr. bila tam cca 2 meseca, največ tri – z upoštevanjem tega, da mogoče pa službe ne bi tako zlahka dobila. O tem sem že večkrat razmišljala – kako sploh ljudje gredo v tujino, pa še z družinami – taki npr., ki so tu reveži… Sama bi lahko zbrala 5000 eur, če je treba več, imam sicer rezervni načrt… 🙂 Tja do 10k bi šlo, verjetno.
Na zalost za slovence ne obstaja nobena prav dobra opcija za “preizkusit teren”. Drugi EU narodi imajo npr. na voljo working holiday vizo, Slovenci zal ne. Studentsko vizo bi ti tudi odsvetovala ker ti po pravici povem, je zelo tezko dobiti resno sluzbo medtem ko si tukaj na studentski vizi – ce ze najdes sluzbo pa te delodajalec ne bo pripravljen sponzorirat. Veliko jih je ze prislo na studentsko vizo in so se obicajno vrnili, ker niso nasli primerne sluzbe. Uspesen primer poznam samo en, a tu je slo za par z povsem tekoco anglescino & univerizitetnimi izobrazbami v deficitarnih poklicih (studentska viza je bila za magisterij).
Tudi mislim da bi z $15 na dan zelo tezko prisla skozi – racunaj kaksnih $10 za javni prevoz, $10 za hrano, najem sobe je vsaj $150 na teden, pa verjetno bi si kupila se kaksen drink, kaj za prigriznit, telefon, internet itd. Jst mislim da bi rabila ene $1500 na mesec za neko dost normalno zivljenje.
Tule je pa tisti *POMEMBNI DEL*:
Zapomni si da te nihce ne more sponzorirati za xyz poklic. Tudi ce najdes sponzorja, te mora ta sponzorirati za poklic ki je deficitaren.
Ce se kvalificiras za vizo, potem ti priporocam, da gres lepo cez postopek za nek tip normalne skilled independant ali state sponsored vize. Pac je treba cakat ker postopek traja ampak imas potem vso birokracijo urejeno. Ce hoces gres lahko pred tem v AU na en turisticni izlet, ceprav vecina migrantov ki jih poznam je slo kar lepo na blef.
Se strinjam, s studentsko vizo bos prezivel glih, a delal bos studentska dela…. Za vsak pravi job rabis delovno vizo in sponzorstvo je dokaj tezko dobit, odvisno od izobrazbe… Vedet mores, da ce imas izkusnje v recimo IT, nimas pa papirja( diplome in vec), potem nisi nic. Tega ljudje dostikrat ne razumejo, rabis uradno kvalifikacijo in poklic more bit na listi poklicev, ki se lahko sponzorira.. Najprej preveri to, ker brez tega nimas sanse za kakrsnokoli vizo/ sluzbo v OZ.
Kaksno izobrazbo pa imas? Ti lahko boljse svetujemo ce vemo podrobnosti…
Nejka,
Se ne strinjam, jaz sem dobil PR v IT z 3 letno solo ;). In 10 let izkusnjami.
Tko da se (je) dalo. Not sure kako je zdej.
Lp
Moja napaka, 3 letno solo od doma so ti tak priznali kot diploma tu ali? Njihova diploma je tu glih leto in pol, pol pa advanced diploma, drug sistem. Vsak poklic ma druge pogoje za priznavanje in verjamem, da je 3 letna koncana sola bla dovolj. Ampak po novem sistemu, ne bi verjetno imel dovolj tock za independent skilled vizo, saj dobis extra tocke za bachelor, masters in phd in brez tega je zlo tezko nabrat pike.
Ne, sole sploh niso upostevali ker je bila sola 3-letna srednja elektro, kvalificiral sem se pa za IT/Sys Admina. Ubistvu so priznali advanced diplomo samo na podlagi delovnih izkusenj.
Vsaj kakih 6 let nazaj se je dalo tako, pa danes verjetno tudi za dolocene poklice kjer sploh nimas moznosti terciarnega studija (trade poklici). Z vecino kandidatov pa verjetno tekmujes v sistemu tock in tiste extra tocke bolj kot ne nujno rabis.
Ko si pa enkrat tu pa se delodajalci poserjejo na diplome, noben ne vprasa, ce znas delat tisto kar naj bi studiral si good to go.
Da jim je tu vseeno, pa je dejstvo ja, enkrat me niso vprasali za moj magisterij, cist vseeno…. Mam visjo izobrazbo kot moj sef. 6 let nazaj se je se marsikaj dalo, takrat sem tud jaz prisla kot marketing oseba,zdaj pa sploh ni na listi vec.
Dejstvo je da od letos dalje,so uvedli skillselect postopek, kjer ni vec garancije,da ce imas tisti minimum stevilo tock, da lahko zaprosis za PR temvec immigration povabi tistih 100/1000 …kolko jih pac rabijo iz dolocenega poklica, ki ima najvisje tocke, da dajo vlogo. Avtomatsko tekmujes z anglezi, ki imajo boljse tocke ze v jeziku, pa tistimi z visjo izobrazbo…. V bistvu pomeni, da rabis cimvec tock, da imas kakrsnekoli sanse. Rudi, tebi pa super,da ti je uspelo… In? Je kar si pricakoval? Si kdaj obzaloval?
Forum je zaprt za komentiranje.