Najdi forum

Sem poročena, drugič noseča, imam skoraj dvoletnega sina. Na živce mi gre moja mama s svojim večnim pretiravanjem. Ko pridem na obisk, velikokrat brez moža in čedalje redkeje, prib na 14 dni, bi mi kar naprej nekaj dajala, od zelenjave in solate na vrtu, ki se je ne branim, dokler mi ne pripravi eno gajbo solate, eno gajbo krompirja… Pa kam naj jaz to spravim? Z vsako stvarjo je tako. Pretirava v količini. Če speče potico za praznik, mi jo da skoraj celo, namesto dva ali tri kose. potem si jo jaz odrežem po svoje, ostalo pa ji dam nazaj pekač. Kar naprej bi mi dajala denar, da naj jaz otroku kaj kupim (plenice, igračo, oblačila…….) Glede daril za otroka je podobno. Se dogovorimo, kaj bi lahko kupila, naštejem dve ali tri stvari, ker ne vem, koliko sta pripravljena plačati, potem pa kupita čisto nekaj drugega, za 30.000sit, starosti popolnoma neprimernega, kičasto. Te stvari ni v najinem stanovanju in sva jima tudi povedala. Koliko kock bi lahko kupila za ta denar!?
Če se poskušate vživeti vame, me boste mogoče lažje razumeli. Počutim se obravnavano kot otroka. Verjetno nimam razčiščenih vseh stvari z mojimi starši.
Ne vem, kaj naj naredim? Otroka ji ne dam za čuvat. Ona si ga zelo želi čuvat, ob tem mi da jasno vedet, da ni dosledna in ne upošteva mojih navodil. Tudi v vzgojo bi se rada vtaknila, če bi ji dala priložnost, ali vprašala za kakšen nasvet.
Ko sem v službi otroka čuva moževa mama in zaradi tega je moja užaljena.

Vsakič ko pridem domov na obisk sem potem slabe volje zaradi vsega tega pretiravanja. Ko ji rečem, da pretirava, da se pozornost drugače izkazuje, ne z količino, je užaljena in me imata- oba starša za nehvaležnico.
Ob tem, da imava s možem večje dohodke kot onadva, stanovanje na dragi lokaciji, dober avto, potujeva.
In sedaj mi hočeta kupit nekaj od pohištva, ker sva se pred kratkim preselila. Sama pa imata razmajano kuhinjo, star slab avto. In še to na ta način, da mi bosta dala svojo ban. kartico z pin kodo in bova šla sama z možem v trgovino in si bova sama izbrala tisti kos pohištva. Za bruhat.
Ima me, da bi obiskovala starše samo še za praznike in obvezno bi bil mož zraven.
Malo sem nahitro poskušala opisati situacijo. Zakaj se tako obnašata? Mislim, da ni problem samo mama, ampak oba skupaj pretiravata. Zakaj pretiravata? Kaj hočeta s tem dokazat? Kako naj to preprečim? Kakšen odnos naj vzpostavim z njima?

Razumem, da vam gre vedenje vaših staršev na živce, ko vam želita vsiliti stvari, ki jih ne potrebujete, niti si jih ne želite. Tudi pretiravanje, ki ga navajate gre v ta kontekst. Ljudje, kot sta vaša starša, ki verjetno nista sposobna izkazovanja ljubezni, niti svojemu lastnemu otroku ne, pogosto, nezavedno, poskušajo nadomestiti ta primanjkljaj s pretiranim zasipanjem svojih bližnjih z materialnimi dobrinami. Sami so prepričani, da je to ljubezen. Istočasno pa z neupoštevanjem vaših želja in navodil v zvezi z otrokom, mama kaže, da vas kot osebnost ne upošteva. Takim ljudem ni dano doumeti za kaj gre, zato trmasto vztrajajo pri svojem, tako kot vaši starši, ki vas imajo za nehvaležno. To jima lahko še enkrat na lep način razložite in tudi povejte, kakšen odnos bi si z njima želeli. Če ne bo ustreznega odziva z njune strani, boste pač omejili stike, tako kot bo vam prav.

Alenka B

New Report

Close