Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Moj trebuh

Moj trebuh

Cenjeni gospod doktor,

ze pred casom sem vam pisala in sem bila z vase strani pomirjena. Stara bom 38 let.

Opazam, da se mi nekje od sredine februarja pojavljajo netipicne bolecine po trebuhu. V bistvu se je vse zacelo po hudem druzinskem prepiru z mamo.

Po nekaj dneh sem opazila, da sem postala nervozna in v trebuhu sem obcutila obcasno napihnjenost in vetrove. Bolecine po hranjenju nisem obcutila. Mogoce nekajkrat, ko sem jedla kislo zelje ali repo, pa vendar se je cez uro ali dve vse umirilo.

Bolecine niso prisotne venomer ampak samo obcasno. Po obisku splosnega zdravnika sem opravila UZ in kri. UZ je pokazal, da so notranji organi Bp, prav tako kri, le zelezo je malo pomanjsano (8,9). Kri so mi vzeli 1 dan po koncani menstruaciji.

Zdravnik mi je svetoval tudi kolonoskopijo, ki jo bom sicer opravila v ponedeljek. Sprava sem upala, da so bolecine poniknile, ker jih ni bilo dober teden, sedaj pa sem ponoci resnicno trpela zaradi bolecine v zgornjem delu trebuha… malo pod rebri, na obe strani. Obcutek je bil prav cuden… ni bil recimo zelodec ali da bi bila bolecina zaradi hrane (vsaj po mojem prepricanju) bil je tako cuden obcutek, kot, da se bolecina prenasa malo levo ali desno.

Napeta nisem, vetrov ni. Apetit je se vedno dober, prebava tudi, blato je normalno.

Ker sem zelo obremenjena zaradi locitvene problematike mojih starsev, cutim, da sem zelo zelo pod stresom. Ker me je strah izvidov kolonoskopije razmisljam o najbolj crnem scenariju. Zal.

Zelo bom hvalezna, ce me vsaj malo pomirite in mi poveste kaj se z menoj dogaja. Ali bi lahko bilo vse to kriv stres ali kaj drugega? Ali mislite, da bi me moralo skrbeti? Med tem pijem tudi sumece tablete z zelezom in kontrola bo cez dobrih 14 dni.

Najlepsa hvala in upam, da bom zdrzala do ponedeljka, ko me caka kolonoskopija.

Zelim vam miren in prijeten vikend.

Lori

Malo ste morali čakati na odgovor,ker sem bi odsoten 2 dni…
Sicer ne vem, kaj je najbolj črn scenarij, a če vas preganja rak debelega črevesa (ki se ga pregleduje pri kolonoskopiji), bi mi marsikaj prišlo prej na misel kot to. Bolečine v zgornjem delu trebuha kljub vsemu najpogosteje povzroča želodec tja od “preveč kisline”, do vnetja želodčne sluznice, zatekanja kisle vsebine nazaj v požiralnik….torej kup stvari, povezanih z želodčno kislino. Bolečino sami pogosto težko čutimo kot bolečino ravno v želodcu in zato jo pri samem sebi pogosto pripisujemo srčnemu infarktu… … Če gre pri vas za to, seveda kolonoskopija ne bo razkrila vzroka težav, običajno se pri sumu na tovrstno provlematiko predpiše zdravila, ki zavirajo izločanje želodčne kisline za nekaj tednov in če ni izboljšanja, opravi gastroskopijo-torej pregled želodca in dvanajstnika. Če ni nikjer nič najti, je povsem možno, da gre za “stresno” pogojene težave in ne bolezen v ožjem pomenu besede. Upam, da boste do preiskave opustili tisti “scenarij”. Najbolj “črn” je trenutno tisti, kjer nastopa skrajno neprijetno čiščenje črevesa pred kolonoskopijo.
Lep vikend!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spostovani gospod doktor,

kar nekaj casa se nisem oglasila. Dva dni po vasem odgovoru sem le zbrala pogum in sla na kolonoskopijo. Zal, jo doktor ni mogel opraviti in sem od bolecin na mizi ‘kar skupaj zlezla’. Hudo, hudo.

No, uspel je videti cca. 30 cm debelega crevesa s kolonoskopom, uspe priti do sigme; vendar zaradi obupnih bolecin prekinemo preiskavo.

Na izvidu pise, do pregledane globine ni videti patoloskih spreemb.

Po pregledu sem dobila se 2 injekciji zaradi obupnih bolecin. Za nekaj casa sem vse skupaj odmaknila na stran. Bolecine so se obcasno se pojavljale. V bistvu niti ne znam povedati kje tocno me boli. Boli pa morda 3 ali 4 krat na teden. Na potrebo se vedno hodim normalno, se pa je zgodilo, da me je enkrat, ko sem bila ravno v mestu zagrabil nek ‘notranji’ krc. Po potrebi je bilo zopet vse dobro. Blato je normalno, apetit tudi, le opazam, da jem manj od neuspele kolonoskpije. To sicer pripisujem ciscenju, kajti 2 dni pred posegom sem jedla le juhe, na dan preiskave pa sem se cistila… glede na to, da sedaj pa kar nikakor ne morev vec veliko pojesti ampak pogosto pa tisto malo.

Cez 2 dni imam predvideno rentgensko slikanje crevesja in ponovno ciscenje. Rada bi opravila ta pregled, kajti se vedno intenzivno sanjam, da imam raka in se mi zdi, da je to ze neka ‘obsedenost’. Hudo… vse skupaj pa krivim tudi psiho in nesporazum z mamo.

Obcasno cutim tudi malo kisline, vendar si obcasno pomagam z gastalom.

Hvala vam za prijazno besedo in nasvet, ter cas, ki si ga vzamete za nas.

Lori

Pozdravljeni!
Resno dvomim, da se boste strahu pred rakom znebili s kolonoskopijo ali katero koli drugo preiskavo, verjetno boste le strah prestavili na drug organ. Sej ne, da ne bi ob določenih težavah opravili preiskav v smiselnem obsegu, izvajanje številnih preiskav za preganjanje strahu pred rakom pa vso zadevo praviloma še poslabša zato vam toplo priporočam ponoven posvet z vašim zdravnikom o tem, kaj (če sploh) bi bilo smiselno preiskovati in česa se lotiti na drug način (mislim na preganjanje strahu pred rakom na tistem mestu, od koder ta strah izvira)
Lep dan!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close