moja prijateljica
Pozdravljeni. Ker vidim, da je tukaj veliko deklet, ki imajo probleme v zvezi s prehranjevanjem, se obračam na vas. Gre za sicer za mojo prijateljico, ne zame. V zadnjih letih je tako močno shujšala, da ni več prepoznavna. Po mojem mnenju je šla dol kakih 15 kil, če ne več. Je kar naprej lačna, kadar koli se vidimo je lačna. Po drugi strani pa razlaga, kako se je doma najedla, da bo počla, da ne more dihat itd. Ampak po pravici povedano, je že zelo dolgo časa nisem videla, da bi kaj pojedla. Najhujše je pa to, da je zelo zelo živčna in razdražljiva, ne zna se več hecati, kar naprej se neki sekira, če jo kdo kaj poheca kar vzkipi… Meni se zdi, da je postala čisto druga oseba. O tem se nisva nikoli pogovarjali, ker jaz ne vem kako jo vprašati, če ima kakšne težave, ona pa itak ne prizna, da bi bilo kaj narobe. Po drugi strani si mislim, da niti nimam pravice ji neki “težit” in jo spraševat, saj je odrasla oseba in ne rabi mojih naukov. Naj povem, da mi postaja druženje z njo že malo mučno, ker kot pravim, ni več zabavna kot je bila včasih in je kar naprej nervozna in stresa to svojo živčnost tudi name. Ne vem.. Kaj svetujete? A je to anoreksija?
Lahko so to znaki anoreksije. Poizkušajte ji povedati ali morda napisati, kaj opažate in da vas zanjo skrbi. Morda tudi, da ste ji pripravljena pomagati, ali da ste na forumu brali o podobnih težavah drugih. Včasih to, da vidiš, da imajo podobne težave tudi drugi pomaga, da prepoznajo, da je v njihovo življenje vdrla bolezen in ga vleče v stran, ki si je tudi sami ne želijo.
Izražanje skrbi je lahko zelo pomembno in navadno lepo sprejeto. Pomembno je, da ne igramo vloge strokovnjaka ali učitelja in da človeku puščamo svobodo in razmislek. Gre res za vzpodbudo in včasih je potrebno nekaj časa, preden se človek ob tem zares zamisli.
M Anderluh