Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? moja firma ni plačevala prispevkov

moja firma ni plačevala prispevkov

Sem v nekoliko čudni situaciji.
Bila sem zaposlena v majhnem d.o.o.,ki je avgusta propadel oz.je lastnik enostavno zginil.
Zato sem septembra odprla s.p.,ter sredi oktobra plačala prve prispevke za septembersko plačo.Sedaj pa sem bila pri zdravniku in mi je izdal recept.
V lekarni so mi rekli,da sem blokirana,ker prispevki niso bili plačani.Ko sem poklicala na ZZZS sem zvedela,da prejšnji d.o.o. ni plačeval redno prispevkov in da se je nabralo za 120.000 neplačanih prispevkov.

Tega denarja sedaj nimam ,da bi poravnala in se mi zdi tudi nepravično da sem blokirana,ker delodajalec ni plačeval prispevkov.

Kaj naj sedaj naredim? Kljub temu da imam kot s.p. plačane prispevke,me v lekarni obravnavajo kot samoplačnika.

Kakšne možnosti imam?

Že v naprej hvala za nasvete

kolikor vem, “delavcu” ne morejo zablokirat računa, če delodajalec ni plačal prispevkov. Takoj pojdi na ZZZS in se pozanimaj za to.

Tilka,

svoje prejšnjega delodajalca opozori na neplačane prispevke pisno in zadevo daj v vednost kaki odvetniški pisarni ali pravno informacijskemu centru, sicer ti zapadli prispevki ne bodo nikdar plačani. Delodajalec jih je dolžan nakazati ZZZS-ju sploh, če ti je izplačeval plačo in ti na plačilni listi obračunsko prikazal prispevke ( 15,5% ZPIZ in 6,36% za OZZ). ZZZS sicer dela izterjavo neplačanih prispevkov, ampak ampak dokler dolg ni poravnan ti nimaš pokritega obveznega zavarovanja.
Zberi tudi druge ljudi, ki ste bili zaposleni pri tem delodajalcu in skupaj preverite na ZZZS in ZPIZu kako je z prispevki vašega bivšega delodajalca. Zdaj te skrbi, ko ne moreš noramalno koristiti zdravstvenega zavarovanja, na dolgi rok pa je bolj problematično eventuelno naplačilo prispevkov za pokojninsko zavarovanje.

Veliko vztrajnosti in sreče vam želim,
Maria

New Report

Close