Moj oče
Moj oče je bil sprejet v bolnico zaradi hude slabokrvnosti in so mu pri kolonoskopiji odkrili dva tumorja. Z zdravnikom je govorila samo mama. Predlagali so operacijo. Oče je diabetik, preživel je možgansko kap, ima srčno popuščanje in poslabšano delovanje ledvic. Čaka ga še pogovor z anasteiologom, ki bo ocenil, če je sposoben za operacijo. Poraja se mi tisoč in eno vprašane, tumorja sta verjetno maligna.? Kaj naj vprašam zdravnike in kako reagirati v primeru če oče operacijo odkloni.
Običajno med kolonoskopijo odstranijo polipe. Odvzeto tkivo se histološko pregleda. O izvidu so se zdravniki pogovorili z vašo mamo, sigurno pa tudi z očetom. Presojo o tem ,ali je sposoben za operacijo prepustite zdravnikom.Če želite, lahko pokličete na telefon Evropacolon -Združenje za boj proti raku na debelem črevesu in danki-041574560.vsak ponedeljek in četrtek med 17 in 20 uro.LP
Zdravnik je mami (zraven je bila moja hčerka) povedal da so odkrili dva tumorja, katera bi bilo potrebno odstraniti. Nič ni bilo rečeno za kakšne tumorje gre in koliko velike. Mogoče bi jaz kaj bolj vprašala, je pa res, da te taka novica šokira. Odločitev o operaciji bomo seveda prepustili zdravnikom in očetu, sploh zato ker nam je včeraj nepričakovano umrl stric, ki je bil očetov brat.
Mineva en mesec od očetove hospitalizacije. Še vedno čaka na operacijo, ki jo zdravniki spretno prestavljajo. Danes grem osebno do zdravnika. Oče je v zelo slabem psihičnem času, občasno blede in ne ve kaj govori. Že spremenba oddelka je bila zanj pravi šok, ker je mislil da je nekje zaprt… Za tumor so rekli, da je rakast, baje brez metastaz, anasteziolog je odobril operacijo. Zavedam se, da ima oče še ostale bolezni, trenutno me najbolj skrbi njegovo psihično stanje.
Sožalje ob izgubi očeta.
Tudi moj tast je v nezavidljivi situaciji, v bolnišnici, kjer tudi vse samo prelagajo, nič konkretnega nam ne povedo – niti njemu. Vsi vemo da je rak razpasen po telesu, ampak ker ima hude muke bi vseeno radi vedeli kako dolgo še. Očitno jim je v veselje, da človeka držijo v neizvesnosti, nič ne naredijo ter nič ne povedo. Smo mislili da je samo pri nas tako, pa so očitno še podobni primeri.
Še enkrat sožalje in upam, da končno nekdo na tem forumu tudi pove kakšno strokovno mnenje, kajti že lep čas ni nobenih konkretnih komentarjev!
Pri mojemu očetu ni bil toliko problem rak, ker baje še ni metastaziral ampak ostale bolezni. To česar nisem napisala pa je, da je dobil okužbo rane na nogi in to je bilo zanj usodno. Za kakšno okužbo gre sem slučajno izvedela iz zdravniškega zapisnika, katerega dobi pogrebna služba kjer je napisano, da je imel sepso. Sem pa tudi jaz mnenja, da so zdravniki operacijo svetovali in se zanjo dogovorili, potem pa so jo zaradi ostalih bolezni prestavljali. Končalo se je tako kot sem opisala. Če je bila vmes še ena možganjska kap ne vem, dopuščam pa veliko možnost da se je res zgodila, saj je oče v zadnjih dneh sicer povedal kakšno besedo. Je bil pa govor zelo nerazločen.
Sama sem dva dni pred smrtjo zdravniku jasno povedala, da je oče zelo slab in da izboljšanja ne vidim, pa čeprav mi je zatrjeval da infekcijo obvladajo.
Tudi tebi svetujem, da greš do zdravnika in izraziš jasno željo po tem, da te seznanijo s zdravstvenim stanjem tasta. Zahtevaj tudi, da mu blažijo bolečine. Do tega ima tako tast kot vi pravico