Moja mama je dementna
Pozdravljeni
Moja mama bo imela letos 70 let in že par let opažam kako se ji stanje slabša. Pušča prižgan štedilnik na elektriko, peč katero imamo na drva pogosto jo odpre in zasmrdi prostor ker ne počaka da drva do konca pogorijo. Pika na i je bila pa danes ko je zakurila v smetnjak v hiši, ko odvrgla cigaret na srečo sva jaz in oče pravočasno ugasnila ogenj. Moj oče je star 77 let in mi noče pomagati ker je prestar in ga briga za vse kar se dogaja. Seveda sem že pomislil, da pisal njenemu osebnemu zdravniku vendar se mi zdi, da on tukaj nima kaj pomagati. Zato bi vas prosil za pomoč….Kaj ste vi naredili če ste imeli tak primer v družini? Kaj bi tudi naredili če bi bili v moji koži. Za vsak odgovor vam bom izjemno hvaležen…lp
Obisk osebnega zdravnika – obvezno
Povej zdravniku konkretno, kaj se dogaja (štedilnik, ogenj, cigareta …). Zdravnik lahko napoti mamo na nevrološki pregled ali psihiatrično oceno, sproži postopek za ugotovitev demence ali kognitivnih motenj in po potrebi vključi center za socialno delo (CSD).
Kontaktiraj Center za socialno delo (CSD)
Vsak CSD ima svetovalce za starejše, ki pomagajo pri primerih, ko starejši ogrožajo sebe ali druge. Povedal boš, kaj se dogaja, in lahko pridejo na domači obisk, pomagajo urediti dnevno varstvo, pomoč na domu ali varnostni gumb, ali sprožijo postopek za skrbništvo ali namestitev v dom, če je stanje resno.
Začasni varnostni ukrepi doma
Ker gre za konkretno nevarnost požara, namesti detektorje dima, razmisli o odklopu štedilnika, ko ni nadzora, ali o časovnih varovalkah ter odstrani vnetljive materiale okoli štedilnika in peči.
Pomoč ali nadzor doma
Če mama še lahko ostane doma, a potrebuje nadzor, preveri možnost pomoči na domu (CSD ti pove, kako jo urediti), lahko pa razmisliš tudi o kamericah, če želiš na daljavo spremljati, kaj se dogaja.
Tukaj pa še informacije glede doma za ostarele:
Najprej se pogovori z maminim osebnim zdravnikom.
On lahko napiše zdravniško mnenje, da mama potrebuje institucionalno varstvo (dom). To mnenje je obvezni del prijave.
Izpolni obrazec “Prošnja za sprejem v institucionalno varstvo starejših”.
Ta obrazec dobiš:
· na spletni strani Socialne zbornice Slovenije
· v vsakem domu za starejše,
· ali na centru za socialno delo (CSD).
Obrazec lahko oddaš v več domov hkrati.
Ni treba čakati, da te eden sprejme — prijavo lahko pošlješ v več domov, da se poveča možnost prostega mesta.
Če je stanje nujno (varnostno ali zdravstveno ogrožanje), lahko CSD sproži postopek za “nujno namestitev”.
To pomeni, da lahko mamo sprejmejo tudi hitreje, brez dolge čakalne dobe. Včasih pomagajo tudi bolnišnice ali začasne namestitve v varovanih oddelkih.
Ko dom prejme prošnjo, bo ocenil stopnjo odvisnosti.
Na podlagi zdravniške dokumentacije in podatkov iz CSD bodo ugotovili, kakšno oskrbo potrebuje (npr. delni nadzor, popoln nadzor ipd.).
Finančni del.
V določenih primerih, če pokojnina ne zadošča, lahko CSD pomaga urediti subvencijo ali delno plačilo iz socialnih sredstev.
Obisk osebnega zdravnika – obvezno
Povej zdravniku konkretno, kaj se dogaja (štedilnik, ogenj, cigareta …). Zdravnik lahko napoti mamo na nevrološki pregled ali psihiatrično oceno, sproži postopek za ugotovitev demence ali kognitivnih motenj in po potrebi vključi center za socialno delo (CSD).
Kontaktiraj Center za socialno delo (CSD)
Vsak CSD ima svetovalce za starejše, ki pomagajo pri primerih, ko starejši ogrožajo sebe ali druge. Povedal boš, kaj se dogaja, in lahko pridejo na domači obisk, pomagajo urediti dnevno varstvo, pomoč na domu ali varnostni gumb, ali sprožijo postopek za skrbništvo ali namestitev v dom, če je stanje resno.
Začasni varnostni ukrepi doma
Ker gre za konkretno nevarnost požara, namesti detektorje dima (jih dobiš že za 10–20 € v trgovinah), razmisli o odklopu štedilnika, ko ni nadzora, ali o časovnih varovalkah, zakleni peč ali omogoči, da jo lahko prižgeš samo ti, ter odstrani vnetljive materiale okoli štedilnika in peči.
Pomoč ali nadzor doma
Če mama še lahko ostane doma, a potrebuje nadzor, preveri možnost pomoči na domu (CSD ti pove, kako jo urediti), lahko pa razmisliš tudi o kamericah ali pametnih alarmih, če želiš na daljavo spremljati, kaj se dogaja.
Najprej se pogovori z maminim osebnim zdravnikom.
On lahko napiše zdravniško mnenje, da mama potrebuje institucionalno varstvo (dom). To mnenje je obvezni del prijave.
Izpolni obrazec “Prošnja za sprejem v institucionalno varstvo starejših”.
Ta obrazec dobiš:
· na spletni strani Socialne zbornice Slovenije (www.ssz-slo.si),
· v vsakem domu za starejše,
· ali na centru za socialno delo (CSD).
Obrazec lahko oddaš v več domov hkrati.
Ni treba čakati, da te eden sprejme — prijavo lahko pošlješ v več domov, da se poveča možnost prostega mesta.
Če je stanje nujno (varnostno ali zdravstveno ogrožanje), lahko CSD sproži postopek za “nujno namestitev”.
To pomeni, da lahko mamo sprejmejo tudi hitreje, brez dolge čakalne dobe. Včasih pomagajo tudi bolnišnice ali začasne namestitve v varovanih oddelkih.
Ko dom prejme prošnjo, bo ocenil stopnjo odvisnosti.
Na podlagi zdravniške dokumentacije in podatkov iz CSD bodo ugotovili, kakšno oskrbo potrebuje (npr. delni nadzor, popoln nadzor ipd.).
Finančni del.
Če pokojnina ne zadošča, lahko CSD pomaga urediti subvencijo ali delno plačilo iz socialnih sredstev.